Λογοκέφαλος εντοπίστηκε σήμερα (27/09) στην παραλία του Αλυκού στη Νάξο (κοντά στον Αη – Γιώργη) – Πόσο επικίνδυνος είναι και η παρουσία του σε Κυκλάδες – Δωδεκάνησα
Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται λαγοκέφαλος (ψάρι εξωτικό) σε παραλία της Νάξου… Εχει εντοπιστεί αρκετά χρόνια πριν και δη στις Νότιες παραλίες του νησιού. Το πιο εντυπωσιακό; Το 2008 στον Πάνερμο και ήταν η εμφάνιση που είχε προκαλέσει δεκάδες σχόλια λόγω του ότι ακόμη δεν γνωρίζαμε τι είναι το συγκεκριμένο ψάρι. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια, όμως την τελευταία διετία το βλέπουμε όλο και πιο συχνά στα δελτία Ειδήσεων και εμφανίζεται δυναμικά και στις Κυκλάδες. Από την Ανδρο έως τη Σέριφο και τώρα εκ νέου στη Νάξο…
Παραλία Αλυκού, στην περιοχή κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και όπως διαβάζουμε στην σελίδα των social media που διατηρούν τα μέλη του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Πολιχνίου “Αγία Παρασκευή”… το ψάρι ξεβράστηκε στη παραλία. Και το ένα μετά το άλλο τα σχόλια εμφανίστηκαν και γινόμαστε μάρτυρες της είδησης ότι και πριν από δύο χρόνια εκ νέου είχε εντοπιστεί ανάλογο ψάρι στις νότιες ακτές του νησιού…
Οσο για το τι εστί “Λαγοκέφαλος”; Ψάρι που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου και προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, πέρασε δε στα νερά μας, μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Ανήκει στην οικογένεια των τετραοδοντοειδών και παράγει μια τοξίνη (τετραδοτοξίνη ΤΤΧ), η οποία μπορεί να προκαλέσει στους καταναλωτές από σοβαρή δηλητηρίαση μέχρι και θάνατο, εξαιτίας μυϊκής παράλυσης, αναπνευστικών διαταραχών και ανεπάρκειας του κυκλοφοριακού συστήματος. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.
Η τοξικότητα του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, μέγεθος, αναπαραγωγική περίοδος κ.α. Η τοξικότητα του αυξάνεται την περίοδο αναπαραγωγής του κυρίως τους θερινούς μήνες. Σε πολλές χώρες παρατηρούνται κάθε χρόνο δηλητηριάσεις από την κατανάλωσή του, με συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας.
Πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου το καλοκαίρι του 2005, στα παράκτια νερά της Ρόδου και της Σύμης, Η ραγδαία αύξησή του και η εξάπλωσή του στο νότιο Αιγαίο, ήταν αποτέλεσμα της εισόδου του και στις θάλασσες των Κυκλάδων, κάτι που προκαλεί ανησυχία. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ μελετάει την εξάπλωση και την βιολογία του είδους από τότε που εμφανίστηκε στις θάλασσές μας. Τονίζεται δε ότι η αύξηση του πληθυσμού, οφείλεται στην απουσία θηρευτών…
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν. Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος. Δεν είναι επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο, εκτός αν καταναλωθεί. Η εμπορία του απαγορεύεται (Καν. 853/2004).