Το ΕΚΑΒ Θήρας θα στελεχωθεί με 15 ειδικά εκπαιδευμένα γαϊδούρια τα οποία έχουν την δυνατότητα λήψης του τραυματία ακόμα και από τις πιο δύσβατες περιοχές του νησιού!
Ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου και λόγω της ύπαρξης ενός μοναδικού ασθενοφόρου στο νησί, το ΕΚΑΒ Θήρας βλέποντας την απραξία των ιθυνόντων για ακόμα μια χρονιά, πήρε ουσιαστικά την πρωτοβουλία και ήρθε σε συμφωνία με τους αγωγιάτες του νησιού θέλοντας να δώσει λύση μια για πάντα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας κάθε σεζόν!
Με την κίνηση αυτή το ΕΚΑΒ Θήρας θα στελεχωθεί με 15 ειδικά εκπαιδευμένα γαϊδούρια τα οποία έχουν την δυνατότητα λήψης του τραυματία ακόμα και από τις πιο δύσβατες περιοχές του νησιού! Μάλιστα σε περίπτωση που τα γαϊδούρια-διασώστες βρεθούν στο περιστατικό χωρίς τη συνοδεία ανθρώπινου δυναμικού, είναι εκπαιδευμένα να περισυλλέγουν μόνα τους τον πάσχοντα με το ειδικό φορείο που έχουν στην πλάτη!
Επίσης, φέρουν ειδικό σακίδιο με όλα τα απαραίτητα ιατροφαρμακευτικά τα οποία σε περίπτωση ανάγκης θα παρέχονται στον πάσχοντα εξ΄ολοκλήρου από το γαϊδούρι. Από ενέσεις αδρεναλίνης, αερονάρθηκες ακινητοποίησης έως και χρήση φορητού απινιδωτή καρδιάς! Μάλιστα είναι ικανά για διάφορες ενέργειες όπως για παράδειγμά χειρισμό της μεθόδου Heimlich!
Αξίζει να σημειωθεί πως τα συμπαθέστατα τετράποδα διαθέτουν ενσωματωμένο στο κεφάλι τους έναν λειτουργικό φάρο ο οποίος έχει οπτική αλλά και ακουστική λειτουργία!
Επειδή όμως τα γαϊδούρια είναι ελληνικά και πιθανόν κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους να θέλουν να φιδιάσουν, το ΕΚΑΒ Θήρας προληπτικά, τοποθέτησε στα τετράποδα και μια πινακίδα στην οποία αναγράφονται όλες οι πιθανές προσταγές όπως για παράδειγμα, σε περίπτωση που το γαϊδούρι δεν γυρνά στο νοσοκομείο, ο πάσχοντας ή αυτός που τον συνοδεύει λέγοντας “ντε λάξο ντε” θα αναγκάζει το γαϊδούρι να επιστρέψει! Αν μάλιστα το “ντε λάξο ντε” ακολουθείται και από ένα μακρόσυρτο “ντεεεε”, υποδηλώνει στο γαϊδούρι ότι το περιστατικό είναι επείγον και πρέπει να γυρίσει πιο γρήγορα! Αν πάλι το γαϊδούρι επιστρέφει πιο γρήγορα από ότι πρέπει γιατί θέλει να προλάβει κάνα ματς, κάνοντας τον τραυματία να πονάει, αυτός με την σειρά του μπορεί να πει “να ψου να” και να χαμηλώσει ταχύτητα!
Επισημαίνεται ότι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, θα πρέπει να αποφεύγουν να φέρουν αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν το έργο των γαϊδουριών, όπως καρότα, άχυρο, λαχανάκια Βρυξελλών, και κάθε είδους ζαρζαβατικό!
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, σε πειραματικό βέβαια στάδιο, η εκπαίδευση είκοσι ακόμη γαϊδουριών, εκ των οποίων τα δέκα θα μπορούν να αναλάβουν μέχρι και περιστατικά στα επείγοντα του νοσοκομείου, δίνοντας έτσι ανάσα στο λιγοστό ιατρικό προσωπικό του νησιού! Όσο για τα άλλα δέκα οι αγωγιάτες δουλεύουν μερόνυχτα μιας και θέλοντας να δώσουν άλλη έννοια στη φράση “πετά πετά ο γάιδαρος” εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν ιπτάμενα γαϊδούρια τα οποία θα μπορούν να πραγματοποιούν αεροδιακομιδές έως και τριών ατόμων με μέγιστη διάρκεια πτήσης τα σαράντα λεπτά, χρόνος αρκετός για να φτάσουν στο νησί της Κρήτης, από όπου και θα ανεφοδιάζονται πριν την πτήση επιστροφής!