Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Το πρωί έγινε γνωστό ότι 18 βουλευτές (ανάμεσά τους 16 της ΝΔ) υπέβαλλαν ερώτηση για το «τάμα του Έθνους» και τι θα κάνει η κυβέρνηση για την εκπλήρωσή του και το μεσημέρι ο Μητσοτάκης τους τράβηξε το …αυτί και οι 16 απέσυραν την υπογραφή τους – Ποια είναι η ιστορία που χαρακτηρίστηκε ως «σκάνδαλο της Χούντας»
Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα και δη στην πολιτική σκηνή αγγίζουν τα όρια της επιθεώρησης… Από το πρωί έγινε γνωστή η είδηση ότι 18 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στους υπουργούς Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό ζητώντας την «εκπλήρωση του τάματος του Έθνους». Οι περισσότεροι διαβάζοντας την είδηση νόμιζαν ότι πρόκειται για αστείο. Όμως, δεν είναι, καθότι το «Τάμα του Έθνους» αποτελεί μία ιστορία που έρχεται από το 1829 αλλά έχει χαρακτηριστεί και ένα από τα μεγάλα …σκάνδαλα της Χούντας.
Αποχώρηση με εντολή
Όμως αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι τόσο η ιστορία του «Τάματος» αλλά το γεγονός ότι με παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αργά το μεσημέρι είχαμε την αποχώρηση των 16 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από την παρέμβαση στο σχετικό ερώτημα… Ο λόγος; «να μη θαμπώσει και πάλι το μήνυμα που θέλει ο πρόεδρος να εκπέμπει η… νέα Νέα Δημοκρατία, αυτό του εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού». Αρχικά την ερώτηση είχαν υπογράψει οι: Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Βαγιωνάς, Κωνσταντίνος Βλάσης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Στέργιος Γιαννάκης, Θανάσης Δαβάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Κασαπίδης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Ευάγγελος Μπασιάκος, Χρήστος Μπουκώρος, Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Ράπτη και Κωνσταντίνος Σκρέκας. Κι έτσι έμειναν μόνο οι Δημήτρης Καμμένος των «Ανεξ. Ελλήνων» και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος για να πάρουν απάντηση…
Η ιστορία του ..τάματος
Οσο για το Τάμα και την ιστορία του; Η υπόθεση έμεινε γνωστή ως ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα της χούντας. Η ανέγερση μνημειώδους εκκλησίας στα Τουρκοβούνια εξαγγέλθηκε από τον Γιώργο Παπαδόπουλο το 1968, ως έκφραση της ευγνωμοσύνης του λαού προς τον Θεό για την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους. Ενας ναός που θα ήταν ορατός σε όλη την Αθήνα, ισάξιος του Παρθενώνα. Το σχέδιο αναγόταν σε μια «υπόσχεση» που είχε δοθεί το μακρινό 1829 στη Δ΄ Εθνοσυνέλευση στο Αργος και επαναλήφθηκε από ορισμένους πολιτικούς σε ταραγμένες εποχές (η τελευταία το 1930).
Ακολούθησε η σύσταση «Ειδικού Ταμείου» για τη συγκέντρωση πόρων. Τελικά συγκεντρώθηκαν 453,3 εκατομμύρια δραχμές από δωρεές, δάνεια και επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό, τα οποία… δαπανήθηκαν σε μελέτες και άλλα έξοδα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (26.1.1974), «φαίνεται ότι ο Ναός του Σωτήρος, που πρόκειται να ανεγερθή πάνω στα Τουρκοβούνια, θα είναι απ’ τους πιο θαυματουργούς στη χώρα μας. Γιατί, πριν ακόμα κτισθή, πριν καν γίνουν τα σχέδια για την κατασκευή του, δαπανήθηκαν –λες από θαύμα– τα 406 εκατομμύρια δραχμές από τα 453 εκατομμύρια που είχαν τελικά συγκεντρωθεί». Στη συνέχεια η υπόθεση ξεχάστηκε και πάλι. «Τα τελευταία χρόνια το θέμα ανακίνησαν απόγονοι των ηρώων του 1821 και το Ιδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών», μας πληροφορούν στην ερώτησή τους οι 18 βουλευτές. Αρωγός του σχεδίου, υπενθυμίζουν, είναι η Εκκλησία: όντως, το 2012 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ανεγείρει μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό, κατόπιν αιτήματος μητροπολιτών, και αφού στάθμισε «τις πνευματικές ανάγκες του ορθόδοξου ελληνικού λαού» και το γεγονός ότι «όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες κατά την παρελθούσα δεκαετία και εν μέσω δυσμενεστάτων οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων και όρων, έχουν ανεγείρει υπό τη μορφή τάματος περικαλλείς καθεδρικούς ναούς με εντυπωσιακές οικοδομικές εγκαταστάσεις» (8/6/2012).
Με πληροφορίες από την Ιστοσελίδα Koolnews.gr