Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΜασκ: "Θέλω να κάνω τον Αρη προσιτό"

Μασκ: “Θέλω να κάνω τον Αρη προσιτό”

|

Αποικία στον Άρη σε 6 χρόνια οραματίζεται ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ και στοχεύει να κάνει τον «κόκκινο» πλανητή προσιτό έως το 2030 

Όταν το κράτος αργεί να πάει κάπου, μπορεί να το προλάβει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό ισχύει ακόμη στον Άρη. Η NASA θέλει να στείλει ανθρώπους στον «κόκκινο πλανήτη» τις επόμενες δεκαετίες, αλλά στο μεταξύ μπορεί να την προλάβει ο φιλόδοξος δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, δημιουργός της Space X, της Tesla και του PayPal, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια αποικία στον Άρη.

Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, θα κατασκευάσει το πιο μεγάλο και ισχυρό διαστημόπλοιο που έχει υπάρξει και το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι του μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2022, δηλαδή σε έξι χρόνια. Στη συνέχεια, τα ταξίδια θα γίνονται περίπου κάθε δύο χρόνια, όταν οι τροχιές του ‘Άρη και της Γης τους φέρνουν πιο κοντά.

Το όραμα

Το σχέδιο αποίκισης θα βασιστεί σε ένα σκάφος που θα μπορεί να μεταφέρει 100 ανθρώπους και θα κάνει μόνο 80 μέρες -αντί για τους έξι έως εννέα μήνες με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα- για να φθάσει στον Άρη (αργότερα το ταξίδι μπορεί να συντομευθεί περαιτέρω στις 30 μέρες). Το διαστημόπλοιο θα ανεφοδιάζεται με μεθάνιο και οξυγόνο τόσο όσο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, όσο και επιτόπου, όταν φθάνει στον γειτονικό πλανήτη. Το εισιτήριο μεταφοράς στον Άρη θα κοστίζει περίπου 200.000 δολάρια, αλλά σταδιακά μπορεί να πέσει στο μισό. Όπως ανέφερε ο Μασκ, μιλώντας στο συνέδριο του Διεθνούς Αστροναυτικού Κογκρέσου στο Μεξικό, σε 100 χρόνια έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να ζουν σε αυτή την αποικία. «Θέλω να κάνω τον Άρη να φαίνεται προσιτός, κάτι που μπορούμε να κάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας. Ο καθένας να μπορεί να πάει, αν το θέλει», δήλωσε.

Οι κίνδυνοι και ο πύραυλος

Παραδέχθηκε όμως πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι πρώτοι τολμηροί ταξιδιώτες θα επιβιώσουν. «Ο κίνδυνος θανάτου θα είναι υψηλός. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό. Βασικά, είσαι προετοιμασμένος να πεθάνεις και αν δεν έχεις πρόβλημα με αυτό, τότε είσαι υποψήφιος να κάνεις το ταξίδι», δήλωσε.

Αν όλα πάνε καλά, το πρώτο πιλοτικό διαστημόπλοιο (η κάψουλα για ανθρώπους και εμπορεύματα) προγραμματίζεται να κάνει δοκιμές σε τέσσερα χρόνια. Ήδη η ιδιωτική εταιρεία του Μασκ Space X έχει κάνει το πρώτο τεστ στον ισχυρό πυραυλικό κινητήρα Raptor, που θα μεταφέρει το σκάφος στο διάστημα. Συνολικά ο πύραυλος -μια αναβάθμιση του τωρινού Falcon 9- θα έχει 42 τέτοιους κινητήρες, ενώ το διαστημόπλοιο (ύψους 50 μέτρων και πλάτους 17 μέτρων) θα έχει εννέα δικούς του κινητήρες τύπου Merlin.

Από κοινού, ο πύραυλος, η δεξαμενή καυσίμων και το κυρίως διαστημόπλοιο ονομάζεται «Διαπλανητικό Σύστημα Μεταφοράς» (ITS) και φθάνει τα 122 μέτρα σε ύψος, μεγαλύτερο από τον μυθικό πυραυλο «Κρόνο 5» που μετέφερε την αποστολή «Απόλλων» στη Σελήνη. Στο απώτερο μέλλον, το ITS θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, ώστε να στέλνει στον ‘Άρη διπλάσιους ανθρώπους (200) με μια μόνο πτήση.

Η ανάπτυξη του ITS -που μπορεί να φθάσει τα 10 δισ. δολάρια- αναμένεται να γίνει με χρηματοδότηση από τα κέρδη της Space X και από την περιουσία του Μασκ, όπως είπε. Τόνισε ότι μακροπρόθεσμα βλέπει την αποίκιση του Άρη ως «μια τεράστια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπως, άλλωστε», πρόσθεσε, «οι ίδιες οι ΗΠΑ δημιουργήθηκαν».

Ο στόλος

Το ‘τρελό’ όραμά του γεννημένου στη Νότια Αφρική καναδο-αμερικανού επιχειρηματία πάει τόσο μακριά, ώστε να οραματίζεται ένα μέλλον όπου ένας τεράστιος στόλος από 1.000 διαστημόπλοια θα ξεκινά ταυτόχρονα από τη Γη για τον Άρη.

Στο μεταξύ βέβαια -σε κάτι πιο προσγειωμένο- ο Μασκ πρέπει να βγάλει άκρη γιατί ένας πολυδιαφημισμένος πύραυλος της Space X εξερράγη προ ημερών, λίγο πριν την εκτόξευσή του από τη Φλόριντα, καταστρέφοντας μαζί του ένα πανάκριβο ισραηλινό δορυφόρο 200 εκατ. δολαρίων.

Η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή προετοιμασίας της Space Χ για τον Άρη -με έναν άλλο μικρότερο πύραυλο και με την υπάρχουσα κάψουλα Red Dragon- προγραμματίζεται για το 2018, ώστε να δοκιμασθούν τα διάφορα συστήματα για την επανδρωμένη αποστολή που θα ακολουθήσει το 2024. Η αποστολή του 2018 θα γίνει με τη βοήθεια της NASA.

με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Άνδρος – Λειψυδρία: Τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης και χρηματοδότηση 190.000 ευρώ

Με σχέδιο άμεσης παρέμβασης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου επιχειρεί να ανακουφίσει το νησί από την οξεία λειψυδρία, μέσα από μονάδες αφαλάτωσης και γεωτρήσεις.

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Beach Party 2025 στον Αμμίτη για καλό σκοπό – Επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ!

Στις 5 Αυγούστου στην Παραλία Αμμίτης – Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενώνουν δυνάμεις σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με μουσική, φαγητό και φιλανθρωπική διάθεση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 39 Δήμοι της Ελλάδας λόγω λειψυδρίας, SOS από το Αιγαίο και την Κρήτη

Η Ελλάδα «στεγνώνει»: Δήμοι από το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη ζητούν βοήθεια – Η ανεπάρκεια νερού γίνεται καθημερινή απειλή για πολίτες, γεωργία και τουρισμό

Νάντια Σαλτερή: «Ο Μητσοτάκης έχασε τους ψηφοφόρους του Κέντρου – Επιστρέφουμε με αίτημα Προανακριτικής»

Η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. για την κάλυψη Βορίδη – Αυγενάκη και κατήγγειλε πολιτική υποκρισία και θεσμικό ευτελισμό.

Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν το Αιγαίο, στα 100 km/h η ριπή στην Τήνο! (πίνακας)

Το στενό Τήνου – Μυκόνου «πήρε κεφάλι» με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα – Ποια νησιά ακολούθησαν στην κατάταξη

Περιστατικό με το Hellenic Highspeed στην Αμοργό: Καταπέλτης έπεσε στη θάλασσα (video)

Ακινητοποιήθηκε το πλοίο ανοιχτά των Καταπόλων – Αντικατέστησε το Highspeed 4 στη γραμμή Πειραιά – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Δύο νέα παιδιά από τη Σίφνο πρόσφεραν κατάλυμα στη γιατρό του νησιού

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η δημόσια έκκληση του Δήμου για φιλοξενία της γιατρού βρήκε συγκινητική ανταπόκριση από τον Πέτρο Τσαλά και την Ελένη Καλογήρου

Επανεκκίνηση για τις Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Βόρεια Νάξο

Δύο ιστορικά μονοπάτια με αφετηρία την Κωμιακή επανενεργοποιούνται με στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.