Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΛουκέτο στη ταβέρνα της παπαδιάς στην Κω

Λουκέτο στη ταβέρνα της παπαδιάς στην Κω

|

Τα… απίστευτα κόλπα καταστηματαρχών και ελεύθερων επαγγελματιών για να ξεφύγουν από την εφορία – Η ταβέρνα της παπαδιάς στην Κω και η σχολή χορού που είχε σχέση με ΜΚΟ (!!!) 

«Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού» είχε πει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Τη ρήση αυτή ακολουθούν στην Ελλάδα ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες και καταστηματάρχες των οποίων η φαντασία στη φοροδιαφυγή φαίνεται πως δεν γνωρίζει όρια. Εχουν βρει τους πλέον ευφάνταστους τρόπους για να ξεγλιστρούν από την Εφορία, να κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, να κλέβουν τον ΦΠΑ ακόμη και τώρα που οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών.

Της Μαρία Βουργάνα – Εθνος

 «Πειραγμένα» POS που στέλνουν τις εισπράξεις κατευθείαν στο εξωτερικό, αδήλωτες ταμειακές μηχανές, παπούτσια μόνο για το ένα πόδι, αποδείξεις από διπλανά καταστήματα, αποδείξεις μικρότερης αξίας από την πραγματική συναλλαγή, εκπτώσεις για πληρωμή με μετρητά και χωρίς απόδειξη, αλλά και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους και συνεχίζουν να προσφέρουν την εργασία τους στην αγορά είναι ορισμένα μόνο από τα κόλπα που σκαρφίζονται όσοι θέλουν να ξεφύγουν από τις δαγκάνες της Εφορίας.

Στο γαϊτανάκι της φοροδιαφυγής που έχει στηθεί σε όλη τη χώρα συμμετέχουν σχεδόν όλοι. Από καταστηματάρχες, ξενοδόχους, γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους μέχρι ιερείς και νοικοκυρές…

Οι περισσότεροι αποδεικνύονται επαγγελματίες στη φοροδιαφυγή και σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Μάλιστα, όπως δείχνουν οι φορολογικοί έλεγχοι, η φοροδιαφυγή καλά κρατεί καθώς η παραβατικότητα υπερβαίνει το 50%. Μία στις δύο επιχειρήσεις, δηλαδή, που ελέγχεται εντοπίζεται με φορολογικές παραβάσεις, ενώ ακόμη και οι ελεγκτές εντυπωσιάζονται από τα κόλπα που χρησιμοποιούν ορισμένοι για να φοροδιαφεύγουν.

Ο ιερέας και η ταβέρνα

Πριν λίγες ημέρες συνεργείο ελεγκτών από τη Ρόδο βρέθηκε στην Κω. Εκεί εντόπισαν έναν ιερέα ο οποίος διοργάνωνε θρησκευτικές εκδρομές-προσκύνημα σε μοναστήρι. Η μεταφορά των πιστών γινόταν με ιδιωτικό πουλμανάκι ενώ η εκδρομή περιλάμβανε και γεύμα.

Ετσι, μετά το προσκύνημα στη μονή, ο ιερέας μετέφερε τους πιστούς σε ταβέρνα της περιοχής. Μόνο που η ταβέρνα ανήκει στη γυναίκα του την παπαδιά. Και όπως διαπίστωσαν οι εφοριακοί, δεν έκοβε ούτε μία απόδειξη. Τα στελέχη της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) που εντόπισαν τις παραβάσεις εφάρμοσαν τον νόμο και έβαλαν 48ωρο «λουκέτο» στη ταβέρνα της παπαδιάς, προκαλώντας την οργή του ιερέα ο οποίος έφθασε στο σημείο να διαμαρτυρηθεί στον μητροπολίτη. Του ζήτησε να παρέμβει για να ξανανοίξει το κατάστημα της συζύγου του, χωρίς όμως να έχει κανένα αποτέλεσμα.

Σχολή χορού-ΜΚΟ

Η φαντασία στη φοροδιαφυγή δεν γνωρίζει όρια. Σχολή χορού στον Πύργο της Ηλείας λειτουργούσε –άγνωστο με ποιο τρόπο– με καθεστώς ΜΚΟ. Τι έκανε; Οπως όλες οι σχολές, παρέδιδε μαθήματα χορού και εισέπραττε δίδακτρα 25 ευρώ την ώρα. Φυσικά δεν έκοβε ούτε μία απόδειξη και οι ελεγκτές έσπευσαν να την κλείσουν για δύο ημέρες.

Προ ημερών, οι ελεγκτές εντόπισαν έναν ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος έκοβε και έδινε αποδείξεις στους πελάτες του. Οι δουλειές του πήγαιναν τόσο καλά που έκανε τζίρο 8 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2015 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου που πιάστηκε στα πράσα από τους εφοριακούς. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας εξέδιδε τις αποδείξεις από υπολογιστή-ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό ο οποίος δεν είχε δηλωθεί στην Εφορία. Οι αποδείξεις που έκοβε ήταν «μαϊμού» και τα έσοδα που εισέπραττε δεν φαίνονταν πουθενά αφού ήταν «μαύρα» και αφορολόγητα.

Οι ελεγκτές στα θρανία

«Το φαινόμενο των αδήλωτων ταμειακών μηχανών έχει περιοριστεί το τελευταίο διάστημα» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, για να προσθέσει ότι οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στα συστήματα POS λόγω της κατακόρυφης αύξηση των συναλλαγών που γίνονται με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες). Το περασμένο καλοκαίρι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας είχαν εντοπίσει επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν ειδικά τερματικά μηχανήματα POS τα οποία ήταν συνδεδεμένα με το εξωτερικό (Βουλγαρία, Μάλτα) με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να μεταφέρονται απευθείας εκτός Ελλάδας και να χάνονται τα ίχνη τους από την Εφορία.

Εμπειρα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας παραδίδουν σεμινάρια στους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, οι οποίοι εκπαιδεύονται στο να αναγνωρίζουν τα «πειραγμένα» POS και να διενεργούν τους ελέγχους στα ηλεκτρονικά συστήματα των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που παρουσίασε πρόσφατα ο ΣΕΒ σε οικονομικό δελτίο:

Σε καφετέρια ο πελάτης επιμένει για απόδειξη όταν του έχουν πει ότι το μηχάνημα (POS) είναι χαλασμένο και προσπαθούν να το φτιάξουν. Οταν ο πελάτης γίνεται λίγο πιο φορτικός, του φέρνουν μία απόδειξη από διπλανό μαγαζί, που, σύμφωνα με την ένδειξη, δραστηριοποιείται σε «βιβλία-χαρτικά»!

Σε παραγγελία μαρμάρων για τοποθέτηση σε σπίτι, ο μαρμαράς προτείνει να δώσει στον πελάτη μια εικονική απόδειξη με μικρό ποσό και την ένδειξη «ρετάλια»!

Κάποιος παραγγέλνει ζευγάρια παπούτσια από την Κίνα. Παραλαμβάνει παπούτσια για το δεξί πόδι. Στο δελτίο αποστολής γράφει «για δειγματισμό». Λίγες μέρες μετά, παραλαμβάνει και τα αριστερά κομμάτια με την ένδειξη «για δειγματισμό»!

Εστιατόριο ταχυφαγίας προσφέρει έκπτωση 10% σε όποιον πληρώνει μετρητοίς και χωρίς απόδειξη! 

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ

Εως και 16 δισ. ευρώ τον χρόνο «χάνονται» από τα δημόσια ταμεία

Για το μέγεθος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν. Σύμφωνα με τις έρευνες:

Τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων κυμαίνονται από 1,9% ως 4,7% του ΑΕΠ ετησίως.

Από τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι χάνουμε το 3,5% του ΑΕΠ.

Απώλειες από το λαθρεμπόριο ποτών, τσιγάρων και καυσίμων αντιστοιχούν σε περίπου 0,5% του ΑΕΠ.

Για τα νομικά πρόσωπα, τα διαφυγόντα κέρδη για τη χώρα από τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των επιχειρήσεων υπολογίζονται γύρω στο 0,15% του ΑΕΠ.

Κατά συνέπεια, το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα μπορεί να προσδιοριστεί σε ένα ποσοστό από 6% ως 9% του ΑΕΠ, δηλαδή ανάμεσα σε 11 και 16 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Αιτίες

Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Ερευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με την Ernst & Young, για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, αναλύοντας τα διαθέσιμα στοιχεία για το ύψος και τη φύση του προβλήματος καταλήγει ότι οι αιτίες της φοροδιαφυγής είναι κυρίως οκτώ:

• Η πολυνομία και η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος. Από το 1975 στην Ελλάδα ψηφίστηκαν 250 φορολογικά νομοσχέδια και υπήρξαν 115.000 υπουργικές αποφάσεις. Μόνο τους τελευταίους 30 μήνες έχουν ψηφιστεί 10 φορολογικά νομοσχέδια με 117 άρθρα και 17 άλλοι νόμοι με 71 εμβόλιμες φορολογικές διατάξεις. Για τις διατάξεις αυτές εκδόθηκαν 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι.

• Η ανασφάλεια δικαίου φορολογουμένων και υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης.

• Η συνεχιζόμενη αύξηση των φόρων. Στα χρόνια της κρίσης έχει αυξηθεί η φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων, έχει αυξηθεί η φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων, έχουν αυξηθεί ραγδαία οι συντελεστές υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, έχει εισαχθεί ο ΕΝΦΙΑ, έχουν αυξηθεί οι συντελεστές ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και οι φόροι κατανάλωσης σε οινοπνευματώδη, καπνό και καύσιμα.

• Η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

• Τεχνολογική ανεπάρκεια

• Γραφειοκρατία

Διαρθρωτικές στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας

• Φορολογική κουλτούρα.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ

Στην αγορά ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες ζητούν από τους πελάτες τους να πληρώσουν με μετρητά και για να τους πείσουν κάνουν μεγάλες εκπτώσεις στα αγαθά ή τις υπηρεσίες τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις κόβουν μικρότερες αποδείξεις, ενώ τις περισσότερες φορές δεν κόβουν καθόλου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ομόφωνο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τι αναφέρει το σχετικό ψήφισμα (Pdf)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «μπαίνει μπροστά» στη διαχείριση του πολύτιμου πόρου – Αντίδραση για τον αποκλεισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον θεσμικό διάλογο.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης για παιδικούς σταθμούς και ΒΣΟΦ στη Νάξο

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν ενστάσεις έως τις 26 Αυγούστου.

Δύο εξουθενωμένοι λευκοπελαργοί βρήκαν φροντίδα στην Ίο και στη Νάξο, στο δρόμο για το μεγάλο φθινοπωρινό ταξίδι

Με τη φροντίδα του κτηνιάτρου στην Ίο και τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, δύο πελαργοί ανακτούν δυνάμεις για να συνεχίσουν την αποδημία τους

Κουφονήσια: Ανακατασκευάστηκε το πρώην ασθενοφόρο, αποκτά …διοικητικό ρόλο

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και της Τσιμής ΑΕ, το όχημα-δωρεά της Bayer Hellas που για χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους, συνεχίζει πλήρως ανανεωμένο τη σημαντική του αποστολή.

Έφυγε από τη ζωή ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Απόστολος Βεσυρόπουλος

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τον ξαφνικό θάνατο του βουλευτή Ημαθίας

Ανησυχία στην Τζια: Έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας με δεκάδες περιστατικά καθημερινά

Περισσότερα από 80 περιστατικά την ημέρα στο Περιφερειακό Ιατρείο – Έχουν ενημερωθεί ΥΠΕ και ΕΟΔΥ.

Αεροδρόμιο – Ιούλιος 2025: 23.000 αφίξεις σε έναν μήνα, νέο ρεκόρ, πίεση για βελτίωση υποδομών

Αύξηση 36% τον Ιούλιο και πάνω από 68.000 επιβάτες στο επτάμηνο – η Νάξος καταρρίπτει κάθε προηγούμενο στατιστικό της τουριστικής κίνησης.

Μητσοτάκης: «Το Αμοργόραμα να γίνει πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο»

Τηλεδιάσκεψη με τον Δήμο και τους αλιείς – Στις αρχές Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός στην Αμοργό για να αναδείξει τη διεθνή διάσταση της πρωτοβουλίας

Σοβαρά τραυματισμένος σε τροχαίο στη Μύκονο ο CEO της Volt, Tom Greenwood

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δίνει μάχη για τη ζωή του μετά από ατύχημα με «γουρούνα» στο νησί

Καθολική Εκκλησία Σύρου: Κακουργηματικές διώξεις για σκάνδαλο υπεξαίρεσης 3 εκατ. ευρώ

Δέκα μήνες μετά τις αποκαλύψεις για μεταφορές χρημάτων σε Πατρινό επιχειρηματία, δύο κληρικοί και έξι ιδιώτες στο «κάδρο» – Σεπτέμβριο οι απολογίες.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.