Οι κάτοικοι των Ανωγείων στην Κρήτη «βάφτισαν» την κακοκαιρία με το όνομα γυναίκας του χωριού που πλέον δεν είναι εν ζωή… Και η κακοκαιρία που τρέχει πήρε το όνομα «Σκανταλαθήνα» – Πόσες αλλαγές έχουμε έως σήμερα από το Αστεροσκοπείο Αθηνών
Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από την ονοματοδοσία των καιρικών φαινομένων που πλήττουν την Ελλάδα. Η «Υπατία» έφυγε το απόγευμα της Δευτέρας, όμως οι άσχημες καιρικές συνθήκες που πλήττουν από το πρωί τα ξημερώματα της Τρίτης την Ελλάδα και δη τις Κυκλάδες (και δη τη Νάξο όπως βλέπετε στην φωτογραφία της Κατερίνας ν. Κοττάκη) είναι χωρίς όνομα…
Και έτσι ανέλαβαν δράση οι …Κρητικοί. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα cretapost.gr οι κάτοικοι των Ανωγείων αποφάσισαν να «βαφτίσουν» μόνοι τους, την κακοκαιρία που πλήττει την Κρήτη. «Ονοματίζουμε τις χιονιές με ονόματα παλιών γυναικών του χωριού μας που δεν ζουν σήμερα, με γνώμονα βέβαια τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα τους» αναφέρουν, σύμφωνα με το cretapost.gr.
Η ιδέα ήταν του κ. Βασίλη Δραμουντάνη ο οποίος ζήτησε από τον κ. Βασίλη Σμπωκο ως επικεφαλής του τοπικού μετεωρολογικού σταθμού να τους δώσει ονόματα παλιών Ανωγειανών γυναικών. «Καλή η ονοματολογία από το Αστεροσκοπείο Αθηνών αλλά δεν μπορεί να πιάσει τον παλμό μας» αναφέρει ο κ. Δραμουντάνης. Έτσι το όνομα που δόθηκε στην κακοκαιρία που πλήττει το νησί αυτές τις τελευταίες ώρες είναι «Σκανταλαθήνα»….
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2019), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr έχει δώσει όνομα σε 20 κακοκαιρίες. Υπάρχουν κάποια βασικά κριτήρια για να δοθεί το όνομα ενός καιρικού φαινομένου που είτε έχουν σχέση με την μετεωρολογία είτε με τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα φαινόμενα στην κοινωνία, αναλόγως της εποχής του χρόνου και τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Και η δεξαμενή δεν είναι άλλη από την Αρχαία Ελλάδα και την Ελληνική μυθολογία. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως χρήσιμη αυτή η πρακτική γιατί όπως αναφέρουν παράγοντες του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού «Πολλοί συμφωνούν ότι η προσάρτηση ονομάτων στους κυκλώνες διευκολύνει τα ΜΜΕ να τους αναφέρουν, αυξάνει το ενδιαφέρον για τις προειδοποιήσεις και αυξάνει την ετοιμότητα της κοινωνίας»…