Το Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική) γνωρίζει τέτοια λειψυδρία, που σκέφτεται να προμηθευτεί παγόβουνα. – Το σχέδιο που έχουν εκπονήσει επιστήμονες για την επίλυση μιας από τις χειρότερες ξηρασίες του κόσμου, σύροντας τεράστια παγόβουνα από την Ανταρκτική μέχρι τις ακτές της χώρας.
Η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει τα τρία τελευταία χρόνια μία από τις μεγαλύτερες λειψυδρίες… Εχει ρίξει ελάχιστη βροχή και το μεγαλυτερο πρόβλημα εντωπίζεται στην πρωτεύουσα Κέιπ Τάουν, που έχει ως αποτέλεσμα οι δημόσιες αρχές να αναγκαστούν να διακόψουν την παροχή νερού στις περισσότερες βρύσες των σπιτιών, και μάλιστα εκτιμάται πως αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι το 2019, αφήνοντας τους ανθρώπους πραγματικά απελπισμένους να περιμένουν στην ουρά για νερό στις πλατείες της πόλης. Η τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης έχει ζητήσει τους τελευταίους μήνες από τους πολίτες της να μειώσουν δραστικά την κατανάλωσή νερού, ελαχιστοποιώντας τα ντους και την επαναχρησιμοποίηση του νερού για τις τουαλέτες και τους κήπους τους, μεταξύ των δραστικών μέτρων που ελήφθησαν για αυτό το φαινόμενο.
Αλλά υπάρχει σχέδιο… Εστω κι εάν ακούγεται λίγο …εκτός λογικής και δεν είναι άλλο από την ρυμούλκηση παγόβουνων από την Ανταρκτική μέχρι τη Νότια Αφρική (!!!) Σχέριο που επεξεργάζονται επιστήμονες, ανάμεσά τους είναι κι ο ειδικός στις ανελκύσεις ναυαγίων, Νικ Σλόουν, που κατάφερε να ανασύρει στην επιφάνεια το κρουαζεριόπλοιο Costa Concordia, που είχε προσκρούσει σε ύφαλο λίγο έξω από τις ακτές του νησιού Τζίλιο της Τοσκάνης τον Ιανουάριο του 2012.
Ο Νοτιοαφρικανός ειδικός επιδιώκει να πείσει την κυβέρνηση και ιδιώτες επενδυτές να χρηματοδοτήσουν τη μεταφορά παγόβουνων, την κοπή τους σε κομμάτια και την τήξη τους ώστε να προκύψουν εκατομμύρια λίτρα πόσιμου νερού. Ο Σλόουν θεωρεί ότι τα παγόβουνα θα μπορούσαν να προσφέρουν τη λύση στην έλλειψη περίπου 100 εκατομμυρίων λίτρων ημερησίως , που αντιμετωπίζει η μεγαλούπολη των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων με το προτεινόμενο σχέδιο συνολικού κόστους 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Και όπως δήλωσε «Θέλουμε να δείξουμε ότι αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης του προβλήματος της λειψυδρίας, εμείς έχουμε μια ιδέα που κανείς άλλος δεν σκέφτηκε μέχρι στιγμής».
Μηχανικοί και επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν μελετούν το σχέδιο. Ο Δρ Κρις φον Χολντ της εταιρείας Aurecon, που έκανε την οικονομικο-τεχνική αξιολόγηση του project διεπίστωσε ότι «διαθέτει επαρκή τεχνική σκοπιμότητα και οικονομική αξία ώστε να θεωρηθεί ως σοβαρή επιλογή για την κάλυψη των κενών στην υδροδότηση σε περιόδους ξηρασίας».
Σύμφωνα με την πρόταση του Σλόουν – που είναι διευθυντής της αμερικανικής εταιρείας ανέλκυσης ναυαγίων Resolve Marine- η ομάδα του θα τυλίξει παγόβουνα με ειδικά υφασμάτινα σκεπάσματα για να τα προστατέψει και να αποτρέψει το λιώσιμό τους. Μεγάλα δεξαμενόπλοια θα τα οδηγήσουν στη συνέχεια στο ρεύμα Μπενγκουέλα που ρέει κατά μήκος της δυτικής ακτής της νότιας Αφρικής, όπου ένα μηχάνημα θα αναλάβει να τα κόψει σε κομμάτια. Ο Σλόουν εκτιμά ότι από ένα και μόνο παγόβουνο μπορούν να παράγονται καθημερινά επί έναν χρόνο περίπου 150 εκ. λίτρα νερού, καλύπτοντας περίπου το 30% των αναγκών του Κέιπ Ττάουν. Επιστήμονες, ειδικοί και εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης, θα συναντηθούν εντός του μήνα για να συζητήσουν το project.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr