Ενώπιον ενός… ασυνήθιστου θεάματος βρέθηκαν όσοι θέλησαν να πάνε σήμερα στην παραλία της Βαρκελώνης.
Ενώπιον ενός… ασυνήθιστου θεάματος βρέθηκαν όσοι θέλησαν να πάνε σήμερα στην παραλία της Βαρκελώνης.
Εξοργισμένοι κάτοικοι της καταλανικής πόλης βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο να διαμαρτυρηθούν για τους «φασαριόζους» και μεθυσμένους τουρίστες.Δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα και έκλεισαν την πρόσβαση στη θάλασσα. Μάλιστα, όλα αυτά την ώρα που κάποιοι στην παραλία προσπαθούσαν να κοιμηθούν!
Η Βαρκελώνη είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη μαζί με το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βενετία και το Αμστερνταμ. Η θεαματική ανάπτυξη της πόλης μετά το 1992 έφερε τεράστιο αριθμό επισκεπτών, που είναι πλέον υπερπολλαπλάσιοι του τοπικού πληθυσμού, αφήνοντας πάνω από 12 δισ. ευρώ τζίρο στην πόλη. Ο τουρισμός συντηρεί περίπου 100.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο υπάρχει κριτική κυρίως από ομάδες πολιτών, καθώς και από την Αριστερά, που θεωρούν ότι η πόλη έχει παραδοθεί στους τουρίστες. Αυτό το πνεύμα εκφράζει τώρα σε θεσμικό επίπεδο η Αντα Κολάου, που δηλώνει με έμφαση ότι «η Βαρκελώνη δεν θα καταντήσει Βενετία», εννοώντας ότι στη Βενετία οι μόνιμοι κάτοικοι υποχωρούν προς όφελος των τουριστικών υποδομών.
Ηδη, υπάρχει μια ολόκληρη επιχειρηματολογία από θεωρητικούς και δημοσιογράφους (και όχι από ανθρώπους της αγοράς) που υποστηρίζει ότι η Βαρκελώνη του μεγάλου μπουμ είναι ένα κουρασμένο μοντέλο με πολλά προβλήματα. Η δημοσιογράφος Μάρτα Μονεδέρο υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης αστικού ιστού έχουν πλέον ατονήσει. Στο βιβλίο, που επιμελήθηκε, με τίτλο «Το όνειρο της Βαρκελώνης: Μια πόλη για να ζήσεις ή για να επισκεφθείς;», η Μαρία Μονεδέρο μαζί με την επίσης δημοσιογράφο Νούρια Κουαδράδο, έκαναν μεθοδολογική έρευνα με ερωτηματολόγιο σε κατοίκους της πόλης. Διαπίστωσαν τεράστιες μεταβολές στη σύνθεση του πληθυσμού, καθώς το 17% των κατοίκων έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα και το πρόβλημα με τους ανθρώπους που χάνουν τα σπίτια τους τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλο. Αυτή η ανάγνωση της πόλης ταιριάζει πολύ στην κοσμοθεωρία της Αντα Κολάου, που θέλει να αλλάξει το ύφος της Βαρκελώνης. «Η Βαρκελώνη δεν θα μετατραπεί σε θεματικό πάρκο», δήλωσε πρόσφατα.