Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΙσπανία - Ιμπιθα: Νοικιάζουν πλέον με το ...κρεβάτι στα 500 ευρώ το...

Ισπανία – Ιμπιθα: Νοικιάζουν πλέον με το …κρεβάτι στα 500 ευρώ το μήνα

|

Σε δυσθεώρητα ύψη εκτοξεύονται τα τελευταία χρόνια τα ενοίκια στις ισπανικές Βαλεαρίδες Νήσους. Οι συνέπειες για τον τουριστικό κλάδο είναι εν μέρει δραματικές αφού η αναζήτηση προσωπικού εξελίσσεται σε Γολγοθά

Ηλιος, θάλασσα, πανέμορφες παραλίες. Για πολλούς το να ζουν και να εργάζονται στις Βαλεαρίδες Νήσους είναι όνειρο. Με τις τιμές των ενοικίων όμως να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, για πολλούς επίδοξους εργαζόμενους του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού η αναζήτηση στέγης εξελίσσεται σε πραγματικό εφιάλτη. «Οι τιμές των ενοικίων χτύπησαν κόκκινο», τονίζει η Ναταλία Μπουένο, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Οι τιμές για ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο στην πρωτεύουσα Πάλμα της Μαγιόρκα ή σε παραθαλάσσιες περιοχές ξεκινούν πλέον -στην καλύτερη περίπτωση- από 800 ευρώ συν τα πρόσθετα κόστη (θέρμανση, κοινόχρηστα κ.α.). Οι απασχολούμενοι στον τουρισμό εποχικοί υπάλληλοι που έχουν συνήθως χαμηλές απολαβές, δεν μπορούν φυσικά να πληρώσουν τόσο ακριβά ενοίκια. «Είτε δεν βγάζουν αρκετά, είτε έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου το οποίο δεν αρέσει στους ιδιοκτήτες», εξηγεί η Μπουένο.

Κρεβάτι σε δίκλινο για 500 ευρώ

Τις διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα των ακριβών ενοικίων μπορεί να παρατηρήσει κανείς στη γειτονική Ίμπιζα όπου το πρόβλημα είναι πολύ πιο παλιό απ΄ ότι στη Μαγιόρκα. Σε ιστοσελίδες με αγγελίες, όπως τη milanuncios, υπάρχουν προσφορές για ενοικιαζόμενα «κρεβάτια» σε δίκλινα δωμάτια έναντι 400-500 ευρώ το μήνα. Όποιος θέλει αποκλειστικά δικό του δωμάτιο καλείται να βάλει ακόμη πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη. Όσο για διαμερίσματα οι τιμές δεν γνωρίζουν πλέον όρια.

Η περίπτωση που διηγείται ο Χουάν, αστυνομικός στην Ίμπιθα, είναι χαρακτηριστική: «Είχε έρθει μια συνάδελφος με μετάθεση από τη Βαλένθια. Πλήρωνε εδώ 900 ευρώ το μήνα για ένα μίνι δωμάτιο ενώ μέχρι το τμήμα χρειαζόταν μια ώρα με το αυτοκίνητο». Με τα μισά λεφτά νοίκιασε στην ιδιαίτερη πατρίδα της ολόκληρο σπίτι με πισίνα. «Μπορείτε να φανταστείτε τι διάλεξε τελικά».

Όσοι δεν έχουν κάποιο υψηλόβαθμο, καλοπληρωμένο πόστο δεν μπορούν φυσικά να πληρώσουν τέτοιες τιμές. Το 2017 πάνω από το 60% των κατοίκων στις Βαλεαρίδες Νήσους είχαν εισόδημα μικρότερο των 21.000 ευρώ καθαρά ετησίως ενώ το 1/3 μάλιστα κάτω από 12.000 ευρώ, όπως προκύπτει από στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών.

Αύξηση πληθυσμού και Airbnb

Ένας από τους λόγους της δραματικής αυτής εξέλιξης στην αγορά ακινήτων είναι η κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού. Στο σύμπλεγμα των συνολικά 11 νησιών στα ανατολικά της Ισπανίας ο πληθυσμός αυξήθηκε πέρσι κατά 21.000 ανθρώπους. Αυτό οδήγησε φυσικά σε αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης κατοικιών. Ο σύνδεσμος κτηματομεσιτών καλεί τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τις τιμές. «Πρέπει να κατέβουμε τουλάχιστον 5-10%», εκτιμά η Μπουένο.

Η έκρηξη των τιμών προκαλεί σημαντικά προβλήματα και στην τουριστική βιομηχανία. «Υπάρχουν άνθρωποι που τις καλοκαιρινές σεζόν εργάζονταν επί χρόνια σε εμάς και οι οποίοι δεν έρχονται πλέον, αρνούμενοι να πληρώσουν τόσο ακριβά ενοίκια», επισημαίνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ίμπιθα και Φορμεντέρα Άνα Τζορντίλο. Τα ξενοδοχεία έφτασαν στο σημείο να νοικιάζουν πλέον τα ίδια δωμάτια και σπίτια για τους υπαλλήλους τους. Αλλά αυτό δεν αρκεί. «Όταν τον Απρίλιο υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας για μη εξειδικευμένο προσωπικό τότε ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά», λέει η 28χρονη.

Η ίδια αποδίδει την κύρια ευθύνη στις «παράνομες βραχυχρόνιες μισθώσεις». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τον Απρίλιο προσφέρονταν μέσω Airbnb στην Ίμπιζα περίπου 26.000 ιδιωτικές κλίνες. Οι μισές από αυτές λειτουργούν χωρίς σχετική άδεια. Οι αρχές δεν διαθέτουν επαρκή μέσα για να πραγματοποιούν εντατικούς και συστηματικούς ελέγχους. Πέρσι κινήθηκαν διαδικασίες για παράνομη μίσθωση ακινήτων σε μόλις 233 περιπτώσεις.

Τα υψηλά ενοίκια δεν πλήττουν όμως μόνον τους εποχικούς εργάτες αλλά και τους ντόπιους. Όπως επισημαίνει ο Χαβιέ Ριμπάς, δάσκαλος σε σχολείο της Ίμπιuα, «όταν οι μαθητές μου πάρουν το απολυτήριό τους θα έχουν δυο δυνατότητες: είτε οι γονείς έχουν δεύτερο σπίτι στο οποίο να μπορούν να μείνουν είτε θα εγκαταλείψουν το νησί για να εγκατασταθούν στην ηπειρωτική χώρα».

Πάτρικ Σίρμερ (dpa) – Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης – ιστοσελίδα tovima.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Χαλκί: Ο “Αντίλαλος” δίνει φωνή στις γυναίκες του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη

Το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος» παρουσιάζει απόψε μια μουσική παράσταση-φόρο τιμής στους δύο μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και στις γυναίκες-ηρωίδες των τραγουδιών τους

Αμοργός: Το “μαργαριτάρι του Αιγαίου” που κλέβει την καρδιά των Γάλλων

Αυθεντική, ήρεμη και μακριά από την πολυκοσμία, η Αμοργός αναδεικνύεται σε διαμάντι του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από τα μάτια των γαλλικών ΜΜΕ

Στον αυτόματο πιλότο το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, έκκληση για μόνιμες λύσεις πριν να είναι αργά

Καλοκαίρι με εκατομμύρια επισκέπτες και 2-3 διασώστες ανά νησί – Οι Κυκλάδες σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την υγεία και την ασφάλεια κατοίκων και τουριστών.

Τα Κουφονήσια υποδέχονται το 31ο Cyclades Regatta, γιορτή ιστιοπλοΐας στην καρδιά του Αιγαίου

Με φόντο τα τιρκουάζ νερά και τη φιλοξενία των κατοίκων, τα Κουφονήσια γίνονται σταθμός για τη μεγαλύτερη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση της χώρας, φιλοξενώντας πληρώματα, σκάφη και πολιτισμό από 23 έως 26 Ιουνίου 2025.

Ένα Καλοκαίρι Καινοτομίας στη Μονή Νάξου για τα παιδιά του χωριού

Στη σκιά της Αγίας Φωτεινής, η νέα γενιά της Μονής συναντά τον κόσμο της τεχνολογίας μέσα από ένα πρωτότυπο καλοκαιρινό εργαστήριο με 3D εκτυπώσεις, φαντασία και μέλλον.

Πρόταση Ημέρα: Πάστα στο ποτήρι με ντόνατς από τη Μαριέττα Γαλάνη

Από την κουζίνα της Νάξου στο σημερινό τραπέζι: η αγαπημένη συνεργάτιδα του Naxospress μάς εμπνέει με μια φρέσκια, ακαταμάχητη εκδοχή ενός γλυκού που συνδυάζει μνήμη, γεύση και δημιουργία.

Η Κόρη της Θήρας βρίσκει το νέο της σπίτι, τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαντορίνης

Με αφορμή την έκθεση «Κυκλαδίτισσες», ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης τιμά την επιστροφή ενός αρχαιολογικού θησαυρού και το άνοιγμα του πιο σύγχρονου μουσείου των Κυκλάδων.

Αμερική – Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Ποντάρουμε στο πάρτι της Γιουβέντους

Η πρόταση της ημέρας: Γιουβέντους - Ουιτάντ και διπλασιάζει το νέο… πάρτι!

ΗΠΑ και Ισραήλ πλήττουν το Ιράν, o κόσμος παρακολουθεί με κομμένη ανάσα

Σε μια ιστορική νύχτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησαν στοχευμένες επιθέσεις σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, φέρνοντας τον πλανήτη πιο κοντά στην άβυσσο ενός νέου πολέμου.

Σαντορίνη: Η “Κόρη της Θήρας” ξαναστέκεται όρθια με νέα αντισεισμική βάση

Η Κόρη της Θήρας ξαναστέκεται όρθια – Η νέα αντισεισμική βάση και η έκθεση «Κυκλαδίτισσες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας