Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΓιατί η ΕΡΤ ποτέ δεν ...πεθαίνει

Γιατί η ΕΡΤ ποτέ δεν …πεθαίνει

|

Οι 2000 υπάλλληλοι δεν φτάνουν στην ΕΡΤ και ετοιμάζονται νέες προσλήψεις αλλά και μικτές παραγωγές και βέβαια …δάνεια για να καλυφθούν τα έξοδα μίας επιχείρησης που έχει 5% τηλεθέαση 

Η αμαρτωλή ιστορία της ΕΡΤ, για να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα “απόλυτα” και διαχρονικά δημοσιογραφικά κλισέ, είναι η επιτομή του φαύλου κύκλου του πελατειακού κράτους στη χώρα μας. Το κόμμα που κυβερνά βρίσκει στο πρόσωπο της ΕΡΤ τη μόνιμη “θεραπαινίδα” του. Ρουσφέτια, διαπλοκή, χειραγώγηση της πληροφόρησης, «ημέτεροι» στην πρωτοκαθεδρία. Και κερασάκι στην τούρτα, ένα ανεκδιήγητο πάρτι σπατάλης και “κουβαδιάσματος” του δημοσίου χρήματος.

Η «δημοκρατία του χιλιάρικου»

Αυτά ως πρόλογο. Πάμε στο σήμερα, ένα σήμερα ευτελές και τρισάθλιο, όσο και το παρελθόν. Η κυβέρνηση-”πρώτη φορά αριστερά” ξανάνοιξε την ΕΡΤ και πολύ καλά έκανε, ακυρώνοντας έτσι το ρεσιτάλ αυταρχισμού και ηλιθιότητας που είχε διαπράξει η κυβέρνηση Σαμαρά με το αποτρόπαιο “μαύρο”.

Αλλά πώς την άνοιξε; Με τον πιο εσφαλμένο τρόπο. Όλοι πίσω. Χωρίς καμία αξιολόγηση. Και αυτοί που άξιζαν κι αυτοί που δεν άξιζαν. Χωρίς κανένα σχέδιο εξορθολογισμού ενός δημόσιου οργανισμού που και πριν από το “μαύρο” υπέφερε από αθεράπευτες παθογένειες. Περισσότεροι από 2000 εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί γύρισαν πίσω και ο “αγώνας τώρα δικαιώνεται”.

Αποτέλεσμα; Η “δημοκρατία του χιλιάρικου”. Για μεγάλο διάστημα οι εργαζόμενοι πληρώνονται με το…κεφάλι : 1000 ευρώ τον μήνα ο καθένας και βλέπουμε…Χωρίς αξιολόγηση και πάλι, χωρίς οργανωτική δομή, χωρίς συγκεκριμένο “καθηκοντολόγιο”. Χωρίς μέλλον.

Ένας δημοσιογραφικός στρατός με περισσότερους από 1000 εργαζόμενους εκ των οποίων ένας υπερπλεονάζων αριθμός έγιναν αρχισυντάκτες, προϊστάμενοι και διευθυντές.Τα κριτήρια έχουν ανυπόφορο και βαρύ “άρωμα” κομματισμού και αναξιοκρατίας. “Eκπομπάρχες”- κουτσοί, στραβοί, οδεύουν προς την πολύπαθη Αγία Παρασκευή και όχι (δυστυχώς) στον άγιο Παντελεήμονα.

Το προνόμιο της «διπλοθεσίας»

Αφού λοιπόν τους βόλεψαν τους επαναπροσληφθέντες (έστω με το χιλιάρικο) τους … έχασαν! Κάποιοι φιλότιμοι που σέβονται το δημόσιο χρήμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Οι άλλοι, οι πολλοί “εξαφανιζόλ”. Πριν από λίγες μέρες ανώτερο στέλεχος της διοίκησης της ΕΡΤ, αφού βαρέθηκε να περιπλανιέται μόνος στους έρημους διαδρόμους, σκέφτηκε μια λύση. Να επιβληθεί “κάρτα” για την είσοδο και την έξοδο των δημοσιογράφων από το χώρο δουλειάς τους. Η πρόταση ετέθη στη συζήτηση με δημοσιογράφους της ΕΡΤ. Απερρίφθη μετά πολλών επαίνων.

Τι κάνει λοιπόν μια διοίκηση για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των “αόρατων εργαζομένων” και των αναγκαστικών ελλείψεων που υπάρχουν, προκειμένου να παραχθεί ένα έστω στοιχειώδες δημοσιογραφικό έργο;

Επιβάλλει τη “διπλοθεσία”! Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ που υπερβαίνουν τους 1000, που δεν εμφανίζονται στη δουλειά τους, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος, επιδοτούνται με το “προνόμιο της διπλοθεσίας”. Έτσι σαν ένα κίνητρο για να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στην Αγία Παρασκευή. Ούτε καν αυτοί που πήγαιναν από φιλότιμο.

Δέστε πόσο απλό είναι. Ως δια μαγείας και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά ότι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με τον νόμο για τα ΜΜΕ, η διάταξη που επιτρέπει την παράλληλη εργασία για το “Αθηναϊκό Πρακτορείο” και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης “συμπαρέσυρε και την ΕΡΤ: «Για ειδικές περιπτώσεις και μετά από άδεια του διοικητικού συμβουλίου» είναι η απάντηση της κυβέρνησης . Όλοι όμως γνωρίζουν ότι η έγκριση παράλληλης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα θα γίνει όπως και στο παρελθόν: με μαζικό τρόπο. Πάλι “όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά”. Όλα αυτά συμβαίνουν την εποχή που οι μισοί δημοσιογράφοι αυτού του τόπου είναι άνεργοι.

Ερχονται νέες προσλήψεις

Πάμε στοίχημα ότι το επόμενο αίτημα της ΕΡΤ θα είναι οι προσλήψεις με σύμβαση χρόνου; Πάμε από την αρχή. Διόρισαν μαζικά πάνω από 2000 εργαζόμενους, οι περισσότεροι «υπολειτουργούν”. Τους κάνουν και το χατήρι της διπλοθεσίας. Άρα θα υπολειτουργούν ακόμη περισσότερο. Όμως κάποιοι πρέπει να δουλεύουν. Συνεπώς «χρειαζόμαστε προσλήψεις συμβασιούχων».

Για γέλια αλλά κυρίως για κλάματα. Γιατί την ίδια στιγμή περικόπτονται ακόμη και οι χαμηλές συντάξεις για να βρεθούν χρήματα για το αδηφάγο δημόσιο τομέα, τμήμα του οποίου είναι και η κρατική ΕΡΤ. Οσο δε στον ιδιωτικό τομέα το δικαίωμα στην διπλοθεσία είναι αδιανόητο καθώς σπανίζει ακόμη και το «προνόμιο» της μονοθεσίας. Το “δεν ντρεπόμαστε λίγο”, μάλλον φαντάζει όχι πολύ λίγο αλλά ελάχιστο.

Θέλετε και λίγα ακόμη “τιπς” της οπερέτας που παίζεται στην Αγία Παρασκευή; Η ΕΡΤ ζήτησε πρόσθετα 25 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της πέρα από τα 75 εκατομμύρια ευρώ που έχει λαμβάνειν από το “ανταποδοτικό τέλος” που πληρώνουμε όλοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. «Λεφτά υπάρχουν» που έλεγε και ο «αείμνηστος».

Άλλο ένα “τιπ”.Θυμάστε τις αρχικές εξαγγελίες για ολοσχερή κατάργηση των λεγόμενων “μικτών παραγωγών” που κατά τους εξαγγέλοντες αποτελούσαν διαχρονικά ένα από τα πολλά “θερμοκήπια σκανδάλων” στην ΕΡΤ; Ξεχάστε τα. Με απόφαση της Διοίκησης της ΕΡΤ που συμπεριελήφθη μάλιστα στον Νέο Κανονισμό Παραγωγής και Προμήθειας Προγράμματος προβλέπονται οι “μεικτές συμπαραγωγές”. Μάλιστα προβλέπονται τέσσερις κατηγορίες: η εσωτερική, η ανάθεση σε εξωτερικό συντελεστή, η μεικτή και η συμμετοχή σε παραγωγή τρίτων.

Θέλετε κι άλλο; Με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο η ΕΡΤ αναζητά εξωτερικές εταιρείες συνεργείων τηλεοπτικής κάλυψης. Είπαμε ούτε οι 2000 εργαζόμενοι επαρκούν.

Ο κατάλογος της ασυδοσίας και της σπατάλης είναι ατελείωτος. Το παλιό “τέρας” της κρατικοδίαιτης ΕΡΤ των “ημετέρων” και των “δικών μας παιδιών” επανέρχεται σε όλο το τρισάθλιο μεγαλείο της. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η κοινή γνώμη τους έχει πάρει χαμπάρι και γι αυτό τους γυρίζει την πλάτη.

Στις μετρήσεις του προηγούμενου μήνα η ΕΡΤ κατέγραψε θεαματικότητες 5,4% στο σύνολο του κοινού και 2,8% στα λεγόμενα “εμπορικά κοινά”. Η απαξίωση έχει κι αυτή την τιμή της.

Πηγή: thethoc.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιατροί της πρώτης γραμμής: Η σκληρή καθημερινότητα στα νησιά

Από τις ελλείψεις ειδικοτήτων μέχρι την αγάπη των κατοίκων – Τρεις νέοι γιατροί θυμούνται το αγροτικό τους

MyStreet: Οι πολίτες «αστυνομεύουν» τα τραπεζοκαθίσματα

Οι πολίτες αποκτούν «ψηφιακή φωνή» για τραπεζοκαθίσματα και αυθαίρετες χρήσεις σε δημόσιους χώρους

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου (video)

Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς παρά τους δυνατούς ανέμους (video)

Νάξος: Νεκρή χελώνα Caretta caretta από χτύπημα προπέλας

Λίγες μέρες μετά τις θετικές ειδήσεις για φωλιές χελωνών στο νησί, ένα νέο περιστατικό υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας τους

Νάξος – Ο Αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο “Naxos Medical”

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας διαθέσιμος για ραντεβού – Εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες

Το ΕΚΠΑ σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την προστασία της Καλντέρας Σαντορίνης

Ερευνητικό έργο έξι μηνών για την ανάλυση κατολισθητικών κινδύνων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε σημεία υψηλής διακινδύνευσης

«Η Αμοργός που έζησα», παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Σίμου από τον “Σημωνίδη’

Κυριακή 17 Αυγούστου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού υποδέχεται την πολύτιμη μαρτυρία ζωής και μνήμης ενός γνήσιου Αμοργιανού

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Κάτω Κουφονήσι: Ένας ναός κρυμμένος στη γη, φάρος πίστης κάθε Δεκαπενταύγουστο και ο “Σκοπελίτης” (video)

Από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα, η παράδοση και η αγάπη των κατοίκων κρατούν ζωντανή τη γιορτή της Παναγίας, με τον «Σκοπελίτη» να τιμά κάθε χρόνο το μικρό εκκλησάκι. (video)

Πάρος – Κατερίνα Μονογυιού: Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων

Με κατάνυξη και συγκίνηση στους λαμπρούς εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρο.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.