Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαράξενα"Γιαλαντζί" καλόγριες, όργιο φοροδιαφυγής

“Γιαλαντζί” καλόγριες, όργιο φοροδιαφυγής

|

Η κατάσταση στην αγορά έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την παραβατικότητα να έχει φτάσει στα ύψη: στη Κρήτη έμπορος είχε στήσει κύκλωμα με “γιαλαντζί” καλόγριες που γύριζαν τα πανηγύρια και πουλούσαν εκκλησιαστικά είδη – μία στις τρεις επιχειρήσεις που ελέγχθησαν το πρώτο 20ημέρο του Ιουλίου στα νησιά του Αιγαίου είχε παράβαση 

Η φοροδιαφυγή δεν κάνει διακοπές… αντίθετα στήνει πάρτι στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές. Αδήλωτες ταμειακές μηχανές που εκδίδουν αποδείξεις «μαϊμού», καταστηματάρχες που «ξεχνούν» να κόψουν αποδείξεις ακόμη και για συναλλαγές που γίνονται μέσω καρτών και καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα αλλά και ένα κύκλωμα που δρα στην Κρήτη με καλόγριες «μαϊμού» είναι ορισμένα από τα ευρήματα των φοροελεγκτών οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει απόβαση στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Μία στις τρεις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το τελευταίο 20ήμερο εντοπίστηκε με φορολογικές παραβάσεις ενώ τα ποσοστά παραβατικότητας είναι μεγαλύτερα στα κοσμοπολίτικα νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη κ.α.) και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Εκεί η φοροδιαφυγή χτυπά «κόκκινο» και υπερβαίνει ακόμη και το 40%.

Από τις αρχές του μήνα όταν δηλαδή ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής έβαλε… γκάζια στους ελεγκτές και διέταξε τη διενέργεια 30.000 προληπτικών ελέγχων σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) έπιασαν αμέσως δουλειά.

Ειδικά κλιμάκια
Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται τουριστικές περιοχές, και κλάδοι και επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα όπως εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων, συναυλίες κλπ.

 Οι έλεγχοι γίνονται όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας ενώ στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων ελέγχου.

Εκτός από την ΥΕΔΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ρίχτηκαν και οι Εφορίες με ειδικά κλιμάκια ελεγκτών που βγήκαν στους δρόμους για ελέγχους αλλά και η Οικονομική Αστυνομία.

Αυτό που διαπιστώνουν οι φοροελεγκτές είναι ότι η φαντασία ορισμένων στο να βρίσκουν τρόπους να φοροδιαφεύγουν είναι ανεξάντλητη.

Οι Καλογρίες 

Στις αρχές της εβδομάδας αποκαλύφθηκε στην Κρήτη η δράση ενός «κυκλώματος» που τα μέλη του ήταν… καλόγριες οι οποίες εμφανίζονταν σε όλα τα πανηγύρια στα χωριά της Κρήτης. Οι «καλόγριες» έστηναν πάγκους και πουλούσαν κομποσχοίνια, μικρές εικόνες, εκκλησιαστικά βιβλιαράκια κ.α. Φυσικά δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή ούτε έκοβαν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούσαν.

Και φυσικά δεν ήταν πραγματικές καλόγριες αλλά νεαρές κοπέλες μεταξύ 20-23 ετών που φορούσαν ράσα για να προσεγγίζουν έτσι τους επισκέπτες και να πωλούν ευκολότερα τα εμπορεύματά τους. Μαζί τους ήταν πάντα ένας άνδρας ο οποίος με το αυτοκίνητό του τις μετέφερε από πανηγύρι σε πανηγύρι στα χωριά της Κρήτης. Οι καλόγριες «μαϊμού» είχαν χωριστεί μάλιστα σε ομάδες των 3-4 ατόμων και φρόντιζαν να βρίσκονται πάντα στα μεγάλα πανηγύρια.

Τις τελευταίες ημέρες οι φοροελεγκτές εντόπισαν:

Καταστηματάρχη με αδήλωτη ταμειακή μηχανή που είχε εκδώσει 3.270 αποδείξεις. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να αποκρύψει έσοδα 60.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι το να εγκατασταθεί μια αδήλωτη ταμειακή μηχανή σε ένα κατάστημα δεν είναι μια εύκολη και απλή διαδικασία και θεωρούν δεδομένη τη «συνέργεια» του φοροτεχνικού της επιχείρησης ή της εταιρείας που εμπορεύεται τις ταμειακές μηχανές με τον επιχειρηματία -συνήθως του κλάδου της εστίασης και της αναψυχής- που αποφασίζει να παρανομήσει.

Γιατρό ο οποίος δεν είχε εκδώσει 1.024 αποδείξεις στους ασθενείς του. Το γιατρό «πρόδωσε» το βιβλίο ασθενών στο οποίο είχε καταγράψει τις επισκέψεις των πελατών του αλλά δεν είχε φροντίσει να κόψει και τις αντίστοιχες αποδείξεις.

Εστιατόριο σε κοσμοπολίτικο νησί, το οποίο «ξεχνούσε» να εκδώσει αποδείξεις ακόμη και για συναλλαγές που γίνονταν με πλαστικό χρήμα μέσω POS, οι οποίες καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα κατά τον έλεγχο του ταμείου οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση είχε εκδώσει αποδείξεις μέσω της ταμειακής μηχανής ύψους 2.500 ευρώ και ελέγχοντας το POS είδαν ότι είχε εκδοθεί μόνο μια απόδειξη. Δηλαδή τη συγκεκριμένη ημέρα έγινε μόνο μια συναλλαγή με πλαστικό χρήμα, γεγονός που κίνησε αμέσως τις υποψίες των ελεγκτών.

Ετσι αμέσως προχώρησαν στον έλεγχο της μνήμης του POS και διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση είχε εισπράξει επιπλέον 750 ευρώ την ίδια ημέρα με πληρωμές που έγιναν μέσω καρτών για τις οποίες δεν είχε εκδώσει απόδειξη από την ταμειακή μηχανή.

1.052 παραβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την 1η έως τις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκανσαν 684 φορολογικοί έλεγχοι, δηλαδή 36 έλεγχοι κατά μέσο όρο την ημέρα. Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 1.052 παραβάσεις που αφορούν κυρίως τη μη έκδοση αποδείξεων.

Πηγή: Εθνος της Κυριακής 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συναγερμός για Πυρκαγιές στις Κυκλάδες, σε Κατάσταση Επιφυλακής η Νάξος και η Ανδρος

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο 9 Αυγούστου – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA και δασικά οικοσυστήματα από 14:00 έως 06:00

Συμμετοχή του Δήμου Θήρας στην τιμητική εκδήλωση για την Εύη Νομικού

Ο Δήμος Θήρας θα δώσει το «παρών» στην τιμητική εκδήλωση αναγνώρισης της προσφοράς της κυρίας Εύης Νομικού.

Αναστασία Δεουδέ: “Η Παναγία η Απεραθίτισσα, φως ενότητας και Παναξιακότητας” (video)

Αναστασία Δεουδέ: Μια βαθιά ανθρώπινη ματιά στην εκπαίδευση, τη γεωπονία και την Παναξιακή ενότητα – Συνέντευξη στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Πλοία δεμένα – Ταξιδιώτες εγκλωβισμένοι: Χάος στα λιμάνια της Αττικής λόγω απαγορευτικού

Εγκλωβισμένοι επιβάτες από τα ξημερώματα σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Ποιο δρομολόγιο ταξιδεύει, τι λέει το Λιμενικό και η ΕΜΥ

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Έκτακτη Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου, αντίδραση για τις παρεμβάσεις στην Πορτάρα

Κατεπείγουσα συνεδρίαση για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κατά των ενεργειών στο μνημείο του Δήλιου Απόλλωνα – Απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού

Μύκονος: Τέσσερις γυναίκες συνελήφθησαν για εμπορία ανθρώπων

Εκμεταλλεύονταν ανήλικα παιδιά για επαιτεία – Σοκαριστική υπόθεση στη σκιά του τουριστικού «παραδείσου»

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Τραγωδία στη Μήλο: Ζευγάρι τουριστών από το Βιετνάμ πνίγηκε στο Σαρακήνικο

Η γυναίκα παρασύρθηκε από δυνατούς ανέμους – Ο σύζυγός της έπεσε να τη σώσει και χάθηκαν και οι δύο στη θάλασσα

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.