Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΓερμανία: Τι βρήκε αγοραστής σε απόρρητη συσκευή του αμερικανικού στρατού

Γερμανία: Τι βρήκε αγοραστής σε απόρρητη συσκευή του αμερικανικού στρατού

|

Εναντι 150 δολαρίων στην πλατφόρμα eBay αγόρασε ο Γερμανός ερευνητής θεμάτων ασφαλείας Ματίας Μαρξ, αμερικανική συσκευή ικανή να συλλέγει δακτυλικά αποτυπώματα και να πραγματοποιεί σάρωση της ίριδας του ματιού. Οταν, όμως, ο Μαρξ παρέλαβε το δέμα στο σπίτι του στο Αμβούργο, διαπίστωσε ότι η κάρτα μνήμης του μηχανήματος περιείχε ονόματα, εθνικότητες, φωτογραφίες και αποτυπώματα 2.632 ανθρώπων.

Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Ιρακινοί και Αφγανοί, ενώ πολλοί ήταν γνωστοί τρομοκράτες ή καταζητούμενοι. Αλλοι, όμως, ήταν απλοί πολίτες, οι οποίοι είχαν εργαστεί για αμερικανικές υπηρεσίες στις δύο χώρες ή είχαν υποβληθεί σε τυχαίο έλεγχο σε μπλόκο του αμερικανικού στρατού. Το ηλεκτρονικό ίχνος της συσκευής έδειξε ότι είχε χρησιμοποιηθεί για τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2012 κοντά στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν.

Κατά της τρομοκρατίας

Το μηχάνημα, κατάλοιπο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, δεν είναι γνωστό πώς κατέληξε στη δημοφιλή ιστοσελίδα δημοπρασιών eBay. Τα στοιχεία που περιέχει, όμως, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τρομοκρατικές οργανώσεις ή εχθρικά καθεστώτα να εντοπίσουν πολίτες που συνεργάσθηκαν με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Τα βιομετρικά δεδομένα χρησιμοποιούνταν από Αμερικανούς πράκτορες σε μυστικές φυλακές της CIA, καθώς και από περίπολα του αμερικανικού στρατού σε Ιράκ και Αφγανιστάν, για τον εντοπισμό υπόπτων ύστερα από βομβιστικές επιθέσεις με στόχο Αμερικανούς στρατιώτες.

Οι συσκευές αυτές είχαν αρχίσει να αποσύρονται ήδη από το 2011, με την ταυτοποίηση της σορού του Οσάμα μπιν Λάντεν να γίνεται με τη βοήθεια τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και όχι με αυτή της συσκευής που βρέθηκε στο Αμβούργο.

Ο Μαρξ και τα μέλη της ομάδας χάκερ στην οποία ανήκει, λέει: «Είναι εντυπωσιακό ότι οι τελευταίοι χρήστες της συσκευής –ο στρατός των ΗΠΑ– δεν προσπάθησαν να σβήσουν τα δεδομένα. Δεν τους ενδιέφερε ο κίνδυνος που διέτρεχαν οι συνεργάτες τους».

Ο Στιούαρτ Μπέικερ, πρώην στέλεχος της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας, λέει ότι η σάρωση βιομετρικών δεδομένων αποτέλεσε πολύτιμο εργαλείο σε πολεμικές ζώνες, αλλά τα δεδομένα πρέπει να αστυνομεύονται αυστηρά. «Η διαρροή τέτοιων στοιχείων θα προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε πολλούς Αφγανούς συνεργάτες μας. Αυτό δεν έπρεπε να έχει συμβεί. Πρόκειται για καταστροφή για όσους εκτεθούν. Η ζωή τους μπορεί να κινδυνεύσει», λέει ο Μπέικερ.

Αμερικανός απόστρατος πεζοναύτης, τα βιομετρικά στοιχεία του οποίου περιέχονταν στην κάρτα μνήμης της συσκευής, εκτίμησε ότι αυτά βρέθηκαν εκεί ως αποτέλεσμα επίδειξης από τον ίδιο στο πλαίσιο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στον χειρισμό του μηχανήματος.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του Πενταγώνου, αρμόδια για το παροπλισμένο στρατιωτικό υλικό, η συσκευή ουδέποτε έπρεπε να έχει βρεθεί στην ελεύθερη αγορά. Κάθε σύστημα καταγραφής και αποθήκευσης βιομετρικών δεδομένων πρέπει να καταστρέφεται σε στρατιωτικό χώρο, από στρατιωτικό προσωπικό με διαβάθμιση ασφαλείας.

Η συσκευή πωλήθηκε από εταιρεία μεταχειρισμένων στρατιωτικών ειδών στο Τέξας, με τον διαχειριστή της να υποστηρίζει ότι αγόρασε το μηχάνημα σε πλειστηριασμό του στρατού για παροπλισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει περί τίνος επρόκειτο.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Greek Islands Trail: Η Νάξος στην καρδιά του πρώτου πεζοπορικού δικτύου των Κυκλάδων

Ένα φιλόδοξο project που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό – Η Νάξος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ενός βιώσιμου, τετράμηνου τουριστικού μοντέλου