Εναντι 150 δολαρίων στην πλατφόρμα eBay αγόρασε ο Γερμανός ερευνητής θεμάτων ασφαλείας Ματίας Μαρξ, αμερικανική συσκευή ικανή να συλλέγει δακτυλικά αποτυπώματα και να πραγματοποιεί σάρωση της ίριδας του ματιού. Οταν, όμως, ο Μαρξ παρέλαβε το δέμα στο σπίτι του στο Αμβούργο, διαπίστωσε ότι η κάρτα μνήμης του μηχανήματος περιείχε ονόματα, εθνικότητες, φωτογραφίες και αποτυπώματα 2.632 ανθρώπων.
Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Ιρακινοί και Αφγανοί, ενώ πολλοί ήταν γνωστοί τρομοκράτες ή καταζητούμενοι. Αλλοι, όμως, ήταν απλοί πολίτες, οι οποίοι είχαν εργαστεί για αμερικανικές υπηρεσίες στις δύο χώρες ή είχαν υποβληθεί σε τυχαίο έλεγχο σε μπλόκο του αμερικανικού στρατού. Το ηλεκτρονικό ίχνος της συσκευής έδειξε ότι είχε χρησιμοποιηθεί για τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2012 κοντά στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν.
Κατά της τρομοκρατίας
Το μηχάνημα, κατάλοιπο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, δεν είναι γνωστό πώς κατέληξε στη δημοφιλή ιστοσελίδα δημοπρασιών eBay. Τα στοιχεία που περιέχει, όμως, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τρομοκρατικές οργανώσεις ή εχθρικά καθεστώτα να εντοπίσουν πολίτες που συνεργάσθηκαν με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Τα βιομετρικά δεδομένα χρησιμοποιούνταν από Αμερικανούς πράκτορες σε μυστικές φυλακές της CIA, καθώς και από περίπολα του αμερικανικού στρατού σε Ιράκ και Αφγανιστάν, για τον εντοπισμό υπόπτων ύστερα από βομβιστικές επιθέσεις με στόχο Αμερικανούς στρατιώτες.
Οι συσκευές αυτές είχαν αρχίσει να αποσύρονται ήδη από το 2011, με την ταυτοποίηση της σορού του Οσάμα μπιν Λάντεν να γίνεται με τη βοήθεια τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και όχι με αυτή της συσκευής που βρέθηκε στο Αμβούργο.
Ο Στιούαρτ Μπέικερ, πρώην στέλεχος της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας, λέει ότι η σάρωση βιομετρικών δεδομένων αποτέλεσε πολύτιμο εργαλείο σε πολεμικές ζώνες, αλλά τα δεδομένα πρέπει να αστυνομεύονται αυστηρά. «Η διαρροή τέτοιων στοιχείων θα προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε πολλούς Αφγανούς συνεργάτες μας. Αυτό δεν έπρεπε να έχει συμβεί. Πρόκειται για καταστροφή για όσους εκτεθούν. Η ζωή τους μπορεί να κινδυνεύσει», λέει ο Μπέικερ.
Αμερικανός απόστρατος πεζοναύτης, τα βιομετρικά στοιχεία του οποίου περιέχονταν στην κάρτα μνήμης της συσκευής, εκτίμησε ότι αυτά βρέθηκαν εκεί ως αποτέλεσμα επίδειξης από τον ίδιο στο πλαίσιο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στον χειρισμό του μηχανήματος.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του Πενταγώνου, αρμόδια για το παροπλισμένο στρατιωτικό υλικό, η συσκευή ουδέποτε έπρεπε να έχει βρεθεί στην ελεύθερη αγορά. Κάθε σύστημα καταγραφής και αποθήκευσης βιομετρικών δεδομένων πρέπει να καταστρέφεται σε στρατιωτικό χώρο, από στρατιωτικό προσωπικό με διαβάθμιση ασφαλείας.
Η συσκευή πωλήθηκε από εταιρεία μεταχειρισμένων στρατιωτικών ειδών στο Τέξας, με τον διαχειριστή της να υποστηρίζει ότι αγόρασε το μηχάνημα σε πλειστηριασμό του στρατού για παροπλισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει περί τίνος επρόκειτο.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr