Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΕλλάδα - Σχολεία: Ζητείται μαθηματικός ακόμη και εντός της Αθήνας (!!!)

Ελλάδα – Σχολεία: Ζητείται μαθηματικός ακόμη και εντός της Αθήνας (!!!)

|

Ο γρίφος των λειτουργικών ελλείψεων παραμένει άλυτος σε πολλά σχολεία … Η απουσία ειδικοτήτων όπως αυτή των μαθηματικών 

Εάν είναι νομίζετε ότι μόνο στις Κυκλάδες ζητούν εκπαιδευτικούς με το …φανάρι, είστε γελασμένοι…

Η περίπτωση των ελλείψεων εκπαιδευτικών σε γυμνάσιο στα βόρεια προάστια της Αθήνας, χαρακτηριστική και διόλου περιφερειακή. Μαθήματα δεν διδάσκονται, καθηγητές αλλάζουν αντικείμενο διδασκαλίας, γονείς που αναγκάζονται να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στα παιδιά τους, καθώς υπάρχουν κενά κρυμμένα πίσω από τον γρίφο των λειτουργικών ελλείψεων στα σχολεία.

Η ιστορία, όπως τη διηγήθηκαν στην «Καθημερινή» δύο γονείς του ίδιου σχολείου –ένας καθηγητής (γνώστης εκ των έσω των στρεβλώσεων) και μία δημόσιος υπάλληλος– είναι η εξής: Το σχολείο είχε πέρυσι δύο μαθηματικούς. Φέτος ο ένας πήρε μετάθεση, επομένως το κενό ήταν γνωστό στο υπουργείο ήδη από τον Μάρτιο. Ο δεύτερος μαθηματικός κατέλαβε τη θέση του διευθυντή γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου, επομένως ήδη από τότε γνώριζαν και το υπουργείο και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ότι υπάρχει κενό. Οι ώρες που συνολικά χρειάζεται το σχολείο για τη διδασκαλία των μαθηματικών στα τμήματά του είναι 36, αλλά τις 4, σύμφωνα με το από τη νομοθεσία διδακτικό ωράριο των διευθυντών, τις κάλυπτε ο διευθυντής. Ετσι, 32 ώρες αναζητούν μαθηματικούς!

Στο σχολείο τοποθετήθηκε ένας μαθηματικός αναπληρωτής στις 5.10.2022, έναν μήνα μετά την έναρξη της χρονιάς, που μπορεί να καλύψει 23 ώρες την εβδομάδα, όπως είναι το υποχρεωτικό του ωράριο. Ως αποτέλεσμα, ο διευθυντής πριν από δύο εβδομάδες αποφάσισε να καλύψει περισσότερες ώρες από όσες αναλογούν στο ωράριο του διευθυντή, καλύπτοντας οκτώ ώρες μαθημάτων. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, παρά την τοποθέτηση μαθηματικού και της υπερωριακής διδακτικής απασχόλησης του διευθυντή, ολόκληρα τμήματα δεν έχουν κάνει ούτε μία ώρα μαθηματικών έως τώρα. 

Δεν έχουμε 

Ολο το προηγούμενο διάστημα το σχολείο ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τη Δευτεροβάθμια ζητώντας καθηγητή, πλην όμως η Δευτεροβάθμια απαντούσε ότι «δεν έχει» μαθηματικό να διαθέσει. Οταν η υπόθεση έφτασε στο υπουργείο Παιδείας, αρμοδίως το σχολείο έλαβε την υπόδειξη να διαχειριστεί το πρόβλημα «εσωτερικά». Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι ο διευθυντής θα συνεχίσει να εργάζεται υπερωριακά και ότι μια τρίτη καθηγήτρια, η πληροφορικός του σχολείου, θα αφήσει ώρες πληροφορικής ώστε να διδάξει μαθηματικά ως μάθημα δεύτερης ανάθεσης. Παρ’ όλα αυτά, το σχολείο συνεχίζει να έχει έλλειψη τεσσάρων ή πέντε ωρών στα μαθηματικά, με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας να επιμένει ότι «δεν έχει καθηγητή να στείλει». Αυτό, τώρα πια, είναι εύλογο, γιατί αν ένας καθηγητής δεχθεί να απασχοληθεί σε ένα σχολείο για πέντε μόνο ώρες, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πηγαίνει κάθε μέρα σε ένα σχολείο για μία μόνο ώρα μαθήματος και ποιος ξέρει σε πόσα άλλα, για να συμπληρώσει τις υπόλοιπες.

Κενό 5 ωρών στα μαθηματικά έχει και άλλο, κοντινό του πρώτου, λύκειο, με αποτέλεσμα ο μαθηματικός που είχε στην αρχή της χρονιάς αναλάβει την Α΄ λυκείου να υποχρεωθεί, τέλη Οκτωβρίου, να αλλάξει αντικείμενο, για να αναλάβει την Αλγεβρα της Β΄ λυκείου, που είναι «πιο σημαντικό μάθημα», όπως ελέγχθη σε γονείς. Σαν να λέμε ότι τα μαθηματικά της Α΄ δεν είναι μάθημα σημαντικό.

Ιδιαίτερα μαθήματα
Οι γονείς των παιδιών του γυμνασίου έχουν ήδη ξεκινήσει στα παιδιά ιδιαίτερα στα μαθήματα που δεν γίνονται στο σχολείο. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν στην «Κ» οι γονείς, «όταν ένα παιδί δεν έχει καθηγητές και κάνει λιγότερες ώρες μάθημα, γυρνάει όλη μέρα στους δρόμους ή “καίγεται” στον υπολογιστή, ενώ οι εργαζόμενοι γονείς δεν έχουν κανέναν τρόπο ούτε καν να ελέγξουν τη δραστηριότητα του παιδιού σε ώρες που είναι κανονικά σχολικές. Επίσης, όλα αυτά τα παιδιά δεν έχουν καταφέρει, μέσα σε όλη αυτή την ανοργανωσιά, να ανασυγκροτηθούν, να μπουν σε ένα πρόγραμμα εργάσιμο, μετά τις διακοπές του καλοκαιριού»… 

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Γιάννης Βλασσερός: «Η Κόρωνος δεν μπορεί να είναι μόνο καλοκαιρινό χωριό»

Στη γενική συνέλευση της Κορώνου, ο γιατρός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε μέτρα στήριξης, καλύτερη συγκοινωνία και σταθερή υγειονομική κάλυψη.

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Γιάννης Ζουγανέλης, Λευτέρης Ελευθερίου, Ελένη Καρακάση και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος παρουσιάζουν τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη στις 26 Αυγούστου.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Σαντορίνη – Γ. Βρούτσης: Ανακατασκευή τεσσάρων γηπέδων, έρχεται νέο στάδιο το 2026 (video)

Με προϋπολογισμό 326.000 ευρώ ξεκινά η αναβάθμιση των γηπέδων σε Εμπορείο, Ακρωτήρι, Βόθωνα και Θηρασιά, ενώ προχωρά το σχέδιο για σύγχρονο στάδιο στη Σαντορίνη.

Θεατρική Παράσταση στο Φιλώτι: «Ο Επιθεωρητής Ντρέικ και η Μαύρη Χήρα» (αφίσα)

Μια κωμωδία μυστηρίου του David Tristram ζωντανεύει στο Αθλοθέατρο Φιλωτίου, με τους Μάριο Αθανασίου, Βαλέρια Κουρούπη και Σπύρο Πούλη.

Αλλαγές στο ΕΚΑΒ: Νέα ασθενοφόρα και ελικόπτερα – Παραμένει το πρόβλημα του προσωπικού

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ενίσχυση στόλου και καλύτερο συντονισμό, όμως η έλλειψη διασωστών παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Αεροδρόμια: Επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε Αθήνα, Κρήτη, Καλαμάτα και 22 περιφερειακά

Από το φιλόδοξο σχέδιο των 1,28 δισ. ευρώ στο «Ελ. Βενιζέλος» έως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και τις παραχωρήσεις στην Καλαμάτα και σε 22 περιφερειακά, η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά για να στηρίξει την άνοδο του τουρισμού.

Νάξος – AlteR riTmo: Γιορτάζει 10 χρόνια χορού και δημιουργίας με νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης (αφίσα)

Με αφορμή τα 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας, το Κέντρο Χοροκινητικής Έκφρασης AlteR riTmo ανανεώνει τα μαθήματά του, εγκαινιάζει νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσφέρει 50% έκπτωση στα ετήσια δίδακτρα για νέες εγγραφές.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί