Στη φοιτητική εστία με συμφωνητικό καλής χρήσης – Πρωτοφανής πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Συμφωνητικό υπέγραψαν οι πρωτοετείς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που πέρασαν χθες τις πύλες της φοιτητικής εστίας, ύστερα από την επίσημη τελετή υποδοχής των εισακτέων του ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.
Τι υπέγραψαν; Να καταβάλλουν «ενοίκιο» 100 ευρώ τον χρόνο, να πληρώσουν τυχόν καταστροφές όταν αποχωρήσουν, να έχουν περάσει έναν ελάχιστο αριθμό μαθημάτων για να διατηρήσουν το δωμάτιο καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.
Πρόκειται για όρους που έχει θέσει η Σύγκλητος του ιδρύματος για την παραμονή στη φοιτητική εστία, φέρνοντας νέα ήθη στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας, την ίδια στιγμή που σε εστίες στην Αθήνα επικρατεί… αναρχία.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» o πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδουλίδης, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου όσοι φοιτητές γίνουν δεκτοί –με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια– στις φοιτητικές εστίες που διαθέτει το ΑΕΙ σε Φλώρινα, Κοζάνη και Γρεβενά, με συνολικά 523 δωμάτια, υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό με το πανεπιστήμιο.
Ενδεικτικά, μεταξύ των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει κάθε φοιτητής είναι οι εξής:
1. Με την υπογραφή του συμφωνητικού καταβάλλει σε μία δόση χωρίς επιστροφή και σε ετήσια βάση το ποσό των 100 ευρώ.
2. Υπογράφει υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνει ποια αντικείμενα παρέλαβε μαζί με την παραλαβή του δωματίου. Υποχρεούται να αποζημιώσει το πανεπιστήμιο για οποιαδήποτε φθορά ή απώλεια σημειωθεί στα αντικείμενα αυτά με δική του υπαιτιότητα. H εκτίμηση του ύψους των ζημιών ή απωλειών καθορίζεται από την τεχνική υπηρεσία του ιδρύματος.
3. Δεν πρέπει να εκμισθώσει, να υπενοικιάσει ή να παραχωρήσει το δωμάτιό του στη φοιτητική εστία σε τρίτους ή μη δικαιούχους φοιτητές. Οι παραβάτες απομακρύνονται αμέσως από τις εστίες και στο μέλλον δεν θα γίνεται δεκτή αίτησή τους για διαμονή σε αυτές.
4. Φροντίζει για την καθαριότητα του δωματίου του. Η προμήθεια ειδών καθαρισμού βαρύνει τον ίδιο.
5. Δικαιούται δωρεάν φοιτητική στέγη μόνο για τον ελάχιστο χρόνο σπουδών στη σχολή του.
6. Οφείλει να έχει περάσει το 50% του συνόλου των μαθημάτων έως και το χειμερινό εξάμηνο φοίτησης κάθε ακαδημαϊκού έτους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όσον αφορά το όριο του 50% των μαθημάτων, αποφασίζει η Σύγκλητος.
Οσοι μένουν στις εστίες έχουν ελεύθερη είσοδο στα κέντρα ευεξίας των εστιών, ενώ για τους υπόλοιπους φοιτητές η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ τον μήνα και για το προσωπικό του ΑΕΙ, 10 ευρώ.
«Προσπαθούμε να σπάσουμε νοοτροπίες, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις για το καθεστώς αυτό», ανέφερε στην «Κ» η αντιπρύτανης του Παν. Δυτικής Μακεδονίας Αννα Σπύρτου, τονίζοντας: «Αυτά πάμε να οικοδομήσουμε εδώ στην άκρη της Ελλάδας», ζητώντας επίσης κονδύλια για τη θέρμανση των εστιών ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Μιλάμε για Κοζάνη, Γρεβενά, Φλώρινα…