Επέμβαση αστυνομικών σε δυο αθηναϊκούς κινηματογράφους για απομάκρυνση ανηλίκων από την ταινία «Joker» – Οι συλλήψεις, η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και η παρέμβαση αυτόπτη μάρτυρα
Παιχνίδια με λέξεις και αριθμούς. Μπορεί κάποιος στα 17 του να ψηφίζει αλλά δεν μπορεί να παρακολουθεί ταινία σε κινηματογράφο; Ποιοι κάρφωσαν τους ανήλικούς στην Αστυνομία; Εχει ειδική υπηρεσία το Υπουργείο Πολιτισμού που παρακολουθεί ποιοι μπαίνουν και ποιοι όχι στις κινηματογραφικές αίθουσες; Και τέλος; έχει ανάγκη διαφήμισης η ταινία Joker όταν έχει ήδη σπάσει τα ταμεία σε όλο το κόσμο; Γιατί τα λέμε αυτά; Μα πολύ απλά σε δύο κινηματογράφους στην Αθήνα, που παίζεται η ταινία «Joker» παρενέβησαν αστυνομικοί για την απομάκρυνση ανηλίκων που την παρακολουθούσαν, ενώ έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλη για ανηλίκους.
Τα περιστατικά αφορούν στους κινηματογράφους που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι, το απόγευμα του Σαββάτου και τον κινηματογράφο «ΑΕΛΩ» στην Κυψέλη, το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., η ενέργεια των αστυνομικών έγινε κατόπιν κλήσεων στην Άμεση Δράση και επώνυμων καταγγελιών από δύο γυναίκες που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και είπαν ότι υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο συγκεκριμένος αξιωματικός, και στις δύο περιπτώσεις τηλεφώνησαν δύο διαφορετικές γυναίκες, προκειμένου να καταγγείλουν την είσοδο ανηλίκων στους κινηματογράφους, οι οποίες παρέμειναν στο σημείο και κατηύθυναν τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων που πήγαν, ως όφειλαν, για να ελέγξουν την καταγγελία. Πάντα με την υπόδειξη των δύο γυναικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανήλικους (επτά συνολικά), τους οποίους, όπως προβλέπεται, παρέδωσαν στους γονείς τους, τους οποίους ειδοποίησαν να πάνε επιτόπου και στη συνέχεια οδήγησαν τους υπευθύνους στα αστυνομικά τμήματα.
Για τις υποθέσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, οι οποίοι θα αποφανθούν αν θα ασκηθούν διώξεις και με ποιες κατηγορίες. Όπως έγινε γνωστό πάντως, ο υπεύθυνος του κινηματογράφου στο Mall αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα. Ο ίδιος αξιωματικός τόνισε ότι οι αστυνομικοί που παρενέβησαν στους κινηματογράφους, έχουν κρατήσει τα πλήρη στοιχεία των γυναικών που προέβησαν στις καταγγελίες και τους υπέδειξαν τους ανηλίκους, τα οποία εφόσον ζητηθούν μπορούν να δοθούν στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να λυθεί οποιαδήποτε ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.
Ποιοι έκαναν την καταγγελία;
Πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και σημειώνεται: «Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες».
Και έχουμε συνέχεια… Στο διαδίκτυο, μάρτυρας στο ένα εκ των δύο περιστατικών, στο σινεμά ΑΕΛΛΩ, έγραψε στο Facebook πως η επέμβαση της αστυνομίας στον συγκεκριμένο κινηματογράφο αφορούσε ενδοοικογενειακή διένεξη. Ανέφερε μάλιστα ότι οι αστυνομικοί δεν μπήκαν μέσα στην αίθουσα, αλλά οι δύο άνδρες της ΔΙΑΣ μίλησαν με τον πατέρα που συνόδευε τον 14χρονο γιο του και εν συνεχεία αποχώρησαν όλοι.
Με νόμο του 1937 (!!!)
Το πιο ενδιαφέρον όλων; Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο γγ των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος ανέφερε πως ο νόμος που εφαρμόστηκε είναι του 1937 και σχολίασε «δεν μας άρεσε η εικόνα, εμείς θέλουμε τα παιδιά να αγαπάνε την αστυνομία. Εμείς κάνουμε τεράστιο αγώνα για να φέρουμε τα παιδιά δίπλα μας. Εμείς θέλουμε να εξυπηρετούμε τους πολίτες μόνο σε ένα κομμάτι, αυτό της εγκληματικότητας. Μας φορτώνουν με πάρεργα που είναι στα όρια του νόμου και της παρανομίας. Δεν θέλουμε να είμαστε σε αυτά θέλουμε να υπηρετούμε τον πολιτη» κατέληξε ο κ. Μαυροειδάκος.
Και τέλος;, Πρέπει να σημειωθεί ότι, μέσα σε όλα αυτά, έχει προκληθεί σύγχυση με την καταλληλότητα του Joker, καθώς κάποιοι κινηματογράφοι αναφέρουν ότι είναι κατάλληλο για ηλικίες άνω των 18 ετών, ενώ άλλοι το προβάλλουν ως κατάλληλο για ηλικίες άνω των 15 ετών. Στο Village αναφέρεται στην ιστοσελίδα πως απαγορεύεται για άτομα κάτω των 18 ετών, ενώ άλλα σινεμά έχουν βάλει όριο στα 15.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ