Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ… Απ’ τη Σύρο… στη Σαντορίνη για εμβόλιο – Τι απαντάει η Κυβέρνηση
Από νησί σε νησί και απ’ τη μία άκρη του νομού ως την άλλη θα μεταφέρονται για να εμβολιαστούν οι πολίτες σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος στο GRTimes.gr, διότι τα «περίφημα» 1018 εμβολιαστικά κέντρα όπως τα χαρακτηρίζει, θα λειτουργήσουν μετά τις 10 Φεβρουαρίου. Οι πολίτες, θα αναγκάζονται να συρρέουν στα νοσοκομεία για να εμβολιαστούν.
Μεγάλες ανατροπές στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. Οι πολίτες, δε θα πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να τους χορηγηθεί το εμβόλιο, αλλά στα νοσοκομεία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του GRTimes.gr. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι πολίτες θα αναγκάζονται να μεταφέρονται από νησί σε νησί και από τη μία άκρη του νομού ως την άλλη, αντί να μεταβούν στο πλησιέστερο κέντρο υγείας της περιοχής τους.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος στο GRTimes.gr, σε ηλικιωμένο κάτοικο της Σύρου, ήρθε ειδοποίηση ότι θα εμβολιαστεί… στην Σαντορίνη, ενώ ομοίως, σε κάτοικο του Περιστερίου Αττικής, ήρθε ειδοποίηση ότι θα εμβολιαστεί στο Νοσοκομείο Γεννηματάς. Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί και στην Άρτα, αφού ηλικιωμένος κάτοικος ορεινού χωριού, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, θα πρέπει να παραστεί στο Νοσοκομείο της Άρτας, ώστε να λάβει το εμβόλιο.
«Μπορεί ένας παππούς 90 ετών να μετακινηθεί εύκολα από τη Σύρο στη Σαντορίνη; Ή μήπως μπορεί από ένα χωριό της Άρτας να πάει εύκολα στην πόλη; Οι περισσότεροι δεν μπορούν καν να περπατήσουν και δεν υπήρξε μέριμνα να τους στείλουν ούτε στα κέντρα υγείας της περιοχής τους», σχολιάζει ο κ. Γιαννάκος.
Ο ίδιος, κλείνοντας, επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύει η συρροή πολιτών στα νοσοκομεία: «Θα εμβολιάζονται 500 άτομα μέσα σε ένα νοσοκομείο. Αυτό ελλοχεύει πολύ μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό υποτίθεται υπήρξε μέριμνα για εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία όπως μαθαίνουμε θα λειτουργήσουν απ’ τις 10 Φλεβάρη και μετά».
Ακόμη, παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει μέριμνα απ’ την πολιτεία για μεταφορά των πολιτών στα απομακρυσμένα σημεία εμβολιασμού, ειδικά για τους πολίτες που θα αναγκαστούν να αλλάξουν μέχρι και νησί για να λάβουν το εμβόλιο.
Γεωργαντάς … διευκρινήσεις
Διευκρινίσεις για το σύστημα που άνοιξε χθες, ώστε να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους έδωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. Κάνοντας σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστούν όλοι, όσοι θέλουν, εξήγησε κατ’αρχάς ότι, το ραντεβού για τα άτομα άνω των 85 μπορούν να κλειστούν από τρίτο άτομο, χωρίς εξουσιοδότηση.
Ειδικότερα για όσους δεν μπορούν λόγω της κατάστασης της υγείας τους να μετακινηθούν, αν για παράδειγμα είναι κατάκοιτοι, εξήγησε ότι, θα υπάρξουν ειδικές ανακοινώσεις και προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας, σε δεύτερη φάση. Οι πολίτες άνω των 85 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το sms με την ώρα και τον τόπο του ραντεβού τους. Στην περίπτωση και μόνο που συμφωνούν, θα πρέπει μέσα σε 72 ώρες να απαντήσουν πως το επιβεβαιώνουν. Διαφορετικά το ραντεβού χάνεται.
Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να αλλάξει την ώρα και τον τόπο του ραντεβού, δεν ισχύει το όριο των 72 ωρών και το ραντεβού μπορεί να αλλαχθεί μέσω του ΚΕΠ, του φαρμακείου ή της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό. Όσο αφορά στα εμβολιαστικά κέντρα, στην πλήρη ανάπτυξή τους θα είναι 1018, τα οποία όμως προς το παρόν δε λειτουργούν στο σύνολό τους.
Ο υφυπουργός επίστησε την προσοχή στον ΤΚ που δηλώνεται – βάσει του οποίου γίνεται ο προσδιορισμός του εμβολιαστικού κέντρου του ενδιαφερόμενου – καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω λάθους έχει οριστεί κέντρο πιο μακριά από το κοντινότερο.
Τονίζοντας ότι, «και τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργήσουν», ανακοίνωσε πως, «για τα μικρά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπάρξουν κινητές μονάδες», ενώ εξήγησε πως όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας έχουν γίνει εμβολιαστικά κέντρα. «Κανένας δεν θα μείνει χωρίς εμβόλιο», επεσήμανε.