Οταν έχει όραμα και έχεις τη πολυτέλεια να ενεργοποιήσεις φοιτητές, τότε μόνο θαύματα τεχνολογικά μπορείς να συναντήσεις… Δείτε τι συμβαίνει στο Βόλο …
Έξυπνες ιδέες, εφαρμογές νέων τεχνολογιών, συνδυασμούς χρήσεων και άλλες καινοτόμες προτάσεις παρεμβάσεων σε αστικό χώρο, όπως οι κυκλικοί κόμβοι του Βόλου, κατατέθηκαν στον φοιτητικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών με θέμα την αναδιαμόρφωση δημόσιου χώρου στον Βόλο.
To Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάλεσε φοιτητές και φοιτήτριες αρχιτεκτονικών σχολών, προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό με θέμα τον έναν από τους δύο – ή και τους δύο – κυκλικούς κόμβους στο κέντρο της πόλης (κόμβος Τελωνείου, κόμβος Δημαρχείου).
Οι νησίδες των κόμβων αν και αποτελούν περίοπτα σημεία διασταύρωσης κυκλοφοριακών αξόνων και οπτικών φυγών, παραμένουν αδρανείς εκτάσεις δημόσιου χώρου με αποκλειστικά καλλωπιστική αξία. Η παράδοξη αιώρηση των χώρων αυτών ανάμεσα στις έννοιες του κόμβου (ενός σημείου όπου συγκλίνουν και συμπλέκονται πολλαπλές ροές) και της νησίδας (μιας περιοχής αποκλεισμένης περιμετρικά και απροσπέλαστης για τους πεζούς) θέτει ένα δύσκολο όσο και γοητευτικό αρχιτεκτονικό πρόβλημα.
Ζητούμενο του διαγωνισμού ήταν να προταθούν ευρηματικοί τρόποι χρηστικής και νοηματικής ενεργοποίησης των κυκλικών νησίδων, η επανεξέταση του αισθητικού τους στίγματος αλλά κυρίως η εμπλοκή τους με την πραγματικότητα της πόλης.
Οι κυκλικές νησίδες των κόμβων καλύπτονται σήμερα από χαμηλή διακοσμητική φύτευση και σιντριβάνια. Στο κέντρο του κόμβου Τελωνείου έχει τοποθετηθεί ένας βράχος και στον κόμβο Δημαρχείου ένα μεταλλικό γλυπτό μικρογραφίας αρχαίου σκάφους. Και στις δύο νησίδες υπάρχει μια περιμετρική βατή ζώνη πλάτους 3 μ. στρωμένη με κυβόλιθους. Οι προτεινόμενες διαμορφώσεις όφειλαν να διατηρήσουν την δυνατότητα που προσφέρουν οι νησίδες για περιμετρική κίνηση πεζών. Επίσης, για λόγους οδικής ασφάλειας, να επιτρέπουν σε επαρκή βαθμό την ορατότητα ανάμεσα στα κινούμενα οχήματα.
Πρωτότυπες ιδέες
Από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι μιλάμε για δύο εποχές.
Την μία εποχή της επανάχρησης – ανάπλασης δημόσιου χώρου, με επιχωματώσεις, νέα ασφαλτικά, χαμηλές φυτεύσεις, φωτισμό, βραχάκια, σιντριβανάκια, πανσέδες, την Αργώ, τον Κένταυρο, τον Ιάσονα, πινακίδες I love Volos κ.α.
Και την εποχή του αύριο, απέναντι στο χθες. Ένα αύριο που δίνει απαντήσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στην κοινωνική αποστασιοποίηση, στη μείωση δημόσιων δράσεων, στις καινοτομίες, στην ψηφιακή εποχή, στον πολιτισμό, στον τουρισμό κ.α.
Οι προτάσεις όπως ένας υπόγειος χώρος πολιτισμού κάτω από έναν κόμβο ή η τοποθέτηση ενός φίλτρου καθαρισμού αέρα σε γλυπτική μορφή βώλου από ευφυή υλικά για την κατακράτηση από την ατμόφαιρα διοξειδίου του άνθρακα κ.α., δείχνουν πως οι έξυπνες πόλεις με τεχνολογικά τοπόσημα που αυξάνουν και την επισκεψιμότητα, δυστυχώς για την ελληνική επαρχία βρίσκονται μόνο σε διαγωνιστικούς σχεδιασμούς.
Δείτε τις εκπληκτικές προτάσεις, τα βραβεία και τους επαίνους εδώ
Με πληροφορίες από τη σελίδα myvolos.net