Απίστευτο κι όμως… Το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου από πέρυσι έχει φοιτητές αλλά όχι καθηγητές και δεν μπορούν να γίνουν μαθήματα – Τι λέει ο αρμόδιος υφυπουργός
Χωρίς καθηγητές και επίσημη ημερομηνία έναρξης μαθημάτων παραμένει ακόμα και σήμερα το τμήμα της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, το οποίο ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας…. Αυτό το είχαμε διαβάσει πέρυσι σε άρθρο που αναφέρονταν στα προβλήματα του εν λόγω Πανεπιστημιακού τμήματος… Εεεε από τότε, τον Νοέμβριο του 2019 δηλαδή, τίποτα δεν έχει αλλάξει
Κι τι κάνει; Απλά περιφέρεται ανάμεσα σε διοικητικές περιφέρειες μέχρι να βρει λύση στα προβλήματά του. Και πληρώνει την μετατροπή του από τμήμα ΤΕΙ σε πανεπιστημιακό. Ειδικότερα, το τμήμα ανήκε στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ωστόσο με τις αλλαγές που επέφερε ο τέως υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης τον Μάιο του 2019, με τον νόμο 4610, έγινε πανεπιστημιακό και εντάχθηκε στη σχολή Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στο ΔΙΠΑΕ υφίστανται δύο τμήματα Νοσηλευτικής, καθώς, πλην του Διδυμοτείχου, υπάρχει και ένα στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, με 600 φοιτητές, δεν διαθέτει κανένα μόνιμο μέλος ΔΕΠ και παρά τις διαδοχικές προσκλήσεις που γίνονται για πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, η ανταπόκριση είναι πολύ μικρή έως μηδενική. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τα 16 μαθήματα για τη διδασκαλία των οποίων χρειάζονται διδάσκοντες, υπεβλήθησαν τρεις αιτήσεις που αφορούν έξι μαθήματα. Η εμπλοκή στην πρόσληψη προσωπικού δημιουργήθηκε λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων επιλογής που τίθενται στα πανεπιστημιακά τμήματα, δηλαδή οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν διδακτορικό τίτλο.
Επίσης, το νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν επαρκεί για να γίνουν τα κλινικά μαθήματα της Νοσηλευτικής. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης, ανακοίνωσε στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Δελή, ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η ένταξη της Νοσηλευτικής του ΔΙΠΑΕ στο Διδυμότειχο ως αυτοτελoύς τμήματος στο Δημοκρίτειο Παν. Θράκης (ΔΠΘ). Η Σύγκλητος του ΔΠΘ το έχει δεχθεί.
Και στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο υφυπουργός παιδείας και θρησκευμάτων, ανέφερε για το εν λόγω τμήμα: Παρακολουθούμε στενά και σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές και τις τοπικές Αρχές την πορεία και τις ανάγκες του Παραρτήματος Διδυμοτείχου του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τη βιαστική και πρόχειρη μετάβασή του από το καθεστώς των ΤΕΙ σε αυτό των πανεπιστημίων, τον Μάιο του 2019, με τον νόμο Γαβρόγλου.
Στην απάντησή μου σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, για τα ζητήματα που απασχολούν το Τμήμα, αναφέρθηκα στις ενέργειές μας για τη στελέχωσή του, αλλά και για τη μεταφορά και τη διοικητική του ένταξη από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.Το Παράρτημα της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου μπορεί να ενταχθεί ως αυτοτελές Τμήμα στη Σχολή Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ και αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την εύρυθμη λειτουργία του.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα “Παρατηρητής της Θράκης”