Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΕλλάδα - Απογραφή 2021: Οι αρνητές έκαναν δυναμική εμφάνιση

Ελλάδα – Απογραφή 2021: Οι αρνητές έκαναν δυναμική εμφάνιση

|

Μετ’ εμποδίων η διαδικασία της Απογραφής  λόγω του νέου… κινήματος και έλλειψης ενημέρωσης – Τι γίνεται με την απογραφή 

«Προσοχή, γυρνάνε και λένε ότι κάνουν απογραφή, ενημερωμένοι πόσα διαμερίσματα έχει η οικοδομή, πόσα άτομα υπάρχουν. Καρατσεκάρισμα για ελέγχους ανεμβολίαστων, ώστε κατόπιν θα αποστέλλονται κοινωνικοί λειτουργοί, πιθανά δικηγόροι, αστυνομία. Μην αφήνετε κανέναν να μπει στην οικία σας και μη δίνετε καμία πληροφορία και προσωπικά σας δεδομένα».

Και κάπως έτσι, μια ωραία μέρα, εκτός από τους αρνητές του κορωνοϊού, τους αρνητές της μάσκας και τους αρνητές του εμβολίου, αποκτήσαμε και τους αρνητές της απογραφής πληθυσμού, ήτοι τους αρνητές της πραγματικότητας, γιατί τι είναι η απογραφή αν όχι η καταγραφή με επιστημονικό τρόπο της πραγματικότητας;

Πείτε, πόσο σας έλειψε η αθώα εποχή του 2001, τότε που ο Σπύρος Παπαδόπουλος μας προέτρεπε να συμμετάσχουμε στην απογραφή πληθυσμού με το αφοπλιστικό «Διότι ωραίοι είμαστε, αλλά πόσοι είμαστε;» Αυτά όμως μοιάζει να έγιναν σε έναν άλλο πλανήτη, μια άλλη Ελλάδα, προ κρίσης, προ COVID-19 και προτού ο Σπύρος Παπαδόπουλος γίνει όργανο του συστήματος με το «Μένουμε σπίτι», που ως γνωστόν άνοιξε τον δρόμο για να μας τσιπάρουν όλους με το εμβόλιο.

«Είχα μία περίπτωση που νόμιζε ότι καταγράφω τους ανεμβολίαστους, αλλά όταν της εξήγησα πήρε τον φάκελο», αναφέρει στην «Κ» απογραφέας. «Συνάντησα μια γλυκύτατη γιαγιά σήμερα για να της παραδώσω τον φάκελο και μου λέει: “Τι είναι αυτό; Εγώ εμβόλιο δεν θέλω!”. Ξέσπασα σε γέλια, ζήτησα συγγνώμη και εξήγησα στην κυρία τι ακριβώς ήταν ο φάκελος που της έδωσα», αναφέρει άλλη απογραφέας. «Δεν πρόκειται μόνο για τους αρνητές της απογραφής, αλλά και για κακή ενημέρωση σχετικά με την αυτοαπογραφή», μας λέει τρίτος απογραφέας. «Ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος και δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία δυστυχώς. Και νέος κόσμος μάλιστα».

Ο ίδιος περιγράφει πώς προσπαθούσε να εξηγήσει με απλά λόγια σε πολίτες πώς θα μπορούσαν να αυτοαπογραφούν «μέσω Διαδικτύου», χωρίς αποτέλεσμα. «Μέχρι που χρησιμοποίησα τον όρο “από το κομπιούτερ”. Ενιωσα πολύ βλάκας». Πάντως, σύμφωνα με τους εργαζομένους, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους δεν είναι οι αρνητές της απογραφής, οι οποίοι προς το παρόν είναι μικρό ποσοστό (κάνουν περισσότερη φασαρία online), είναι η έλλειψη ενημέρωσης και η καχυποψία γύρω από τη διαδικασία και φυσικά η διάχυτη, τοξική αγένεια.

Τα στοιχεία της απογραφής θα χρησιμοποιηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών  για διασταύρωση με τα οικονομικά στοιχεία που έχει για χάραξη οικονομικής πολιτικής αλλά και φακέλωμα μέσω ΑΜΚΑ. Αρα, συγγνώμη, εμείς δεν ανοίγουμε», γράφει ένας χρήστης του Twitter. «Μην μπεις στην πολυκατοικία μας». «Γιατί ενοχλείς τον κόσμο τέτοια ώρα;» «Δεν ενδιαφέρομαι, φύγε». Ετσι υποδέχθηκαν απογραφέα στις τρεις πρώτες πολυκατοικίες που χτύπησε την πόρτα. «Γυρνάω κάθε μέρα σπίτι νιώθοντας απαίσια, σαν να είμαι ένα τίποτα», γράφει ένας άλλος. «Η ψυχολογία μου είναι στον πάτο με αυτή την αντιμετώπιση που έχω από τους ανθρώπους».

Σε τέσσερα βήματα 

Σε εξέλιξη είναι η απογραφή πληθυσμού 2021, η οποία –για πρώτη φορά– διενεργείται και ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά. Δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Η διαδικασία είναι η εξής: 

• Ενας εκ των 60.000 απογραφέων της ΕΛΣΤΑΤ φορώντας ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του, χτυπάει την πόρτα μας και αφήνει στην οικία μας έναν κλειστό, ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

• Εχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο Taxisnet μπορούμε μέσω της ψηφιακής πύλης του δημόσιου τομέα www.gov.gr να απογράψουμε την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού μας.

• Οσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

• Οι απογραφείς είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Νάξος: Σε κίνδυνο ο ξύλινος πεζόδρομος του Αγίου Νικολάου

Παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα, παραμένει ακάλυπτος ο περίπατος στην Αγία Άννα – Έκκληση κατοίκων για παρέμβαση