Πάει το πανηγύρι όπως το ξέραμε. Από φέτος, η τσίκνα δεν θα αναδύεται πια από αυτοσχέδιες ψησταριές με κοντοσούβλι, αλλά από επίσημα καμινεύματα catering με υπογεγραμμένα δελτία αποστολής. Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πέρσι, αλλά εφαρμόζεται φέτος (γιατί όλα τα ωραία καθυστερούν λίγο), ήρθε να βάλει κανόνες στη μάχη της σούβλας. Και να κόψει μαχαίρι το κλέφτικο ψήσιμο του πολιτιστικού συλλόγου.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι τοπικές εκδηλώσεις που προσφέρουν φαγητό, πρέπει πλέον να συνεργάζονται υποχρεωτικά με εταιρείες catering, «για λόγους υγειονομικούς, φορολογικούς και πυροσβεστικούς». Μάλιστα. Τέλος λοιπόν η θεία Τασία που πιάνει τη σχάρα από τις 6 το απόγευμα με τη βεντάλια στο ένα χέρι και τον ξύλινο σουγιά στο άλλο, να γυρίζει τον γύρο μέχρι να λιποθυμήσει. Τώρα, το γύρισμα γίνεται με τήρηση HACCP και τσεκλίστ από τη Food Control & Safety A.E.
-
Ο πολιτιστικός σύλλογος δεν μπορεί πια να μαζέψει εθελοντές και να ψήνει στα κάρβουνα, εκτός αν είναι κάτοχοι πιστοποιητικού υγειονομικού ενδιαφέροντος ή απλά… μάγοι.
-
Το κόστος της διοργάνωσης εκτοξεύεται, γιατί το σουβλάκι πλέον σερβίρεται με τιμολόγιο και όχι με «δώσε μου δυο και μια μπίρα».
-
Οι πανηγυρτζήδες θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν την εφαρμογή “καρνέ-σουβλάκι” σε “ERP-κοκορέτσι cloud edition”.
Σύμφωνα με πηγές (όχι επίσημες, αλλά από εκείνες που βγάζουν τα λουκάνικα στα τρία κιλά), υπάρχει ήδη σκέψη κάποιοι σύλλογοι να αναθέσουν και τον χορό σε επαγγελματίες, με μπλοκάκι και ΦΠΑ – γιατί, σου λέει, ο χορός άνευ αποδείξεως είναι φορολογική παρανομία.
Ο καημένος ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Παράδοση» λέγεται ότι έπαθε μικρό εγκεφαλικό μόλις του ήρθε η προσφορά catering με 17 ευρώ το κεφάλι για πακέτο “σουβλάκι, σαλάτα και ένα νερό”. «Με τόσα», λέει, «παλιά κάναμε και ρακή και λαχειοφόρο και έβγαζε και η μπάντα ένα μεροκάματο».
Και η γιαγιά στο χωριό; Που έφερνε το ταψί με το παστίτσιο;
Πλέον πρέπει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση, να φορέσει ποδιά, γάντι και σκούφο σεφ για να σερβίρει. Και να έχει και POS.
Εν κατακλείδι:
Φέτος, το πανηγύρι θα έχει catering. Το κοκορέτσι θα είναι τυποποιημένο, το σουβλάκι αριθμημένο, και το κοντοσούβλι ίσως χειροποίητο – αλλά με ISO. Όσοι επιμένετε παραδοσιακά, οργανωθείτε νωρίς, γιατί ο μόνος καπνός που θα επιτρέπεται ίσως να είναι… από φωτορυθμικά.