Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΕκλογικοί Κατάλογοι: Δέκα χιλιάδες ψηφοφόροι 116 ετών (!!!)

Εκλογικοί Κατάλογοι: Δέκα χιλιάδες ψηφοφόροι 116 ετών (!!!)

|

Είμαστε η χώρα όχι απλά γερόντων αλλά κατηγορίας “Μαθουσάλες”…

Ο λόγος; Στη χώρα μας υπάρχουν 10.000 πολίτες που έχουν γεννηθεί το 1908, είναι δηλαδή 116 ετών και… ψηφίζουν ακόμη κανονικά. Αυτό λένε οι επίσημοι εκλογικοί κατάλογοι της χώρας, την εκκαθάριση των οποίων επιχειρεί να κάνει για πρώτη φορά συντονισμένα το υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος. Πρόκειται για κάτι απόλυτα αναγκαίο, καθώς οι σωστοί εκλογικοί κατάλογοι είναι ζήτημα δημοκρατίας, καθώς διαφορετικά προκύπτουν λανθασμένα πολιτικά συμπεράσματα για την αποχή και άλλα ποιοτικά στοιχεία, δίνοντας λανθασμένη εικόνα στους πολιτικούς αναλυτές και στα κόμματα.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, το εκλογικό μας σώμα απαρτίζεται από 9.760.364 γυναίκες και άνδρες, ενώ έχει διαπιστωθεί πως οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι άνω των 80 ετών είναι πολύ περισσότεροι από τον πραγματικό αριθμό τους. Πλην των εγγεγραμμένων γεννηθέντων το 1908, το οποίο από μόνο του είναι ένα στοιχείο που αρκεί για να καταλάβει κανείς το πρόβλημα των καταλόγων, υπάρχει γενικά αναντιστοιχία μεταξύ απογραφής και καταλόγων ειδικά στους άνω των 80 ετών, ενώ υπάρχει ένας αριθμός περίπου 1.300 πολιτών που είναι διπλοεγγεγραμμένοι, δηλαδή μπορούν να ψηφίσουν σε δύο εκλογικά τμήματα.

Οι αιτίες αυτής της κατάστασης είναι πολλές. Κατ’ αρχάς, ένας μεγάλος αριθμός είναι Ελληνες που απεβίωσαν στο εξωτερικό και ουδέποτε δηλώθηκαν στις προξενικές αρχές, κάτι που πλέον αποτελεί υποχρέωση, καθώς τα προξενεία επιβάλλεται να καταγράφουν άμεσα τα γεγονότα ζωής των Ελλήνων πολιτών (γάμοι, γεννήσεις, θάνατοι).

Από εκεί και πέρα στο σημερινό χάος φθάσαμε γιατί:

1. Προ της έναρξης λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» δεν υπήρχε ενιαίο πληροφοριακό σύστημα και στις μεταδημοτεύσεις δεν διαγραφόταν αυτόματα η εγγραφή του δημότη από τον δήμο προέλευσης: έπρεπε να γίνει… χειροκίνητα και κάποιοι υπάλληλοι δεν το έκαναν ποτέ.

2. Επιπλέον, κατά τη μεταφορά δημότη σε άλλη οικογενειακή μερίδα ενδέχεται το δημοτολόγιο να αμελούσε να διαγράψει την εγγραφή του εκλογέα από τη γονεϊκή του μερίδα, ούτως ώστε να παραμείνει ενεργός μόνο στη συζυγική.

3. Ακόμη υπάρχει πρόβλημα με γυναίκες που τέλεσαν γάμο προ του 1983 και οι οποίες μεταδημότευσαν λόγω γάμου λαμβάνοντας το επώνυμο του συζύγου τους, χωρίς να διαγραφεί η πρώτη εγγραφή τους από τον δήμο όπου γεννήθηκαν ή από τη μερίδα του πατέρα τους, και ήταν δύσκολο να ταυτοποιηθούν χωρίς τη χρήση ενιαίου συστήματος.

4. Ενδεχομένως δήμοι εσκεμμένα δεν προχωρούσαν στη διαγραφή δημοτών τους για να αποφύγουν τυχόν συγχώνευση του δήμου τους με κάποιον άλλο δήμο στο πλαίσιο ενός νέου αυτοδιοικητικού προγράμματος, π.χ. «Καποδίστριας», «Καλλικράτης».

5. Ασυμφωνίες στα προσωπικά στοιχεία των δημοτών, π.χ. Γιάννης – Ιωάννης, Αικατερίνη – Κατίνα, μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία διπλοεγγραφών δημοτών. Σήμερα, όμως, αυτές με τη χρήση λεξικών συνωνύμων εντοπίζονται από το πληροφοριακό σύστημα και απαλείφονται σταδιακά από τους δήμους.

Οι διαγραφές θα γίνουν με βάση τον νόμο 5083/24 για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, όπου στο άρθρο 29 προβλέπεται σε ειδική κατηγορία ότι προς διαγραφή θα τεθούν οι εκλογείς εφόσον συγκεντρώνουν σωρευτικά τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Εχουν γεννηθεί πριν από την 1/1/1944.

2. Δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις των φορολογικών ετών που έχουν υποβληθεί έως 31/12/2023.

3. Δεν λαμβάνουν σύνταξη.

4. Δεν διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ. Οσοι εκλογείς εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία θα έχουν τη δυνατότητα ή σε ΚΕΠ ή σε προξενείο (με τις εφαρμογές «myKEPlive» ή «myConsulLive») να ζητήσουν να μη διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους. Αν δεν γίνει αυτό, οι εκλογείς αυτοί διαγράφονται οριστικά από τους εκλογικούς καταλόγους την 1/1/2025.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ποιοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν με διαγραφή είναι πως τον περασμένο Ιούλιο το υπ. Εσωτερικών έστειλε στην ΑΑΔΕ αρχείο με 1.145.000 εκλογείς άνω των 80 ετών για έλεγχο υποβολής φορολογικής δήλωσης. Αρχές Σεπτεμβρίου η ΑΑΔΕ απάντησε ότι φορολογική δήλωση έχουν υποβάλει περίπου 700.000 εξ αυτών. Αρα 445.000 δεν έχουν κάνει δήλωση.

Το «Μητρώο Πολιτών» μέσω της διαλειτουργικότητας κάνει έλεγχο για το εάν ισχύουν οι δύο άλλες προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν, ώστε σε όσους συντρέχουν να τεθεί η ένδειξη «προς διαγραφή». Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα αρχίσει να «τρέχει» η τρίμηνη προθεσμία, κατά την οποία ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αναίρεση της διαγραφής του από τους εκλογικούς καταλόγους.

Αυτοματισμοί πληροφοριακού συστήματος

Ολες οι παθογένειες που συσσωρεύθηκαν στον παλιό τρόπο εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους δεν αρκεί να «εκκαθαριστούν», αλλά πρέπει να υπάρξει ο μηχανισμός να μην επαναληφθούν. Συνεπώς το νέο πληροφοριακό σύστημα των εκλογών περιλαμβάνει αρκετούς αυτοματισμούς, μερικοί από τους οποίους έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται.

Αυτοί είναι:

1. Κατάργηση χειροκίνητης ενημέρωσης του εκλογικού αρχείου και αυτόματη διαδικασία ενημέρωσης μέσω του δημοτολογίου.

2. Στο πληροφοριακό σύστημα του «Μητρώου Πολιτών» δεν επιτρέπεται ένας πολίτης να είναι ενεργός σε δύο οικογενειακές μερίδες.

3. Θα γίνεται αυτόματη διαδικασία ένταξης νέων εκλογέων (17 ετών) στους εκλογικούς καταλόγους.

4. Θα υπάρχει σύστημα αυτοματοποιημένων ελέγχων πληρότητας και εγκυρότητας των εκλογικών καταλόγων.

5. Θα γίνεται συγχρονισμός του βασικού εκλογικού καταλόγου με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών/αποδήμων και όσων συμμετέχουν μέσω επιστολικής ψήφου.

6. Θα υπάρξει δημιουργία νέου ολοκληρωμένου συστήματος υποστήριξης εκλογικών διαδικασιών, το οποίο περιλαμβάνει πτυχές όπως η διαδικασία καθορισμού των εκλογικών τμημάτων, η αντιστοίχιση με εκλογικά καταστήματα, οι εκτυπώσεις εκλογικών καταλόγων, η διαχείριση του εκλογικού υλικού, έως και η ψηφιακή πύλη υποψηφιοτήτων (πρώτη φορά εφαρμόστηκε το 2023) και η διαχείριση και παραλαβή φακέλων επιστολικής ψήφου.

7. Στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει αυτόματη δημιουργία εκλογικού καταλόγου απευθείας από το δημοτολόγιο και συγχρόνως κατάργηση των διμηνιαίων εκλογικών αναθεωρήσεων και της ανταλλαγής αρχείων μεταξύ ΥΠΕΣ και δήμων που γίνεται τώρα για «αντιπαραβολή» των καταλόγων.

 

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. κορυφαία στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas!

Νέα διεθνής διάκριση για το “χρυσάφι” της ναξιώτικης γης – Πρώτη σε λίστα με τα 100 καλύτερα τυριά από παστεριωμένο γάλα

Η Μήλος στο «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ορυκτός πλούτος, σύρματα και ιστορίες του Αιγαίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ταξιδεύουν σήμερα στον ΣΚΑΪ στις 14:45 σε έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς των Κυκλάδων

Λιμενικό έργο ουσίας για την Ηρακλειά, ανακοίνωση του Έπαρχου Ι. Μαργαρίτη

Ο νέος προβλήτας πρυμνοδέτησης απαντά σε χρόνια ανάγκη και ενισχύει τη νησιωτική σύνδεση, ασφάλεια και λειτουργικότητα του λιμανιού

“Χωρίς Πυξίδα”: Επιστρέφει στην ΕΡΤ2 η ταξιδιωτική εκπομπή με Φραγκίσκο και Πλάκα

Γιάννης Φραγκίσκος και Πηνελόπη Πλάκα ξεκινούν νέα τηλεοπτική περιπλάνηση με 12 επεισόδια σε ελληνικούς προορισμούς – Σύντομα η πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 και στο ERTFLIX.

Keftikas: Σεφαραδίτικοι κεφτέδες με μαϊντανό και σάλτσα ξηρών καρπών

Από τις εβραϊκές κουζίνες της Μεσογείου στο σημερινό τραπέζι – Οι μοσχαρίσιοι κεφτέδες με πλούσια σάλτσα από αμύγδαλα και φουντούκια γίνονται ο πρωταγωνιστής του καλοκαιρινού σας μενού

Ψηφιακή Πανοραμική Δοντιών: Επαναστατικό Εργαλείο Διάγνωσης για Όλο το Στόμα

Ανώδυνη, γρήγορη και υψηλής ακρίβειας εξέταση που αναβαθμίζει την οδοντιατρική φροντίδα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξέταση που αλλάζει τα δεδομένα.

Έργο πνοής για την Ηρακλειά: Εντάχθηκε στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου η βελτίωση του λιμανιού

Με προϋπολογισμό 740.000 ευρώ, ξεκινά το 2025 το κρίσιμο έργο αναβάθμισης του μοναδικού λιμένα της Ηρακλειάς – Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021–2027

Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: «Οτι κρατάει στο χρόνο, θέλει κόπο και συνέπεια» (video)

Λίγο πριν τη συναυλία του -- χθες Τετάρτη 16 Ιουλίου - στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου, ο αγαπημένος ερμηνευτής μιλά στο NaxosPress για την αγάπη του για τη Νάξο, την πορεία του στο τραγούδι και τις συμβουλές προς τους νέους καλλιτέχνες.

Στις Κυκλάδες ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας, πρώτη επίσκεψη στην Αντίπαρο

Επίσκεψη σε Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και Σύρο από 17 έως 19 Ιουλίου – Στο επίκεντρο τα λιμάνια, οι υποδομές ύδρευσης και η νησιωτικότητα

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού τα κρατικά αεροδρόμια, βελτιώσεις και στη Νάξο από την ΥΠΑ

Ολιστική στρατηγική για τη συντήρηση και αναβάθμιση των κρατικών αεροδρομίων υιοθετεί η ΥΠΑ – Στο επίκεντρο η καθαριότητα, οι χώροι υγιεινής και η εμπειρία των επιβατών, με άμεσες παρεμβάσεις και στη Νάξο

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Νάξος – ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ: Καταγγελία για το Final 4 Παγκορασίδων Κ16, “Αδικημένες οι αθλήτριές μας”

Ο σύλλογος της Νάξου ζητά εξηγήσεις από την Τοπική Επιτροπή για την απουσία οργάνωσης, την παραγνώριση των κανονισμών και την άρνηση απονομής μεταλλίων στην ομάδα