Χιλιάδες αποθανόντες πριν δεκαετίες παραμένουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, εγκλωβισμένοι στη δύναμη της αδράνειας της διοικητικής μηχανής. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αποχή στην πράξη είναι μικρότερη από αυτή που καταγράφεται, χωρίς ωστόσο να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσοστό.
Πάντως, ενώ το Σύνταγμα ορίζει ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, η αποχή από τις εκλογές ακόμα και χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος δεν επισύρει κάποια ποινή μετά τη Συνταγματική αναθεώρηση του 2001.
Ανατρέχοντας τους εκλογικούς καταλόγους με βάση τους οποίους θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαϊου θα βρει κανείς πολλούς ανθρώπους άνω των 100 ετών, αρκετοί από τους οποίους δεν βρίσκονται στη ζωή, ωστόσο τυπικά συμπεριλαμβάνονται στο εκλογικό σώμα.
Συγκεκριμένα, στους εκλογικούς καταλόγους είναι σήμερα εγγεγραμμένοι 4.760.042 άντρες και 5.049.998 γυναίκες, σύνολο 9.810.040 εν δυνάμει ψηφοφόροι, όμως υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% αυτών, αδυνατεί να προσέλθει στις κάλπες, είτε γιατί δεν βρίσκεται εν ζωή, είτε γιατί κατοικεί εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό, οπότε και δεν θα ψηφίσει.
Τυπικά αν κάποιος δεν προσκομίσει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου στον οικείο δήμο, δεν διαγράφεται ο αποθανών από τους εκλογικούς καταλόγους στον αιώνα τον άπαντα, γιατί κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να διαγράψει κάποιον χωρίς ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία.
Την τελευταία εικοσαετία με βάση τη νομοθεσία, προκειμένου να ταφεί ή να καεί κάποιος, θα πρέπει οι οικείοι του να προσκομίσουν ληξιαρχική πράξη θανάτου, οπότε φαίνεται ότι το πρόβλημα σταδιακά λύνεται. Ωστόσο, οι εκλογικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν ανθρώπους που μπορεί να έχουν αποβιώσει εδώ και δεκαετίες, πριν την εφαρμογή του νόμου.
Προκειμένου η διοίκηση να λύσει το πρόβλημα της συσσώρευσης υπερεκατονταετούντων στους εκλογικούς καταλόγους πριν από περίπου μια δεκαετία, αποφάσισε εκδίδοντας συγκεκριμένη εγκύκλιο, ότι θα σβήνονταν κάθε έτος από τους εκλογικούς καταλόγους όσοι -θεωρητικά βέβαια- με βάση την ημερομηνία γέννησης τους έχουν ξεπεράσει τα 116 χρόνια ζωής.
Γιατί ο «κόφτης» τέθηκε στα 116 έτη κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει, πιθανότατα ήταν μια επιλογή που στα στελέχη που έλαβαν την απόφαση φάνηκε ασφαλής. Με βάση τη συγκεκριμένη τακτική, το επόμενο έτος από τους εκλογικούς καταλόγους θα σβηστούν 9.800 άτομα. Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν μπορεί να εκτιμηθεί πόσοι πολίτες που είναι γραμμένοι στην οικογενειακή μερίδα στο χωριό τους και άρα και στους εκλογικούς καταλόγους βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό και δεν πρόκειται να ψηφίσουν.
Πάντως, σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται να μην ψηφίσουν οι πολίτες άνω των 70 ετών, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι την ημέρα των εκλογών θα βρίσκονται σε απόσταση άνω των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τους τμήμα.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ