Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΕίσαι φτωχός και αξιοπρεπής; 10.000 πρόστιμο

Είσαι φτωχός και αξιοπρεπής; 10.000 πρόστιμο

|

65χρονη καρκινοπαθής, σύρθηκε σε δύο αστυνομικά τμήματα και της επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ γιατί εντοπίστηκε σε λαϊκή αγορά να πουλάει προσωπικά της αντικείμενα

«Απαγορεύεται στους φτωχούς να πωλούν προσωπικά τους αντικείμενα για να ζήσουν. Πρόστιμο 10.000 ευρώ».

Η πινακίδα αυτή θα πρέπει να αναρτηθεί στις λαϊκές αγορές της χώρας όπου καταφεύγουν πένητες και πληττόμενοι από την κρίση συμπολίτες, αντικαθιστώντας παλαιότερες προειδοποιητικές πινακίδες για τους «παραβάτες» του νόμου.

Δεν είναι δυστυχώς αστείο, καθώς στα ήδη γνωστά περιστατικά κρατικής αναλγησίας προστέθηκε άλλο ένα τις παραμονές των Χριστουγέννων στη Θεσσαλονίκη.

Μια 65χρονη γυναίκα, καρκινοπαθής που έχει υποστεί μαστεκτομή, σύρθηκε σε δύο αστυνομικά τμήματα και της επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ γιατί εντοπίστηκε στη λαϊκή αγορά τής Κίμωνος Βόγα να πουλάει ένα κηροπήγιο, μια γυάλινη κανάτα και έναν δίσκο σερβιρίσματος, προσωπικά της αντικείμενα από το λιγοστό βιος της, τα οποία κατασχέθηκαν και… καταστράφηκαν με πρωτόκολλο.

Πικρό γέλιο

Η ίδια δεν είπε τίποτα, δεν διαμαρτυρήθηκε, έντυσε με αξιοθαύμαστη εγκαρτέρηση τις γιορτινές μέρες που πέρασαν κι ακόμη και σήμερα «γελάει», με την πίκρα εκείνη που μόνο οι αληθινά αξιοπρεπείς άνθρωποι γνωρίζουν.

Κι έπρεπε να πληροφορηθεί την ιστορία της μια ομάδα εθελοντών της περιοχής από αυτούς που επίσης μένουν στην ανωνυμία, αλλά συνδράμουν όπως μπορούν αυτούς που έχουν ανάγκη, ακόμη και για ένα καρβέλι ψωμί.

Κι ήταν αυτοί οι εθελοντές που έτρεξαν αρχικά στην περιφέρεια, στην οποία αντιμετώπισαν την ευγενική αδιαφορία «α, αυτά τα θέματα είναι δουλειά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», κι αφού δεν είχαν διάθεση να γίνουν μπαλάκι από υπηρεσία σε υπηρεσία κατέφυγαν σε δικηγόρο που θα είχε τη διάθεση να κάνει δωρεάν τη «βρόμικη» δουλειά.

Η 65χρονη Μ.Ο., με γλώσσα επικοινωνίας βγαλμένη από μυθιστόρημα και με έκδηλη αμηχανία στο τηλεφώνημα της «Εφ.Συν.», διηγήθηκε με μιαν ανάσα -που σου κόβει την ανάσα- την ιστορία:

«Τέσσερα χρόνια πουλάω διάφορα αντικείμενα από το σπίτι μας στη λαϊκή, για να πληρώνω τις εξετάσεις που πρέπει να κάνω μετά τη μαστεκτομή. Πουλάω κεντήματα, πλεκτά, ό,τι μπορώ να φτιάξω, αφού άλλη δουλειά έτσι κι αλλιώς δεν μπορώ να κάνω. Τι να κάνω; Δεν κάνουν όλες τις εξετάσεις στο Θεαγένειο. Κανένας δεν με είχε ενοχλήσει, με ξέρουν.

»Ηρθαν αστυνομικοί στις 22 [Δεκεμβρίου], μεσημέρι, μάλλον θα νόμιζαν ότι πουλούσα τσιγάρα, είμαι άρρωστη παιδιά, τους είπα, ευγενικοί ήτανε, με πήρανε, με πήγανε στο τμήμα στο Ντεπώ, κάθισα μέχρι τις 8 το βράδυ, με κοιτούσαν, δεν έλεγαν τίποτα, τι άλλο να πουν, ο νόμος, με παίρνουν ύστερα με πηγαίνουν σε ένα άλλο τμήμα, μεγάλο αυτό, τέλος της πόλης (εννοεί τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση), με κοιτούσαν πάλι, ευγενικοί ήταν, είχανε πάει μεσάνυχτα, θα είχανε περάσει κιόλας, σκοτάδι έξω, μαύρο, ερημιά, φοβήθηκα, τους λέω πώς θα πάω τώρα παιδιά μου στο σπίτι;

»Δεν ξέρω αν ντράπηκαν, αλλά φιλοτιμήθηκαν με βάλανε σε ένα περιπολικό και με πήγανε μέχρι την πόρτα του σπιτιού, καλά Χριστούγεννα μου είπε ο αστυνομικός, επίσης παιδάκι μου του είπα, σε ευχαριστώ που με έφερες, καλά Χριστούγεννα».

Κι ύστερα; «Γελούσα. Οταν χάνεις τα πάντα, γελάς. Μόνο ο άντρας μου στεναχωριέται, φοβάται μήπως με το πρόστιμο μας κάνουνε κατάσχεση στη σύνταξή του από τον ΟΓΑ, 380 ευρώ τον μήνα. Αυτά είναι όλα. Ευχαριστώ πολύ αυτούς που ενδιαφέρονται για μας».

Νομική υποστήριξη

Η εθελόντρια Α.Κ. μιλώντας στην «Εφ.Συν.» λέει ότι «η κ. Μ.Ο. είναι γνωστή φυσιογνωμία στη λαϊκή και την περιπέτειά της την μάθαμε από άλλους, ε, δεν μπορούσαμε να την αφήσουμε έτσι, αρχίσαμε από την περιφέρεια, αλλά γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι μόνο με κάποιον δικηγόρο που θα προσφερόταν να βοηθήσει χωρίς αμοιβή θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, όλο αυτό δεν είναι μόνο άδικο είναι και παράλογο, ακόμη κι ο Γιάννης Αγιάννης ασημικά και μαχαιροπίρουνα είχε κλέψει, δεν πουλούσε τα προσωπικά του αντικείμενα».

«Τέτοια φαινόμενα δεν τιμούν την ελληνική πολιτεία» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς, Μανώλης Λαμτζίδης, που έχει αναλάβει την υπόθεση και ο οποίος βρήκε ότι «τα στοιχεία του… εγκλήματος καταστράφηκαν με πρωτόκολλο» και ότι εγγράφως «οι αρχές διαπίστωσαν πως η γυναίκα… δεν διέθετε άδεια μικροπωλητή, παραστατικά κ.ά., γι’ αυτό και το πρόστιμο των 10 χιλιάδων».

«Εκτός όλων των άλλων τυπικών νομικών κινήσεων που θα γίνουν», τονίζει ο κ. Λαμτζίδης, «θα κάνω επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό, πρέπει πάντα να γίνεται αξιολόγηση και διαβάθμιση. Δηλαδή τι πρέπει να γίνει τώρα, να κατασχέσει η Εφορία το σπιτάκι των ανθρώπων που έχουν ετήσιο εισόδημα 4.000 ευρώ;»

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Τήνος: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Θετική Εξέλιξη για την υδροδότηση της Τήνου: Εξασφαλίστηκε η επιχορήγηση 2 αφαλατώσεων και για φέτος

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς