Και μόνο η σκέψη (και προφανώς η εικόνα) ενός δικέφαλου καρχαρία παραπέμπει μάλλον σε…cult ταινία splatter, ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του National Geographic, πρόκειται για ένα απόλυτα πραγματικό φαινόμενο, το οποίο μάλιστα φαίνεται να γίνεται και πιο συχνό ανά τον κόσμο.
Apparently scientists can’t stop finding two-headed sharks. Imagine a two-headed 8 foot long shark :/#Headlines pic.twitter.com/m4bxvRRj4Y
— Mario Lopez (@MarioLopezExtra) 7 Νοεμβρίου 2016
Πριν από λίγα χρόνια στα ανοιχτά της Φλόριντα, ψαράδες έπιασαν έναν θηλυκό καρχαρία- ταύρο, η μήτρα του οποίου φιλοξενούσε ένα δικέφαλο έμβρυο. Το 2008, άλλος ένας ψαράς ανακάλυψε ένα δικέφαλο έμβρυο γαλάζιου καρχαρία (γλαυκοκαρχαρία) στον Ινδικό Ωκεανό. Ακόμη, σε μελέτη του 2011 αναφερόταν ο εντοπισμός σιαμαίων δίδυμων εμβρύων που βρέθηκαν σε καρχαρίες στον Κόλπο της Καλιφόρνια και το βορειοδυτικό Μεξικό. Οι γλαυκοκαρχαρίες έχουν δώσει τα περισσότερα δικέφαλα έμβρυα επειδή κυοφορούν τα περισσότερα μικρά- πάνω από 50 τη φορά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Φελίπε Γκαλβάν Μαγκάνα, του Εθνικού Πολυτεχνικού Ινστιτούτου στο Μεξικό.
Game’s Up: There’s Now Such A Thing As A Two-Headed Shark https://t.co/H1oaQYM120 pic.twitter.com/7uzB5AcmKp
— Wesley (@MWesley1991) 7 Νοεμβρίου 2016
Τώρα, Ισπανοί ερευνητές εντόπισαν ένα έμβρυο με δύο κεφάλια σε έναν καρχαρία του είδους Galeus atlanticus, σύμφωνα με νέα μελέτη στο Journal of Fish Biology. Ενώ μεγάλωναν καρχαρίες σε εργαστήριο για έρευνες πάνω στην ανθρώπινη υγεία, οι ερευνητές αντιλήφθηκαν το ασυνήθιστο έμβρυο σε ένα αυγό. Το συγκεκριμένο έμβρυο είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Προήλθε από καρχαρία που γεννάει αυγά. Οι ερευνητές άνοιξαν το αυγό για να μελετήσου το έμβρυο, και ο επικεφαλής της μελέτης, Βαλεντίν Σανς Κομά λέει πως είναι άγνωστο εάν το πλάσμα θα είχε επιζήσει. Από τη στιγμή που πρόκειται για το πρώτο δείγμα που βρέθηκε σε καρχαρία που γεννά αυγά, το πιθανότερο είναι πως τέτοιοι καρχαρίες δεν επιζούν για πολύ.
Two-Headed #Shark Is First of Its Kind https://t.co/HYngL3VNlR #Wildlife #Sharks #Photography #NationalGeographic pic.twitter.com/A6ihW0RQgR
— Clifton B. Hayes (@bpclifton) 21 Οκτωβρίου 2016
Όσον αφορά στον λόγο των μεταλλάξεων αυτών, ο Σανς Κομά και οι συνάδελφοί του εκτιμούν πως πρόκειται για ένα σπάνιο γενετικό πρόβλημα, από τη στιγμή που τα έμβρυα που αναπτύσσονταν στο εργαστήριο έφταναν τα 800, και από όσο είναι γνωστό δεν είχαν εκτεθεί σε μολύνσεις, χημικά ή ακτινοβολία. Ωστόσο, οι μεταλλάξεις στους καρχαρίες που είναι ελεύθεροι στη φύση μπορεί να προέρχονται από μια σειρά παραγόντων, περιλαμβανομένων μολύνσεων από ιούς, διαταραχές στον μεταβολισμό, ρύπανση ή μια γενετική δεξαμενή η οποία μειώνεται λόγω της υπεραλίευσης, κάτι που φέρνει επιμειξίες και ως εκ τούτου γενέσεις τέτοιων πλασμάτων. Στο πλαίσιο μιας άλλης πρόσφατης μελέτης, ο Νίκολας Έχεμαν εξέτασε δύο δείγματα, διαφορετικών ειδών, που είχαν βρεθεί από ψαράδες στα ανοιχτά της Βενεζουέλας. Οι δύο καρχαρίες, που δεν θα είχαν επιβιώσει, ήταν οι πρώτοι δικέφαλοι καρχαρίες που βρέθηκαν στην Καραϊβική. Ο ίδιος υποδεικνύει επίσης την υπεραλίευση ως τον λόγο πίσω από το φαινόμενο.