Οι αρχές της Δανίας επιχειρούν να καταλάβουν τι εννοεί ο “ποιητής”, ο οποίος έγραψε “ρατσιστικό ψάρι” πάνω στη μικρή γοργόνα της Κοπεγχάγης – Η ιστορία του αγάλματος και οι βανδαλισμοί στη διάρκεια των χρόνων
Το είδαμε κι αυτό…. Η Δανία ξύπνησε σήμερα για να δει τις λέξεις «ρατσιστικό ψάρι» γραμμένες στη βάση της Μικρής Γοργόνας που βρίσκεται εδώ και 107 χρόνια στον βράχο απέναντι από το λιμάνι της Κοπεγχάγης. Η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως βανδαλισμό και ξεκίνησε έρευνα.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Μικρή Γοργόνα βανδαλίστηκε κάποια στιγμή πριν από τις 9:00 το πρωί» ανέφερε η Αστυνομία της Κοπεγχάγης σε δήλωση στο AFP. «Άγνωστο άτομο έχει γράψει τις λέξεις “Ρατσιστικό ψάρι”. Ερευνούμε την υπόθεση».
Το μπρούτζινο άγαλμα προσελκύει ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο και έχει πέσει επανειλημμένως θύμα βανδαλισμού, μεταξύ άλλων από διαδηλωτές κατά της φαλαινοθηρίας και ακτιβιστές για τη δημοκρατία.
Το άγαλμα έχει βανδαλιστεί πολλές φορές με την πάροδο των ετών, ενώ έχουν κλέψει ακόμη και το κεφάλι της το 1964 και το 1998. Επίσης το 1984 έκοψαν το χέρι της. Συχνά ο βανδαλισμός συνδέεται με ένα πολιτικό μήνυμα και τον Ιανουάριο κάποιος ζωγράφισε το «Ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ» στον ίδιο βράχο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άλλα αγάλματα στην Κοπεγχάγη έχουν επίσης βανδαλιστεί με «διάφορες φράσεις».
Η Αστυνομία είπε επίσης ότι στις 16 Ιουνίου, κάποιος είχε γράψει «ρατσιστής» σε ένα άγαλμα του Δανού Βασιλιά Christian Christian IV, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 1588 και 1648. Αγάλματα ιστορικών προσώπων σε πολλές χώρες βανδαλισμούς από ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για ρατσισμό μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. «Δυσκολεύομαι να καταλάβω ποιο είναι το ρατσιστικό στοιχείο στο παραμύθι της Μικρής Γοργόνας», δήλωσε η Ανε Γκρουμ-Σβένσεν του Κέντρου Άντερσεν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.
Το άγαλμα έχει βανδαλιστεί πολλές φορές με την πάροδο των ετών, ενώ έχουν κλέψει ακόμη και το κεφάλι της το 1964 και το 1998. Επίσης το 1984 έκοψαν το χέρι της.
Συχνά ο βανδαλισμός συνδέεται με ένα πολιτικό μήνυμα και τον Ιανουάριο κάποιος ζωγράφισε το «Ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ» στον ίδιο βράχο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άλλα αγάλματα στην Κοπεγχάγη έχουν επίσης βανδαλιστεί με «διάφορες φράσεις».
Η Αστυνομία είπε επίσης ότι στις 16 Ιουνίου, κάποιος είχε γράψει «ρατσιστής» σε ένα άγαλμα του Δανού Βασιλιά Christian Christian IV, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 1588 και 1648. Αγάλματα ιστορικών προσώπων σε πολλές χώρες βανδαλισμούς από ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για ρατσισμό μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.
«Δυσκολεύομαι να καταλάβω ποιο είναι το ρατσιστικό στοιχείο στο παραμύθι της Μικρής Γοργόνας», δήλωσε η Ανε Γκρουμ-Σβένσεν του Κέντρου Άντερσεν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.
Η ιστορία της … μικρής γοργόνας
Η Μικρή Γοργόνα είναι ένα χάλκινο άγαλμα από τον Έντβαρντ Έρικσεν, που απεικονίζει μια γοργόνα. Το γλυπτό εμφανίζεται σε ένα βράχο δίπλα στο ποτάμι στο Langelinie, στην Κοπεγχάγη, και ζυγίζει 175 κιλά.
«Η Γοργόνα» είναι ένα από τα εμβληματικά αγάλματα που συμβολίζουν πόλεις, όπως το Μάνεκεν Πις στις Βρυξέλλες, το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη και του Χριστού του Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πόλεις χρησιμοποιούν τα αγάλματα για συμβολικό σκοπό, όπως το Μέρλιον της Σιγκαπούρης.
Το άγαλμα είχε ανατεθεί το 1909 από τον Καρλ Τζεικόμπσεν, γιο του ιδρυτή της Κάρλτσμπερκ, ο οποίος ήταν γοητευμένος από ένα μπαλέτο από το παραμύθι του Βασιλικού Θεάτρου της Κοπεγχάγης και ζήτησε από την μπαλαρίνα, την Ελλέν Πράις, να γίνει μοντέλο για το άγαλμα. Ο γλύπτης Έντβαρντ Έρικσεν δημιούργησε το χάλκινο άγαλμα, το οποίο παρουσιάστηκε στις 23 Αυγούστου 1913. Το κεφάλι του αγάλματος μοντελοποιήθηκε από την Πράις, αλλά καθώς η μπαλαρίνα δεν συμφωνούσε να ποζάρει γυμνή, τότε η γυναίκα του γλύπτη, Έλιν Έρικσεν, χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του σώματος.
Το Συμβούλιο της Κοπεγχάγης φρόντισε την μεταφορά του αγάλματος στη Σαγκάη κατά τη διάρκεια της Expo 2010 (Μάιος – Οκτώβριος) στο δανέζικο Περίπτερο, ήταν η πρώτη φορά που μεταφέρθηκε επίσημα από τη θέση του από τότε που εγκαταστάθηκε σχεδόν περίπου έναν αιώνα νωρίτερα.
Ενώ το άγαλμα ήταν μακριά στη Σαγκάη ένα πιστό αντίγραφο εμφανιζόταν πάνω στο βράχο της λίμνης της Κοπεγχάγης που είναι κοντά στους Κήπους του Τίβολι Οι αξιωματούχοι της Κοπενγχάγης θεώρησαν ότι η μετακίνηση του αγάλματος αρκετά μακριά από το λιμάνι θα αποθαρρύνει τους βανδαλισμούς και θα αποτρέψει τους τουρίστες από την αναρρίχηση επάνω σε αυτό, αλλά από τον Μάιο του 2014, το άγαλμα παραμένει σε στεγνή ξηρά μέσα στο νερό.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και τη wikipedia
Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…