Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΔανία: Η ...μικρή γοργόνα σύμβολο ρατσισμού;

Δανία: Η …μικρή γοργόνα σύμβολο ρατσισμού;

|

Οι αρχές της Δανίας επιχειρούν να καταλάβουν τι εννοεί ο “ποιητής”, ο οποίος έγραψε “ρατσιστικό ψάρι” πάνω στη μικρή γοργόνα της Κοπεγχάγης – Η ιστορία του αγάλματος και οι βανδαλισμοί στη διάρκεια των χρόνων

Το είδαμε κι αυτό…. Η Δανία ξύπνησε σήμερα για να δει τις λέξεις «ρατσιστικό ψάρι» γραμμένες στη βάση της Μικρής Γοργόνας που βρίσκεται εδώ και 107 χρόνια στον βράχο απέναντι από το λιμάνι της Κοπεγχάγης. Η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως βανδαλισμό και ξεκίνησε έρευνα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Μικρή Γοργόνα βανδαλίστηκε κάποια στιγμή πριν από τις 9:00 το πρωί» ανέφερε η Αστυνομία της Κοπεγχάγης σε δήλωση στο AFP. «Άγνωστο άτομο έχει γράψει τις λέξεις “Ρατσιστικό ψάρι”. Ερευνούμε την υπόθεση».

Το μπρούτζινο άγαλμα προσελκύει ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο και έχει πέσει επανειλημμένως θύμα βανδαλισμού, μεταξύ άλλων από διαδηλωτές κατά της φαλαινοθηρίας και ακτιβιστές για τη δημοκρατία. 

Το άγαλμα έχει βανδαλιστεί πολλές φορές με την πάροδο των ετών, ενώ έχουν κλέψει ακόμη και το κεφάλι της το 1964 και το 1998. Επίσης το 1984 έκοψαν το χέρι της. Συχνά ο βανδαλισμός συνδέεται με ένα πολιτικό μήνυμα και τον Ιανουάριο κάποιος ζωγράφισε το «Ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ» στον ίδιο βράχο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άλλα αγάλματα στην Κοπεγχάγη έχουν επίσης βανδαλιστεί με «διάφορες φράσεις».

Η Αστυνομία είπε επίσης ότι στις 16 Ιουνίου, κάποιος είχε γράψει «ρατσιστής» σε ένα άγαλμα του Δανού Βασιλιά Christian Christian IV, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 1588 και 1648. Αγάλματα ιστορικών προσώπων σε πολλές χώρες βανδαλισμούς από ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για ρατσισμό μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. «Δυσκολεύομαι να καταλάβω ποιο είναι το ρατσιστικό στοιχείο στο παραμύθι της Μικρής Γοργόνας», δήλωσε η Ανε Γκρουμ-Σβένσεν του Κέντρου Άντερσεν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Το άγαλμα έχει βανδαλιστεί πολλές φορές με την πάροδο των ετών, ενώ έχουν κλέψει ακόμη και το κεφάλι της το 1964 και το 1998. Επίσης το 1984 έκοψαν το χέρι της.

Συχνά ο βανδαλισμός συνδέεται με ένα πολιτικό μήνυμα και τον Ιανουάριο κάποιος ζωγράφισε το «Ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ» στον ίδιο βράχο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άλλα αγάλματα στην Κοπεγχάγη έχουν επίσης βανδαλιστεί με «διάφορες φράσεις».

Η Αστυνομία είπε επίσης ότι στις 16 Ιουνίου, κάποιος είχε γράψει «ρατσιστής» σε ένα άγαλμα του Δανού Βασιλιά Christian Christian IV, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 1588 και 1648. Αγάλματα ιστορικών προσώπων σε πολλές χώρες βανδαλισμούς από ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για ρατσισμό μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω ποιο είναι το ρατσιστικό στοιχείο στο παραμύθι της Μικρής Γοργόνας», δήλωσε η Ανε Γκρουμ-Σβένσεν του Κέντρου Άντερσεν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Η ιστορία της … μικρής γοργόνας

Η Μικρή Γοργόνα είναι ένα χάλκινο άγαλμα από τον Έντβαρντ Έρικσεν, που απεικονίζει μια γοργόνα. Το γλυπτό εμφανίζεται σε ένα βράχο δίπλα στο ποτάμι στο Langelinie, στην Κοπεγχάγη, και ζυγίζει 175 κιλά.

«Η Γοργόνα» είναι ένα από τα εμβληματικά αγάλματα που συμβολίζουν πόλεις, όπως το Μάνεκεν Πις στις Βρυξέλλες, το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη και του Χριστού του Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πόλεις χρησιμοποιούν τα αγάλματα για συμβολικό σκοπό, όπως το Μέρλιον της Σιγκαπούρης.

Το άγαλμα είχε ανατεθεί το 1909 από τον Καρλ Τζεικόμπσεν, γιο του ιδρυτή της Κάρλτσμπερκ, ο οποίος ήταν γοητευμένος από ένα μπαλέτο από το παραμύθι του Βασιλικού Θεάτρου της Κοπεγχάγης και ζήτησε από την μπαλαρίνα, την Ελλέν Πράις, να γίνει  μοντέλο για το άγαλμα. Ο γλύπτης Έντβαρντ Έρικσεν δημιούργησε το χάλκινο άγαλμα, το οποίο παρουσιάστηκε στις 23 Αυγούστου 1913. Το κεφάλι του αγάλματος μοντελοποιήθηκε από την Πράις, αλλά καθώς η μπαλαρίνα δεν συμφωνούσε να ποζάρει γυμνή, τότε η γυναίκα του γλύπτη, Έλιν Έρικσεν, χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του σώματος.

Το Συμβούλιο της Κοπεγχάγης φρόντισε  την μεταφορά του αγάλματος στη Σαγκάη  κατά τη διάρκεια της Expo 2010 (Μάιος – Οκτώβριος)  στο δανέζικο Περίπτερο, ήταν η πρώτη φορά που μεταφέρθηκε επίσημα από τη θέση του από τότε που εγκαταστάθηκε σχεδόν περίπου έναν αιώνα νωρίτερα.

Ενώ το άγαλμα ήταν μακριά στη Σαγκάη ένα πιστό αντίγραφο εμφανιζόταν πάνω στο βράχο της λίμνης της Κοπεγχάγης που είναι κοντά στους Κήπους του Τίβολι  Οι αξιωματούχοι της Κοπενγχάγης θεώρησαν ότι η μετακίνηση του αγάλματος αρκετά μακριά από το λιμάνι θα αποθαρρύνει τους βανδαλισμούς και θα αποτρέψει τους τουρίστες από την αναρρίχηση επάνω σε αυτό, αλλά από τον Μάιο του 2014, το άγαλμα παραμένει σε στεγνή ξηρά μέσα στο νερό.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ και τη wikipedia

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: 10 χρόνια «ελληνικού ήχου» και συναυλία στην Κέρο

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ γιορτάζει τη δεκαετία του με επτά συναυλίες και αποκορύφωμα τη μυσταγωγική βραδιά στην Κέρο.

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναο», τιμήθηκε η ιστορία και η προσφορά του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή»

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Καταγγελίες για ακατάλληλες εγκαταστάσεις, απαντήσεις on camera από τον Φώτη Μαυρομμάτη (video)

Στο προσκήνιο οι συνθήκες φοίτησης μαθητών με αναπηρία στη Νάξο – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (video)

Νάξος: Πρόσκληση στους κατόχους voucher για εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφές με voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τις Δομές ΚΔΑΠ

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.