Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα αποδείχτηκε συνεπής στο ραντεβού της η μεσημεριανή μπόρα και έπληξε περιοχές της Αττικής – Χάος στους δρόμους, έκλεισαν για λίγο σταθμοί του Μετρό – «Βούλιαξε» από τη λάσπη περιβάλλον χώρος Νοσοκομείου
Εάν είχε λίγο … εμπορικό μυαλό η Κυβέρνηση, σίγουρα αυτό που συμβαίνει στην Αττική το τελευταίο τριήμερο (σ.σ. μιλάμε μόνο για τις πλημμύρες και ως σάτιρα κειμένου) θα μπορούσε να το αξιοποιήσει και τουριστικά. Που αλλού άλλωστε θα μπορούσε επισκέπτης Νοσοκομείου να κάνει θεραπεία σε λασπόλουτρα μπροστά στην είσοδο του κτηρίου. Και με φυσικό τρόπο… Μα μόνο στην Ελλάδα. Και η καλύτερη απόδειξη αποτελεί η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των social media του meteo.gr από την κα Μαρία Κοντού (φωτό eurokinisi) που δείχνει δύο ανθρώπους να είναι μέσα στα λασπόνερα, στην είσοδο του «Σωτηρία», Νοσοκομείου στην Αττική και δη στην Μεσογείων…
Και δεν είναι το μόνο παράξενο συμβάν της σημερινής ημέρας και 3ης διαδοχικής κατά την οποία τα καιρικά φαινόμενα αποδεικνύονται απόλυτα συνεπής. Μετά τις 1 το μεσημέρι αρχίζει έντονη βροχόπτωση με αποτέλεσμα η Αττική και δη τα Βόρεια Προάστεια να …πνίγονται. Οι δρόμοι για μία ακόμη φορά έκλεισαν για αρκετή ώρα ενώ κλειστοί για πρώτη φορά ήταν και οι σταθμοί του Μετρό (σε «Πάνορμο», «Νομισματοκοπείο») είτε λόγω έντονης συσσώρευσης νερού στις αποβάθρες είτε λόγω διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος.
Με βάση την ενημέρωση από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το μεσημέρι της Κυριακής σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες με 62 mm βροχής στην Αγ. Παρασκευή, 49.6 mm στους Αμπελόκηπους, 38.6 mm στα Βριλήσσια και 37 mm στην Κερατέα…
Περισσότερες από 100 κλήσεις δέχτηκαν στην Πυροσβεστική για άντληση υδάτων, αλλά και δέκα για παροχή βοήθειας σε άτομα εγκλωβισμένα στα αυτοκίνητά τους… Είχαμε διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Ψυχικού και των Αμπελοκήπων, μποτιλιάρισμα σε δρόμους του Αμαρουσίου, στην οδό Κηφισίας, ενώ η Μεσογείων μετατράπηκε σε χείμαρρο σε ορισμένα σημεία. Στους Αμπελόκηπους τα νερά ήταν τόσο ορμητικά που παρέσυραν κάδους στο πέρασμά τους. Η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να αποφεύγουν τις περιοχές που έπληξε η καταιγίδα.
Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καλεί τους πολίτες η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Σύμφωνα με την ΓΓΠΠ, «λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στο Λεκανοπέδιο, παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, να αποφεύγουν να μετακινούνται στις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα φαινόμενα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών».
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ σε ανακοίνωσή της από τις 27/07 που προφανώς ισχύει ακόμη τονίζει:
– Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μίας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως της Τροχαίας”.