Πέμπτη, Ιανουάριος 16, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΑρχαία Ελλάδα: Τα αγάλματα και το μέγεθος του πέους. Ποιος ο λόγος;

Αρχαία Ελλάδα: Τα αγάλματα και το μέγεθος του πέους. Ποιος ο λόγος;

|

Θεωρείται σύμβολο αρρενωπότητας και ανδρισμού. Πολλοί άνδρες όμως δεν είναι ικανοποιημένοι με το μέγεθος που διαθέτουν. Στην αρχαιότητα δεν θα είχαν πρόβλημα!

Διαβάστε το θέμα της Deutsche Welle με την υπογραφή της Σουζάνε Κορντς

Μία ομάδα τουριστών επισκέπτεται τα μουσεία του Βατικανού και βρίσκεται μπροστά στο Σύμπλεγμα του Λαοκόοντος. Το μαρμάρινο γλυπτό δείχνει τον Τρώα ιερέα Λαοκόοντα και τους δύο γιούς του. Λέγεται ότι είχε συμβουλέψει τους συμπατριώτες του να μην φέρουν μέσα στην πόλη τον Δούρειο Ίππο, καθώς ο ίδιος υποπτευόταν κάποιο τέχνασμα των πολιορκητών και είχε δίκιο. Μέσα στον Δούρειο Ίππο κρύβονταν Έλληνες πολεμιστές που στη συνέχεια επισφράγισαν την πτώση της Τροίας. Αυτή ήταν η βούληση των θεών και επειδή ο Λαοκόοντας πήγε να τους χαλάσει τα σχέδια με την προειδοποίηση του, οι θεοί έστειλαν φίδια να στραγγαλίσουν τον ίδιο και τα παιδιά του.

Όσο συναρπαστική και εάν ακούγεται αυτή η ιστορία από την αρχαιότητα, μια άλλη λεπτομέρεια τραβάει το μάτι της ομάδας. Το πέος του Λαοκόοντα είναι εξαιρετικά μικρό αλλά όχι μόνο αυτό. Αγάλματα ανδρών με γυμνασμένους μύες και μικροσκοπικά γεννητικά όργανα είναι διάσπαρτα σε όλο το μουσείο. «Γιατί πιστεύετε ότι οι γλύπτες της αρχαιότητας εξόπλιζαν τους άνδρες τόσο σεμνά;» τους ρωτάει η ξεναγός. «Χμμ, ήμουν γυναικολόγος», απαντάει χαριτολογώντας μια Ολλανδή τουρίστας, «και δεν με απασχολούσε ιδιαίτερα το υπογάστριο των ανδρών». Και στη συνέχεια η προσθέτει: «Αν και μιλώντας στατιστικά, τα μόρια των ανδρών του νότου λέγεται ότι είναι μικρότερα από αυτά των ανδρών του βορρά.»

Σίγουρα δεν ήταν αυτός ο λόγος, διευκρινίζει η αρχαιολόγος και ξεναγός Κιάρα Γκιάττι. «Για τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους τα μεγάλα γεννητικά όργανα θεωρούνταν άσχημα», εξηγεί. «Οι λιθοξόοι έφτιαχναν μόνο μικρά γεννητικά όργανα γιατί ήθελαν να καταστήσουν σαφές ότι αυτή η μορφή είναι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος που δρα εκλογικευμένα και έχει τα ένστικτά του υπό έλεγχο». Ο αρχαίος άνδρας είχε υψηλό βαθμό αυτοκυριαρχίας και ελέγχου, σε αντίθεση με τους βαρβάρους και ορισμένους Θεούς όπως ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, της ηδονής και της έκστασης. Πάντα τον συνόδευσαν οι Σάτυροι ή αλλιώς Φαύνοι, πλάσματα που είχαν χαρακτηριστικά ανθρώπου και τράγου. Γιόρταζαν σε εξωφρενικές γιορτές μαζί με τις νύμφες των δασών.

Ελληνική υπόθεση το μικροσκοπικό μόριο

«Αυτοί οι θεοί και τα πνεύματα του δάσους ήταν φιλήδονα, επομένως και τα γεννητικά τους όργανα απεικονίζονταν αναλόγως μεγάλα», λέει η ξεναγός. Στη μυθολογία ο γιός του Διονύσου, ο Πρίαπος, τον οποίο απέκτησε με τη θεά του έρωτα Αφροδίτη, είχε το μεγαλύτερο μόριο και οι βοσκοί που τον μεγάλωσαν τον λάτρεψαν ως θεό της γονιμότητας λόγω του εντυπωσιακού μεγέθους του γεννητικού του οργάνου. Το μικρό μόριο ως ιδανικό πρότυπο ομορφιάς ήταν ελληνική υπόθεση. Ο κωμωδός της αρχαιότητας, ο Αριστοφάνης, έγραψε πριν από 2400 χρόνια πώς πρέπει να είναι το ιδανικό αντρικό σώμα: «Γυαλιστερό στήθος, ανοιχτόχρωμο δέρμα, φαρδείς ώμοι, μικροσκοπική γλώσσα, δυνατοί γλουτοί και μικρό πέος».

Οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν αυτή την αντίληψη, όπως αργότερα και καλλιτέχνες της Αναγέννησης, όπως ο Μικελάντζελο και ο Ραφαήλ, ενθουσιάστηκαν με τα τέλεια διαμορφωμένα αριστουργήματα της αρχαιότητας και τα χρησιμοποιούσαν ως πρότυπα. Για παράδειγμα ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, που φιλοτεχνήθηκε από το 1501 ως το 1504, και μπορεί κανείς να τον θαυμάσει στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας στη Φλωρεντία, έχει επίσης μικροσκοπικό μόριο.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, η άποψη για τα ανδρικά γεννητικά όργανα έχει αλλάξει. Τα μεγάλα μόρια συνδέονται με την αρρενωπότητα και την ανδρική επιτυχία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, τα ανδρικά μόρια επιμηκύνονται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου. Συγκεκριμένα, έχουν μεγαλώσει τα τελευταία 30 χρόνια σε ποσοστό 24% σε διάφορές περιοχές του κόσμου και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «World Journal of Men’s Health».

Στην αρχαιότητα αυτά τα μήκη θα προκαλούσαν αισθητική φρίκη. «Το μήκος δεν μετράει καθόλου, οι γυναίκες το ξέρουν προ πολλού», σχολιάζει μια τουρίστας από το Ισραήλ, που φωτογραφίζει το άγαλμα του Λαοκόοντα. Παρεμπιπτόντως στην Ιταλία τα ανδρικά μόρια στην καθομιλουμένη λέγονται «piselli”, ήτοι «μπιζέλια». Όπως έλεγαν και οι Λατίνοι «nomen est omen», η λέξη τα λέει όλα…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες: Εκτός δρομολογίων λόγω ακινησίας το “Blue Star Naxos”

Στο Πέραμα βρίσκεται από το πρωί το "Blue Star Naxos" ώστε να ξεκινήσει η ετήσια ακινησία του

Σέριφος: Τα μεταλλεία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα World Monuments Watch

Τα μεταλλεία Σερίφου εντάχθηκαν στα 25 μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας στο πρόγραμμα World Monuments Watch

Κυκλάδες – Επιμελητήριο: Συνάντηση με επίκεντρο τον ανασχεδιασμό των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων

Συναντήσεις εργασίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο Επιμελητήριο Κυκλάδων

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Σε εξέλιξη, παρουσίαση νέου γενικού γραμματέα (video)

Σε εξέλιξη το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Ποια τα θέματα (video)

Μέση Ανατολή: Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αξιωματούχο ο οποίος ενημερώθηκε για την εξέλιξη

ΕΝΦΙΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την έκπτωση με βάση την ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες μείωσης ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που είναι ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών

Γ. Βρούτσης: “Δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της αθλητικής οικογένειας, επισπεύδοντας τη διαδικασία αποπληρωμής”

Το Υπουργείο Αθλητισμού προχωράει άμεσα τη διαδικασία για την απόδοση των οικονομικών επιβραβεύσεων του 2022 και του 2023 στους διακεκριμένους αθλητές/τριες

Ενδοκυκλαδικά: Εκτακτη προσέγγιση (18/01) του “Αρτεμις” στην Σίφνο

Πότε θα προσεγγίσει το "Αρτεμις" την Σίφνο στα πλαίσια του ενδοκυκλαδικού δρομολογίου του

Αεροπορικές πτήσεις 2025: Αύξηση στο αεροδρόμιο Μυκόνου, στα … ίδια η Σαντορίνη

Απογειώνονται οι πτήσεις προς Ελλάδα το 2025 - Πως αναμένεται να κινηθούν τα διεθνή αεροδρόμια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Νάξος: “Χόρεψε με πατέρα” θεατρική παράσταση με τους Αρμένη – Αντωνιάδη

H θεατρική παράσταση «Χόρεψέ με πατέρα» της Κατερίνας Αντωνιάδου (με τον Γιώργο Αρμένη) έρχεται στον Νάξο (27/01), για μία μόνο παράσταση.

Νάξος: Το Laguna Coast Resort στα 20 ξενοδοχεία που θα ξεχωρίσουν τη φετινή χρονιά

Ανάμεσα στις 20 πιο .. ηχηρές αφίξεις στο χώρο των καταλυμάτων και το Laguna Coast Resort που βρίσκεται στη Νάξο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Σεπτέμβριο βγαίνει στο …σφυρί

Τον Σεπτέμβριο η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα 22 κρατικά περιφερειακά αεροδρόμια της ΥΠΑ

Εκτακτο – Κορωπί: Καίγονται τρία εργοστάσια, το ένα είναι του “Καραμολέγκου”

Εξαπλώθηκε η φωτιά στο Κορωπί – Φλόγες σε τρία εργοστάσια - Πρόκειται για δύο εργοστάσια αρτοσκευασμάτων και ένα εργοστάσιο ξυλείας

Airbnb: Γιατί χιλιάδες ακίνητα βγαίνουν από τις πλατφόρμες;

Ποια ακίνητα βγαίνουν από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb – Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα - Οι αλλαγές που έρχονται

Νάξος: Εξι μαθήτριες Γυμνασίου διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό “Θαλής”

Ποιοι είναι οι έξι μαθητές της Νάξου από το 1ο και 2ο Γυμνάσιο που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Θαλής" - Ετοιμάζονται για τον ¨"Ευκλείδη" το επόμενο Σάββατο (18/01)

Σέριφος – ΠΠΙ: Ο γιατρός Θανάσης Κοντάρης αποχωρεί μετά από επτά χρόνια

Αποχαιρέτησε μετά από 7 χρόνια την ομάδα του ΠΠΙ Σερίφου ο ιατρός Θανάσης Κοντάρης

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποια περιοχές θα έχει διακοπή ρεύματος αύριο (15/01)

Αλλαγές στον προγραμματισμό των περιοχών όπου είχαμε σήμερα και αύριο θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Νάξος – Δικηγορικός Σύλλογος: “Δικαστικό Μέγαρο τώρα στο χώρο του παλιού νεκροταφείου”

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου στον Υπουργό Δικαιοσύνης: “Επιτακτική η ανάγκη άμεσης ανέγερσης κατασκευής Δικαστικού Μεγάρου στη Νάξο”

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων: Το …εκκλησάκι και η αλήθεια για το “Φράγμα Τσικαλαριού”

Ηχηρή απάντηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με βάση δήλωση του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανού για τους λόγους που σταμάτησε το Φράγμα Τσικαλαριού (pdf)