Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΑποκάλυψη: Τι έκανε ο οπλαρχηγός Καραϊσκάκης στην Γαλήνη της Νάξου; (video)

Αποκάλυψη: Τι έκανε ο οπλαρχηγός Καραϊσκάκης στην Γαλήνη της Νάξου; (video)

|

Μέσα από τις φετινές ιστορίες σχετικά με τα έθιμα της Νάξου είχαμε την αποκάλυψη της ιδιαίτερης σχέσης του στρατάρχης Γιώργου Καραϊσκάκη με την Γαλήνη της Νάξου (δείτε το σχετικό video)

“Φέτος προστατευόμαστε και τα παλιά θυμόμαστε”. Αυτό ήταν το σλόγκαν με το οποίο ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κυκλοφόρησε στο YouTube μια σειρά από video, τα οποία προέβαλαν, σε παγκόσμια εμβέλεια, τα έθιμα της αποκριάς σε διάφορα χωριά της Νάξου.

Κίνηση που αξίζει συγχαρητηρίων καθότι όλοι έχουμε ανάγκη από την καταγραφή των εθίμων του Δήμου…  Και με δεδομένο ότι σχεδόν κάθε χωριό της Νάξου (αλλά και οι Μικρές Κυκλάδες) έχει πλούσια ιστορία και παράδοση, αυτές οι δράσεις είναι αναγκαίες… Και θα λειτουργήσουν και ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές…

Βέβαια, σε ένα από τα video που έρχεται από την Γαλήνη της Νάξου έχουμε μία ιστορία που ενδεχομένως και να προκαλεί απορίες…  Αλλά όπως έχει πει κι ένας μεγάλος του παρελθόντος «πότε μην αφήνεις μία λεπτομέρεια να σου χαλάσει ένα όμορφο αφήγημα»…

Ποια είναι η ιστορία; Έχουμε την παρουσία των κορδελάτων από την Γαλήνη της Νάξου.. Και όπως διαβάζουμε στη σελίδα imaska.gr, «η αφηγήτρια μας πληροφορεί πως η στολή είναι από το 1770 και πως τα μαντηλάκια που είναι γεμάτη η στολή, είχαν διπλή χρησιμότητα. Τα γυρνούσαν ανάποδα και τα μετέτρεπαν σε θήκες, όπου μέσα τους έκρυβαν μπαρούτι, για να τροφοδοτούν την επανάσταση. Αυτό το μπαρούτι ερχόταν στη Γαλήνη κάθε χρόνο ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και το μάζευε!»

Και η συγκεκριμένη ιστοσελίδα για να αποδείξει το αληθές της ιστορικής περιγραφής, βρήκε έναν άγνωστο – μέχρι σήμερα – πίνακα που δείχνει τον κορδελάτο από την Γαλήνη, να τροφοδοτεί, εν τω μέσω της μάχης, με μπαρούτι τον Καραϊσκάκη και τα παλικάρια του. Επίσης είναι γνωστό το δημοτικό τραγούδι που έλεγαν οι κάτοικοι της Γαλήνης «Για σένα Καραϊσκο, μέχρι μπαρούτι θα σου βρίσκω» …..

Εμείς, βέβαια να πούμε την μικρή λεπτομέρεια που δεν αλλοιώνει όμως την όλη ιστορία.. Ποια είναι αυτή; Ότι πχ ο Καραϊσκάκης έως στις αρχές της επανάστασης βρίσκονταν ουσιαστικά αιχμάλωτος του Αλή Πασά στα Γιάννενα και οι κυριότερες μετακινήσεις του ήταν στα Επτάνησα λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε (φυματίωση)… Στη συνέχεια, όταν ξεκίνησε η Επανάσταση ο Καραϊσκάκης κινήθηκε κυρίως στην Δυτική Ελλάδα (σ.σ. είχε απωθημένο με τα Άγραφα)  είχε εμπλοκή με το Μεσολόγγι (σ.σ. βρέθηκε μάλιστα και κατηγορούμενος) ενώ η τελευταία του εμφάνιση ήταν στην Αττική όταν και σκοτώθηκε…

Τι θέλουμε να πούμε μ’ αυτό; Ότι και λόγω συνθηκών οι μετακινήσεις από το ένα σημείο της Ελλάδας στο άλλο, όχι μόνο ήταν δύσκολες αλλά και χρονοβόρες… Οπότε ενδεχομένως να έφευγε το μπαρούτι από τη Νάξο στην ηπειρωτική Ελλάδα με κάποιο αποσταλμένο…

Α και όσο για τη Γαλήνη; Έως το 1955 (η Γαλήνη πήρε το συγκεκριμένο όνομα μετά από δημοψήφισμα των κατοίκων και είναι μία από τις νεότερες κοινότητες της Νάξου) έχει την ονομασία «Αχαψι» που προέρχεται από το τούρκικο «φυλακές» καθότι υπήρχαν φυλακές στην περιοχή την περίοδο της Τουρκοκρατίας..  Μην ξεχνάμε ότι ο κάμπος των Εγγαρών ουσιαστικά είχε τέσσερις οικισμούς, την Γαλήνη ή Αχαψι, την Μητρυιά ή Μητρυιές, την Λαγκάδα και την Μέσα Γειτονιά.. Η Μέσα Γειτονιά (Εμπολή) και η Λαγκάδα καταργούνται το 1940 και έχουμε ουσιαστικά τη … γέννηση των Εγγαρών (μαζί με την Μητρυιά)

Και τέλος να σημειώσουμε ότι το 1835 στην πρώτη ουσιαστικά απογραφή μετά το πέρας της επανάστασης η Γαλήνη (τότε Αχαψι) είχε 194 κατοίκους και η Μητρυιά 238….


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναφορά στη Βουλή από την Κατερίνα Μονογυιού για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Μήλου

Η πρωτοβουλία αυτή στηρίχθηκε στην ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Μήλου

Μάρκος Καφούρος: Αναγκαία η ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου

Παρέμβαση με κατάθεση ερώτησης του Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας

Καθολική Αρχιεπισκοπή: Τέσσερα χρόνια ποιμαντορίας, επέτειος Αρχιερατικής Χειροτονίας του Αρχιεπισκόπου Ιωσήφ

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Εξώμβουργο της Τήνου την Παρασκευή 23 Μαΐου 2025, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη χειροτονία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Ιωσήφ Πρίντεζη.

Η χρυσή ντομάτα της Σαντορίνης: Από τη γη του ηφαιστείου στο μουσείο των αναμνήσεων

Στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», η ιστορία της σαντορινιάς ντομάτας και των ανθρώπων της αναβιώνει μέσα από βιώματα, μηχανές και αρώματα μιας εποχής που σημάδεψε το νησί

12η Γιορτή Φάβας στη Σχοινούσα: Η παράδοση, η γεύση και η μουσική ξανασμίγουν στο Αιγαίο

Στις 27 και 28 Ιουνίου 2025 το νησί της Σχοινούσας γιορτάζει το τοπικό του προϊόν με ένα διήμερο γεμάτο γεύσεις, μουσική και αυθεντική κυκλαδίτικη φιλοξενία.

Νάξος – Tooth Care: Φροντίδα με χαμόγελο για τους μικρούς μας φίλους

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον παιδοδοντίατρο Κωνσταντίνο Κατσάνο για τη σημασία της πρόληψης, της σωστής φροντίδας και της σύγχρονης προσέγγισης στην παιδική οδοντιατρική φροντίδα, από την καρδιά της Νάξου.

Ελλάδα – Στοίχημα: Ντέρμπι στη Λειβαδιά με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας.. Λεβαδειακός - Βόλος: «Ταμείο» με combo διπλασιασμού!

Διαδικτυακό εργαστήριο για την παιδική παχυσαρκία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τροφή για Δράση» προσκαλεί γονείς και φροντιστές από το Βόρειο Αιγαίο και τις Κυκλάδες σε ένα δωρεάν εργαστήριο για την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα παιδιών και εφήβων.

Νέοι ειδικευόμενοι γιατροί και προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Με δύο νέους ειδικευόμενους γιατρούς και μία νέα υπάλληλο στη Νοσηλευτική Υπηρεσία ενισχύεται το Γ.Ν. Σύρου – Βελτίωση στη Γυναικολογική Κλινική.

Αναφορά Φόρτωμα για το Δημαρχείο Πάρου: «Το ιστορικό κτίριο χρειάζεται άμεση αποκατάσταση»

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει δράση για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων εργασιών ενίσχυσης του Δημαρχείου.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Κυκλάδες και “Γαλάζιες Σημαίες 2025”: 28 βραβευμένες παραλίες, απούσα η Νάξος (πίνακας)

Η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση παγκοσμίως, οι Κυκλάδες βραβεύονται με 28 παραλίες, αλλά η Νάξος παραμένει εκτός λίστας παρά την ομορφιά και την καθαρότητα των ακτών της