Πέμπτη, 21 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΑπίστευτο! Επικηρυχτήκαν ψάρια-δολοφόνοι προς 600.000 ευρώ!

Απίστευτο! Επικηρυχτήκαν ψάρια-δολοφόνοι προς 600.000 ευρώ!

|

Για πρώτη φορά στη Μεσόγειο-και πολύ σύντομα και στην Ελλάδα- επικηρύσσονται  ψάρια-δολοφόνοι με αδρή αμοιβή!

 Για πρώτη φορά στη Μεσόγειο-και πολύ σύντομα και στην Ελλάδα- επικηρύσσονται  ψάρια-δολοφόνοι με αδρή αμοιβή!

Η επικήρυξη απαιτεί τα επικίνδυνα ψάρια να εξολοθρευθούν  άμεσα και όχι να πιαστούν ζωντανά.

Η απειλή είναι σοβαρή και προέρχεται από εισβολείς που επιβάλλεται να εκλείψουν.

 

Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα αρμόδια υπουργεία, μελετώνται δραστικά μέτρα ανάλογα με κείνα που πήρε η Κύπρος, τα νερά της οποίας έχουν κατακλυστεί από «τοξικούς εισβολείς»

Ο λόγος για το λεοντόψαρο που είναι ο νέος λεσεψιανός μετανάστης, άκρως δηλητηριώδης αφού το τσίμπημά του μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.

Τα λεοντόψαρα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη Κύπρο αλλά και σε αρκετά νησιά του Αιγαίου κυρίως. Ήδη στην Κύπρο οι πρώτες ομάδες «εξολοθρευτών» έχουν αναλάβει δράση και το ποσό που θα μοιράσουν είναι 600.000 ευρώ!

Για την καταπολέμηση του επικίνδυνου λεοντόψαρου στις θάλασσες της Κύπρου, το Εργαστήριο Οικολογίας και Βιοποικιλότητας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου εξασφάλισε χρηματοδότηση 600.000 ευρώ από την Ε.Ε. για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του λεοντόψαρου στις θάλασσες της Κύπρου. Το πρόγραμμα ονομάζεται RELIONMED και έχει συνολικό προϋπολογισμό €1.676.077 και θα έχει διάρκεια τέσσερα έτη.

Το λεοντοψαρο προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και εντοπίστηκε στη Μεσόγειο για πρώτη φορά το 1991 στο Ισραήλ.

 

Από τότε ο πληθυσμός του αυξάνεται ραγδαία γεγονός που έχει θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα αφού είναι ισχυρός θηρευτής και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μειώσεις σε πληθυσμούς άλλων ψαριών συμπεριλαμβανομένων και αλιεύσiμων ειδών.

Έχει σκληρά αγκάθια τα οποία φέρουν ισχυρό δηλητήριο που προκαλεί μεγάλο πόνο σε όποιον έχει την ατυχία να τσιμπηθεί. Το χειρότερο είναι ότι γεννάει κάθε τέσσερις ημέρες συνολικά δύο εκατομμύρια αβγά το χρόνο γι’ αυτό το λόγο και αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό ο πληθυσμός τους.

Το Έργο RELIONMED στοχεύει στη δημιουργία μιας πρώτης γραμμής άμυνας στην Κύπρο  και αμέσως μετά και σε άλλες χώρες, ενάντια στην εισβολή του είδους στη Μεσόγειο, μέσα από την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και μηχανισμών.

Οι δράσεις του RELIONMED περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της χωρικής και χρονικής εξάπλωσης του είδους.

Επιπλέον θα συντονιστούν ομάδες στις οποίες θα παραχωρηθεί εξοπλισμός και θα εκπαιδευθούν για να ψαρεύουν τα λεοντόψαρα από τις ακτές.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μ. Λυκουρόπουλος: «Η προσωρινή διαταγή για την Πορτάρα είναι δικαίωση για κάθε Ναξιώτη»

Νάξος: Ο Εμμανουήλ Λυκουρόπουλος σχολιάζει την απόφαση για την απομάκρυνση της περίφραξης στην Πορτάρα, κάνοντας λόγο για δικαίωση των πολιτών και επικρίνοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Ιστορική πρόκριση για την Ελλάς Σύρου στη League Phase του Κυπέλλου Ελλάδας!

Με «χρυσό» γκολ του Γιώργου Καλού στο 72’, η ομάδα της Σύρου πανηγύρισε τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, αποκλείοντας τον Νέστο Χρυσούπολης.

Νάξος – Δύναμη Αλλαγής: «Άνθρακας ο θησαυρός» για τη Δημοτική Αρχή στην υπόθεση της Πορτάρας

Η αντιπολίτευση μιλά για «επικοινωνιακή φούσκα» και κατηγορεί τον Δήμαρχο Λιανό για επιπολαιότητα και ανικανότητα.

Νάξος – Terra Pontica: Παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση “Κουρδισμένοι” για μικρούς και μεγάλους

Τρεις καλοκαιρινές βραδιές σε Εγγαρές, Κωμιακή και Τρίποδες με ελεύθερη είσοδο – Βασισμένη στο έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου, σε σκηνοθεσία Φιλίππας Καραμολέγκου.

Νάξος: Μουσική βραδιά απόψε (20/08) στο Γλινάδο (αφίσα)

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εκδήλωση με τραγούδι και μελωδίες που θα ταξιδέψουν το κοινό.

Ελλείψεις αίματος τον Αύγουστο: Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία από πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς

Ο ΠΑΣΠΑΜΑ προειδοποιεί για καθυστερήσεις στις μεταγγίσεις λόγω Αυγούστου – Ειδική αιμοδοσία στο Σύνταγμα 20-23 Αυγούστου με διευρυμένο ωράριο

Στη Γ΄ Γυμνασίου το νέο μάθημα Οικονομίας – Αλλαγή σχεδίων στο… παρά πέντε

Από το εκπαιδευτικό έτος 2025-2026 οι μαθητές θα διδάσκονται οικονομικό εγγραμματισμό μία ώρα την εβδομάδα

Συναγερμός στη Δήλο: Φωτιά σε ιστιοφόρο – Σώοι οι δύο επιβαίνοντες χάρη στην άμεση επέμβαση του Λιμενικού

Η έγκαιρη κινητοποίηση του Λιμεναρχείου Μυκόνου και η συμβολή ιδιωτικού σκάφους αποσόβησαν τα χειρότερα – Δήλωση του Γιώργου Βάλλη για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.