Για πρώτη φορά στη Μεσόγειο-και πολύ σύντομα και στην Ελλάδα- επικηρύσσονται ψάρια-δολοφόνοι με αδρή αμοιβή!
Για πρώτη φορά στη Μεσόγειο-και πολύ σύντομα και στην Ελλάδα- επικηρύσσονται ψάρια-δολοφόνοι με αδρή αμοιβή!
Η επικήρυξη απαιτεί τα επικίνδυνα ψάρια να εξολοθρευθούν άμεσα και όχι να πιαστούν ζωντανά.
Η απειλή είναι σοβαρή και προέρχεται από εισβολείς που επιβάλλεται να εκλείψουν.
Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα αρμόδια υπουργεία, μελετώνται δραστικά μέτρα ανάλογα με κείνα που πήρε η Κύπρος, τα νερά της οποίας έχουν κατακλυστεί από «τοξικούς εισβολείς»
Ο λόγος για το λεοντόψαρο που είναι ο νέος λεσεψιανός μετανάστης, άκρως δηλητηριώδης αφού το τσίμπημά του μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.
Τα λεοντόψαρα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στη Κύπρο αλλά και σε αρκετά νησιά του Αιγαίου κυρίως. Ήδη στην Κύπρο οι πρώτες ομάδες «εξολοθρευτών» έχουν αναλάβει δράση και το ποσό που θα μοιράσουν είναι 600.000 ευρώ!
Για την καταπολέμηση του επικίνδυνου λεοντόψαρου στις θάλασσες της Κύπρου, το Εργαστήριο Οικολογίας και Βιοποικιλότητας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου εξασφάλισε χρηματοδότηση 600.000 ευρώ από την Ε.Ε. για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του λεοντόψαρου στις θάλασσες της Κύπρου. Το πρόγραμμα ονομάζεται RELIONMED και έχει συνολικό προϋπολογισμό €1.676.077 και θα έχει διάρκεια τέσσερα έτη.
Το λεοντοψαρο προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και εντοπίστηκε στη Μεσόγειο για πρώτη φορά το 1991 στο Ισραήλ.
Από τότε ο πληθυσμός του αυξάνεται ραγδαία γεγονός που έχει θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα αφού είναι ισχυρός θηρευτής και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μειώσεις σε πληθυσμούς άλλων ψαριών συμπεριλαμβανομένων και αλιεύσiμων ειδών.
Έχει σκληρά αγκάθια τα οποία φέρουν ισχυρό δηλητήριο που προκαλεί μεγάλο πόνο σε όποιον έχει την ατυχία να τσιμπηθεί. Το χειρότερο είναι ότι γεννάει κάθε τέσσερις ημέρες συνολικά δύο εκατομμύρια αβγά το χρόνο γι’ αυτό το λόγο και αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό ο πληθυσμός τους.
Το Έργο RELIONMED στοχεύει στη δημιουργία μιας πρώτης γραμμής άμυνας στην Κύπρο και αμέσως μετά και σε άλλες χώρες, ενάντια στην εισβολή του είδους στη Μεσόγειο, μέσα από την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και μηχανισμών.
Οι δράσεις του RELIONMED περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της χωρικής και χρονικής εξάπλωσης του είδους.
Επιπλέον θα συντονιστούν ομάδες στις οποίες θα παραχωρηθεί εξοπλισμός και θα εκπαιδευθούν για να ψαρεύουν τα λεοντόψαρα από τις ακτές.