Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΑνδρόγυνο η Μόνα Λίζα

Ανδρόγυνο η Μόνα Λίζα

|

Τα πάνω κάτω έρχεται να φέρει ένας ιστορικός τέχνης που ισχυρίζεται πως ο διάσημος πίνακας της Μόνα Λίζα βασίστηκε όχι μόνο στη σύζυγο ενός εμπόρου της Φλωρεντίας, αλλά και στον νεαρό μαθητευόμενο του Λεονάρντο ντα Βίντσι και πιθανού γκέι εραστή του.

Όσοι έχουν βρεθεί στο Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, έχουν αιχμαλωτιστεί από τη γοητεία και το μυστήριο που εκπέμπει το αινιγματικό χαμόγελο της «Μόνα Λίζα», ενδεχομένως του κορυφαίου έργου που μας άφησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι με την ιδιότητα του ζωγράφου. Άλλωστε η πολυσχιδής προσωπικότητα του διάσημου καλλιτέχνη έχει αφήσει δεκάδες έργα τέχνης… Η Μόνα Λίζα έχει γοητεύσει εκατομμύρια  θεατές για πολλές γενιές, αλλά η πραγματική ταυτότητα του πιο διάσημου θέματος στην Αναγέννηση έχει ξεφύγει από τους ιστορικούς τέχνης για αιώνες με θεωρίες που ξεπερνούν κάθε φαντασία… Τώρα, μια θεωρία που διατυπώνεται από έναν Ιταλό ερευνητή,  αναφέρει ότι η εικόνα αυτή βασίζεται κυρίως σε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος ήταν μαθητευόμενος του Λεονάρντο και πιθανώς εραστής του. Ο λόγος για τον Σιλβάνο Βινσέτι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας με το όνομα Εθνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, οποίος δήλωσε πως το πορτρέτο είναι ένα «ανδρόγυνο» αμάλγαμα της Λίζα Γκεραρντίνι, της συζύγου ενός πλούσιου εμπόρου από την Τοσκάνη, και του Τζιαν Τζιάκομο Καπρότι, γνωστού με το παρατσούκλι, Σαλάι. Και το συμπέρασμα αυτό προήλθε με βάση την υπέρυθρη εξέταση της Μόνα Λίζα, του αναμφισβήτητα διασημότερου πίνακα στον κόσμο.

Ισχυρίζεται ότι η μύτη, το μέτωπο και το χαμόγελο της Μόνα Λίζα είναι εντυπωσιακά παρόμοια με άλλα έργα τέχνης του Λεονάρντο στα οποία ο Σαλάι ήταν το μοντέλο, μεταξύ των οποίων και το πορτρέτο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου αλλά και στον Άγγελο, όπου εικονίζεται ένας νεαρός άνδρας.  «Η Μόνα Λίζα είναι ανδρόγυνο – μισός άνδρας – μισή γυναίκα. Ο πίνακας βασίστηκε σε δύο μοντέλα. Το πρώτο ήταν η Λίζα Γκεραρντίνι και το δεύτερο ήταν ο Σαλάι, μαθητευόμενος του Λεονάρντο ντα Βίντσι» δήλωσε ο Βινσέτι στην Telegraph. Ο ιστορικός συνέκρινε το πρόσωπο της Μόνα Λίζα με τους πίνακες που βασίζονται στον Σαλάι και ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ομοιότητες. «Μπορεί να τις δει κανείς ιδιαίτερα στη μύτη της Μόνα Λίζα, το μέτωπο και το χαμόγελό της. Έχουμε καταλήξει σε μία απάντηση σε ένα ερώτημα που διχάζει τους μελετητές εδώ και χρόνια – σε ποιον βασίστηκε η Μόνα Λίζα» δήλωσε, μιλώντας από την Φλωρεντία, όπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάνει ανασκαφές κάτω από ένα παλιό μοναστήρι με την ελπίδα να βρεθούν τα οστά και το κρανίο της Λίζα Γκεραρντίνι.

Αντιδράσεις

Ο Καπρότι είχε ενταχθεί στο προσωπικό του Λεονάρντο γύρω στο 1490, όταν ήταν περίπου 10 ετών. Εργάστηκε ως βοηθός του Λεονάρντο για τα επόμενα 20 χρόνια και απέκτησε το παρατσούκλι Σαλάι, ή Μικρός Διάβολος. Οι ισχυρισμοί αυτοί φυσικά αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από έναν από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. «Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα γνωστών πραγμάτων, ημι-γνωστών πραγμάτων και πλήρης φαντασίας» δήλωσε ο Μάρτιν Κέμπ, ομότιμος καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Trinity College της Οξφόρδης. «Οι υπέρυθρες αναλύσεις δεν υποστηρίζουν με κανέναν τρόπο την ιδέα πως ο Λεονάρντο ζωγράφισε κατά κάποιον τρόπο ένα μίγμα της Λίζας Γκεραρντίνι και του Σαλάι».

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πως έμοιαζε ο Σαλάι, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να πούμε αν τα χαρακτηριστικά του ενσωματώθηκαν στον πίνακα της Μόνα Λίζα, δήλωσε ο καθηγητής Κεμπ, ο οποίος γράφει ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Μόνα Λίζα: Οι άνθρωποι και ο πίνακας». Και πρόσθεσε «Ο Τζόρτζιο Βαζάρι – ένας σύγχρονος ζωγράφος και χρονικογράφος των καλλιτεχνών της Αναγέννησης – τον περιέγραψε ως ένα όμορφο αγόρι με σγουρά μαλλιά αλλά αυτό ήταν το πρότυπο της εποχής εκείνης».

Η Λίζα Γκεραρντίνι παντρεύτηκε τον έμπορο της Φλωρεντίας, Φραντσέσκο ντελ Τζιοκόντο. Στην οικογένειά του ανήκει μια επιβλητική βίλα έξω από τη Φλωρεντία, που την περασμένη εβδομάδα βγήκε προς πώληση, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, για 20 εκατομμύρια ευρώ. Η οικογένεια είχε στην κατοχή της το ακίνητο μεταξύ 1498 και 1517, το χρονικό διάστημα που έγινε ο πίνακας της Μόνα Λίζα, και ο οποίος πιστεύεται ότι ολοκληρώθηκε από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι μεταξύ 1503 και 1506.

Με πληροφορίες από το «Εθνος»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις Σαντορίνης και Θηρασιάς ζητά ο Δήμος Θήρας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) σε μια πράξη στήριξης των αιτημάτων της Σαντορίνης, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα και το απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς

Στοίχημα – Ligue 1: Νις εναντίον Ρεμς.. σκοράρουν και οι δύο

Νις - Ρεμς: Βρίσκουν στόχο… για τους στόχους τους

Ολλανδία – Σύρος: Αυτό είναι το “κρυμμένo πετράδι” της Ελλάδας για το 2025

Το «κρυμμένo πετράδι» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​ σύμφωνα με τους Ολλανδούς

Η Σαντορίνη πρωταγωνίστρια στα όνειρα των Αμερικανών για γαμήλιο ταξίδι το 2025

Η Σαντορίνη στέφεται ως ο κορυφαίος γαμήλιος προορισμός για Αμερικανούς ταξιδιώτες, με εξωτικούς και ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές να συμπληρώνουν τη λίστα.

Φολέγανδρος: Νέοι αθλητικοί χώροι και αναβαθμισμένες σχολικές μονάδες δίνουν «ανάσα» στο νησί

Με συνέπεια και έργα ουσίας, η Φολέγανδρος αποκτά σύγχρονες αθλητικές υποδομές – Ένα νησί κάνει βήματα μπροστά, εκεί όπου οι δυσκολίες δεν είναι άλλοθι αλλά κίνητρο.

Σύρος – Νοσοκομείο: Ενίσχυση με τέσσερις νέους ειδικευόμενους γιατρούς

Η άφιξη τεσσάρων νέων ειδικευόμενων ιατρών ενισχύει τις κλινικές του Νοσοκομείου και αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του στη στήριξη της Δημόσιας Υγείας στις Κυκλάδες.

Καφηρέας: Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο λόγω μηχανικής βλάβης

Ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο λόγω μηχανικής βλάβης στο ακρωτήριο Καφηρέα

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Παναγιώτης Ψαρράς στη Μικτή Ομάδα Νήσων, υπερηφάνεια για τη Νάξο

Με το βλέμμα στο μέλλον, ο νεαρός αθλητής ξεχωρίζει και εκπροσωπεί επάξια τον Πανναξιακό και τη Νάξο στους Περιφερειακούς Αγώνες της ΕΟΚ.

Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά: Ένα τυρί-σύμβολο παράδοσης και γεύσης

Με συνταγή που διασώζεται από την προηγούμενη χιλιετία, το κεφαλοτύρι Πιτταρά ωριμάζει για 12 μήνες και αναδεικνύει τη Νάξο ως γαστρονομικό θησαυρό.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών