Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΑμερική: Το "www" πουλήθηκε αντί 5,4 εκατ. δολαρίων

Αμερική: Το “www” πουλήθηκε αντί 5,4 εκατ. δολαρίων

|

Ο κώδικας του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web ή εν συντομία Web) δημοπρατήθηκε με τη μορφή «μη εμπορεύσιμου συμβόλου» – Που θα πάνε τα χρήματα 

Ολα τελικά είναι προς πώληση. Εστω και για κοινωφελείς σκοπούς. Ο «πατέρας» του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web ή εν συντομία Web) του διαδικτύου, Βρετανός σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, πούλησε σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπι’ς τον πρωτογενή πηγαίο κώδικα του WWW αντί 5,43 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδα θα διατεθούν από τον ίδιο και τη σύζυγό του για κοινωφελείς σκοπούς.

Ο πηγαίος κώδικας δημοπρατήθηκε με τη μορφή «μη εμπορεύσιμου συμβόλου» (Non-Fungible Token – NFT), δηλαδή ενός ψηφιακού πιστοποιητικού πνευματικής ιδιοκτησίας για πράγματα που συχνά δεν έχουν υλική υπόσταση, το οποίο αποθηκεύεται στο διεθνές ψηφιακό «κατάστιχο» του blockchain. Η δημοπρασία, που διήρκεσε μία εβδομάδα και «τράβηξε» 51 προσφορές, ξεκίνησε από το πόσο μόνο των 1.000 ευρώ, ενώ ο νικητής-αγοραστής παρέμεινε ανώνυμος.

Τέσσερα διαφορετικά πράγματα περιέχονται στο NFT που πουλήθηκε, σύμφωνα με το BBC, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το πρακτορείο Ρόιτερς: Τα χρονοσφραγισμένα αρχεία του πηγαίου κώδικα (9.555 γραμμές κώδικα), ένα 30λεπτο βίντεο κινούμενων σχεδίων για τον τρόπο συγγραφής του κώδικα, ένα ψηφιακό γράμμα γραμμένο φέτος τον Ιούνιο από τον Μπέρνερς-Λι και μία ψηφιακή αφίσα του κώδικα δημιουργημένη από τον ίδιο.

Ο σερ Τιμ δημιούργησε το WWW στο CERN το 1989, συνδέοντας με υπερσυνδέσμους (hyperlinks) διαφορετικές πληροφορίες του πρώιμου Ίντερνετ. Δημιούργησε το πρώτο πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης (web browser) και αρνήθηκε να κατοχυρώσει την εφεύρεσή του με πατέντα. Τo 1993 το CERN παραχώρησε για ελεύθερη χρήση όλα τα δικαιώματα στη νέα τεχνολογία.

Όπως εξήγησε ο Μπέρνερς-Λι σχετικά με τη δημοπρασία, «δεν πουλάω το Web, δεν πουλάω καν τον πηγαίο κώδικα, απλώς πουλάω μία εικόνα του που είχα κάνει, με ένα πρόγραμμα Python που έφτιαξα μόνος μου, και η οποία δείχνει πώς θα έμοιαζε ο πηγαίος κώδικας αν ήταν κολλημένος στον τοίχο και υπογεγραμμένος από εμένα».

Ο οίκος Sotheby’s περιέγραψε το δημοπρατηθέν αντικείμενο ως «το μοναδικό υπογραμμένο αντίγραφο του κώδικα για τον πρώτο web browser που υπήρξε».

«Ο συμβολισμός, η ιστορία, το γεγονός ότι προέρχονται από τον δημιουργό τους, είναι αυτό που κάνει κάποια πράγματα πολύτιμα, και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συλλέγουν αντικείμενα ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους. Δεν θα μπορούσαμε να πουλήσουμε κάτι τέτοιο πριν δέκα χρόνια, αλλά πλέον τα NFT μάς επιτρέπουν να το κάνουμε. Προηγουμένως στην ιστορία της επιστήμης υπήρχαν χειρόγραφα που μπορούσες να κρατήσεις στο χέρι σου. Καθώς προοδεύουμε, ολοένα περισσότερα τέτοια χειρόγραφα δημιουργούνται πια σε ψηφιακή μορφή», ανέφερε η Κασάντρα Χάτον, αντιπρόεδρος του βρετανικού οίκου δημοπρασιών, η οποία διευκρίνισε πως η δημοπράτηση του κώδικα «δεν αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε ιδιοκτησία του World Wide Web».

Ο Μπέρνερς-Λι, ο οποίος δημιούργησε το NFT σε συνεργασία με τον οίκο Sotheby’s, τα πήγε καλύτερα από το αφεντικό του Twitter, Τζακ Ντόρσι, που είχε πουλήσει σε δημοπρασία το πρώτο tweet (επίσης σε μορφή πιστοποιητικού NFT) αντί 2,9 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Νάξο «μίλησε» ξανά ο Καμπανέλλης μέσα από το έργο του (photos+video)

Η παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Σέργη έγινε μια ζεστή γιορτή μνήμης, με λόγους, θεατρικά αποσπάσματα και προτάσεις για θεσμοθέτηση ετήσιας εκδήλωσης.

Σειρά σημαντικών συναντήσεων του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά με αφορμή την εορτή της Μεγαλόχαρης

Στρατηγικές συνεργασίες και διάλογος με κορυφαία πολιτικά πρόσωπα – Από τον Νίκο Δένδια και τη Σοφία Ζαχαράκη έως τον Χάρη Δούκα και τον Κώστα Κουμή.

Οι φάροι άνοιξαν τις πύλες τους – Συναπάντημα με την ιστορία τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, 18 φάροι σε όλη τη χώρα δέχθηκαν επισκέπτες, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας

Οι ψαράδες της Αμοργού σώζουν τη θάλασσα – Αφιέρωμα των Financial Times στην πρωτοβουλία

Παρά τη μείωση των αποθεμάτων και τις δυσκολίες επιβίωσης, οι μικροί αλιείς του νησιού πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Το καλαμάρι που… πήρε εκδίκηση! (video)

Ένα απίθανο περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ρομπλόν στις Φιλιππίνες, όταν ψαράς που καμάρωνε για το τεράστιο καλαμάρι Χούμπολντ που έπιασε, βρέθηκε ξαφνικά μούσκεμα στο μελάνι του

Η Τήνος σώζει τον Φάρο της Λιβάδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, ο Δήμος Τήνου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.

Καλοκαίρι Πολιτισμού (συνέχειας) στη Νάξο 2025: Συναυλίες, θέατρο, βιβλίο και τέχνη σε κάθε γωνιά του Δήμου (πρόγραμμα)

Ένα πολύχρωμο πολιτιστικό μωσαϊκό απλώνεται σε όλο το νησί με τη σφραγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – από το Φιλώτι μέχρι τις Μικρές Κυκλάδες, η μουσική, το θέατρο και η παράδοση δίνουν ραντεβού σε μια μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή.

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στο Φιλώτι: Μια μαγική καλοκαιρινή συναυλία στη Νάξο!

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου υποδέχεται την αγαπημένη ερμηνεύτρια σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, συναίσθημα και καλοκαιρινή αύρα.

Σοφία Τορνάρου: Η Ναξιώτισσα πολίστρια που κατέκτησε το χρυσό με την Εθνική Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη 21χρονη Σοφία Τορνάρου, διεθνή αμυντικό του Ολυμπιακού, που χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συμβολικό δώρο Φίλιππου Φόρτωμα στον Νίκο Δένδια στην Τήνο

Ένα περιστέρι από τηνιακό μάρμαρο, δείγμα της ξακουστής μαρμαροτεχνίας του νησιού, πρόσφερε ο βουλευτής Κυκλάδων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.