Σε κομητεία της Βιρτζίνια αποφασίστηκε να τεθούν εκτός σχολικού προγράμματος τα βιβλία «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» (Χάρπερ Λι) και «οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν» (Μαρκ Τουέιν) με τη κατηγορία ότι χρησιμοποιούν λέξεις που προάγουν τον ρατσισμό
Εάν κάποιος έλεγε ότι εν έτη 2016 οι Μαρκ Τουέιν και Χάρπερ Λι θα ήταν ένα βήμα πριν από την έξοδό τους από τα σχολικά ιδρύματα ως ρατσιστές ενδεχομένως και να τον έλεγαν τρελό. Οι συγγραφείς που ανέδειξαν την δύναμη της θέλησης μέσα από βιβλία που έφτασαν έως την κινηματογραφική οθόνη σε κομητεία της Βιρτζίνια της Αμερικής ετοιμάζονται για …εξορία. Ο λόγος; Η γραφή τους θεωρείται ρατσιστική και ότι προάγει την διαφορετικότητα. Η Αμερική έχει μπει σε παράξενα μονοπάτια και είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες…
Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή,… Ο Μαρκ Τουέιν (1835 – 1910), συγγραφέας των κλασικών βιβλίων οι Περιπέτειες του Τομ Σώγιερ και οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν και η βραβευμένη με Πούλιτζερ, Χάρπερ Λι (1926 – 2016), που έγινε γνωστή με το αριστούργημα «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» («To Kill A Mockingbird») δεν είναι πλέον «δεκτοί» στη Βιρτζίνια.
Η Κομητεία Accomack απέσυρε από τις σχολικές τάξεις και τις βιβλιοθήκες δύο βιβλία: Το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» της Λι και τις «Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν» του Μαρκ Τουέιν, μετά από παράπονα γονέων ότι, τα εν λόγω βιβλία χρησιμοποιούν ρατσιστική γλώσσα.
Η απόσυρση από το πρόγραμμα σπουδών σε ορισμένα σχολεία της Βιρτζίνια ξεκίνησε μετά την επίσημη καταγγελία μητέρας εφήβου με μικτή φυλετική καταγωγή.
Μάλιστα, όπως γράφει ο Guardian, το σημείο αιχμής, το επίκεντρο της καταγγελίας αφορούσε τη λέξη «Ν» (πιθανώς, πρόκειται για τη λέξη nigger -νέγρος), η οποία εμφανίζεται συχνά και στα δύο βιβλία.
Η μητέρα που έκανε την καταγγελία είπε ότι, ο γιος της δυσκολεύτηκε να διαβάσει τη ρατσιστική γλώσσα και μιλώντας στο σχολικό συμβούλιο της Κομητείας σημείωσε: «Υπάρχει τόση φυλετική δυσφήμηση και αμυντική διατύπωση στα βιβλία αυτά που είναι αδύνατο να το προσπεράσει κανείς».
Η υπόθεση φαίνεται ότι σχετίζεται και με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, καθώς η μητέρα είπε στο συμβούλιο: «Αυτή τη στιγμή, είμαστε ένα έθνος διαχωρισμένο».
Η επιτροπή δεν έχει ακόμη συζητήσει για το μέλλον των βιβλίων, ούτε έχει αποφασίσει για τη μόνιμη απαγόρευση τους.
Ωστόσο, τα βιβλία έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις σχολικές τάξεις της κομητείας, κίνηση την οποία η οργάνωση National Coalition Against Censorship χαρακτήρισε ως «ιδιαιτέρως σκανδαλώδη».
«Η αποφυγή συζητήσεων επί των αμφιλεγόμενων ζητημάτων, όπως ο ρατσισμός, στα σχολεία κάνει μεγάλο κακό στους μαθητές» γράφει post στο site της οργάνωσης Kids Right to Read.
Το βιβλίο της Χάρπερ Λι «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» γυρίστηκε ταινία με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ το 1962 και απέσπασε τρία Όσκαρ.
Θέμα του βιβλίου είναι ο παραλογισμός του ρατσισμού στον Νότο των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30, μέσα από τα μάτια των παιδιών και οι συνέπειές του παραλογισμού αυτού για λευκούς και μαύρους. Το βιβλίο μέχρι σήμερα διδάσκεται στα σχολεία των ΗΠΑ. Και να σκεφτεί κανείς ότι τον Ιούλιο του 2015 ο εκδοτικός οίκος Harper, κυκλοφόρησε τη συνέχεια του μυθιστορήματος με τίτλο «Go set a watchman», όπου παρακολουθούμε τη Σκάουτ (σ.σ. η κόρη του δικηγόρου Ατικους Φιντς) 20 χρόνια μετά τα γεγονότα του «Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια».