Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΑμερική: "Γιάννης", το νέο δημοφιλές όνομα για τα νεογέννητα

Αμερική: “Γιάννης”, το νέο δημοφιλές όνομα για τα νεογέννητα

|

Είναι τρελοί στην Αμερικοί: Βαφτίζουν τα παιδιά τους «Γιάννη» λόγω Αντετοκούνμπο  – Αύξηση 622% αναφέρει έρευνα από την εφημερίδα USA Today

Μπορεί να ξέρουμε μέχρι σήμερα μόνο έναν Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά πιθανότητα χάρις στον νεαρό Έλληνα σούπερ σταρ θα συναντάμε πλέον όλο και περισσότερους Γιάννηδες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας USA Today που ερεύνησε την ομοσπονδιακή βάση δεδομένων και διαπίστωσε ότι το όνομα Γιάννης παρουσιάζει αύξηση 135% σε σχέση με πέρυσι και 662% συγκριτικά με το 2016. Μάλιστα η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το 2015 μόλις έξι νεογέννητα παιδιά είχαν λάβει το όνομα Γιάννης στις ΗΠΑ.

Πάντως δεν πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, καθώς, όπως τονίζει η USA Today, πολλές φορές στο παρελθόν τα πρότυπα από τον χώρο του αθλητισμού αλλά και της ευρύτερης βιομηχανίας θεάματος έχουν δημιουργήσει τάσεις για την ονομασία των νεογέννητων παιδιών. Είναι χαρακτηριστικό πως 1.638 Αμερικανοί έχουν βαφτίσει τα παιδιά τους «Καϊρί» χάρη στον γκαρντ των Μπόστον Σέλτικς, Καϊρί Ιρβινγκ.  

Μάλιστα, η εφημερίδα επισημαίνει πως το όνομα του Γιάννη ήταν αυτό που κατέκτησε την κορυφή της μεγαλύτερης αύξησης για το 2018, ένα γεγονός που ερμηνεύεται και ως θετικός οιωνός για τις προοπτικές του Έλληνα γκαρντ να κερδίσει το φετινό βραβείο του MVP στο NBA.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο αριθμός των 61 παιδιών που ονομάστηκαν Γιάννης το 2018 χρήζει προσεκτικής ανάγνωσης πριν την εξαγωγή ευρύτερων συμπερασμάτων με δεδομένο ότι ως απόλυτος αριθμός παραμένει μικρός αλλά και με δεδομένη την έντονη παρουσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό το έθιμο για την χρήση των ονομάτων των παππούδων και των γιαγιάδων.

Για παράδειγμα το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν το τελευταίο πράγμα που πέρασε από το μυαλό του νεαρού ομογενή Έρνεστ Κατέχη από το Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης όταν πριν από λίγους μήνες βάπτισε το γιο του Γιάννη. Όπως λέει, ήθελε απλώς να ακολουθήσει το ελληνικό έθιμο τιμώντας τον πατέρα του. Χαριτολογώντας, όμως, αναγνωρίζει ότι η δημοφιλία του Αντετοκούνμπο ίσως να έπαιξε κάποιο ρόλο στο να πειστεί η αμερικανική οικογένεια της συζύγου του.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Σατζόγλου, διευθυντής προγράμματος του ομογενειακού σταθμού COSMOS FM, που ταξίδεψε πρόσφατα στο Μιλγουόκι λέει πως δεν του προκαλεί εντύπωση ο αριθμός των πέντε παιδιών που έλαβαν το όνομα Γιάννης (2018) στο Ουισκόνσιν, την πολιτεία που αποτελεί την έδρα της ομάδας του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Σχολιάζοντας πως «και λίγα είναι», ο ομογενής δημοσιογράφος διαπίστωσε ότι ο Γιάννης έχει αναδειχθεί στο πρόσωπο που συμβολίζει όχι μόνο την περηφάνια αλλά και την οικονομική αναγέννηση μιας ολόκληρης πόλης.

Για τον διευθυντή της «Super League Athletic Academy» Δημήτρη (Τζέιμς) Πριστούρη, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι όλα αυτά και ίσως και κάτι παραπάνω. Όπως υποστηρίζει ο ομογενής γυμναστής που έχει οργανώσει πολλαπλά «Greek Heritage Night» προς τιμήν του Γιάννη στο Barclays Center, ο Αντετοκούνμπο είναι το πρόσωπο κλειδί που ενώνει την ομογένεια στις ΗΠΑ από την ανατολική ως την δυτική ακτή.

«Ποιος άλλος μπορεί να μαζέψει τόσο κόσμο εκτός από τον Γιάννη και την παρέλαση (για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο);» είχε αναρωτηθεί ο Δ. Πριστούρης μετά το τελευταίο “Greek Heritage Night” που είχε οργανώσει στο Barclays Center.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός AOK: Ο Νίκος Αρτσάνος συνεχίζει για ακόμη μία χρονιά και ενεργός ρόλος στις ακαδημίες

Ο γηγενής γκαρντ μένει πιστός στην ομάδα της Νάξου και συνεχίζει να προσφέρει μέσα στο παρκέ και ως προπονητής στην ακαδημία.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται

Iron Maiden: Επιστρέφουν στην Αθήνα το 2026 για τα 50 χρόνια τους

Στις 23 Μαΐου οι θρυλικοί Iron Maiden ξεκινούν το ευρωπαϊκό σκέλος της «Run For Your Lives World Tour» από το ΟΑΚΑ – Μια μοναδική συναυλία που υπόσχεται το πιο εντυπωσιακό show της καριέρας τους.

Ντιμπέιτ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Παλαιά Βουλή: «Σε ποιον ανήκει η τέχνη;»

Στις 29 Σεπτεμβρίου το Debate House διοργανώνει μια συζήτηση υψηλού επιπέδου χωρίς πολιτικούς, αλλά με ακαδημαϊκούς και ειδικούς που θα εκθέσουν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της επιστροφής των Γλυπτών.

Λήμνος – Μητσοτάκης: “Διορθώσαμε μία μεγάλη αδικία σχετικά με το ΦΠΑ στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο”

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με κατοίκους στην Ατσική για τις φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, καθώς και για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

ΠΝΑΙ: 65 νέα έργα σε μικρά νησιά των Κυκλάδων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (πίνακας)

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου, έργα ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ αλλάζουν την καθημερινότητα σε 16 μικρά νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Fast Ferries: Αλλαγές στα δρομολόγια του «Διονύσιος Σολωμός» λόγω κακοκαιρίας

Το προγραμματισμένο δρομολόγιο της Παρασκευής 19/9 μεταφέρεται για το Σάββατο 20/9 με νέα ώρα αναχώρησης από τον Πειραιά

Κατ. Γιαννακά: “Οι Μικρές Κυκλάδες και τα «χρυσά» τιμολόγια νερού!”

Έως και εξαπλάσιες αυξήσεις στους λογαριασμούς – αντιδράσεις από κατοίκους, επιχειρηματίες και το Κίνημα Δημοκρατίας

Στις 16 Οκτωβρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις Μονάδες Ανακύκλωσης Κω και Καλύμνου μέσω ΣΔΙΤ

Έργο άνω των 110 εκατ. ευρώ – Οφέλη, χρηματοδότηση και επόμενα βήματα

ΚΕΔΕ: «Κόκκινη γραμμή» η μεταφορά των ΥΔΟΜ στο Κτηματολόγιο

Ομόφωνη απόφαση αντίθεσης από το Διοικητικό Συμβούλιο – Σαφές μήνυμα Κυρίζογλου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)