Στην Βενεζουέλα λόγω κρίσης η νύχτα…. μειώθηκε κατά μισή ώρα ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια – Παράλληλα έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30%
Τα χτυπήματα που δέχεται η Βενεζουέλα – η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα της Νοτίου Αμερικής – είναι συνεχόμενα και οφείλονται κυρίως στην εντυπωσιακή μείωση της τιμής του …μαύρου χρυσού. Και αυτή η μείωση έχει φέρει απίστευτα αποτελέσματα φέρνοντας τους κατοίκους της στα όρια της παράνοιας. Εδώ και εβδομάδες τα ράφια στα σούπερ μάρκετ είναι άδεια, οι διακοπές ρεύματος είναι συνεχόμενες γιατί η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για αγορά ενέργειας και δεν μπορεί να τυπώσει και νέο νόμισμα… Συν τοις άλλοις οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται μόλις δύο ημέρες την εβδομάδα (!!!) Και το τελευταίο χτύπημα; Οι κάτοικοι έχασαν επιπλέον, τη νύχτα της 30ής Απριλίου προς την 1η Μαΐου, μισή ώρα ύπνου, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο: στις 02:30 τοπική ώρα, οι δείκτες των ρολογιών στη Βενεζουέλα έδειξαν 30 λεπτά αργότερα ώστε η χώρα να μεταβεί στη ζώνη ώρας -04:00 GMT. «Η Βενεζουέλα έχει άλλη μισή ώρα μέλλον, μια νέα ζώνη ώρας, είναι ένα μέτρο για να διασωθεί η Guri»,ο κυριότερος υδροηλεκτρικός σταθμός της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, επικεφαλής μιας πορείας χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, με την ευκαιρία του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Τα αποθέματα του σταθμού, όπως και των υπολοίπων της χώρας, βρίσκονται σε ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο, λόγω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 40 χρόνων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που προκαλεί το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. Σε αυτή την πετρελαιοπαραγωγό χώρα όπου η οικονομία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τις τελευταίες εβδομάδες μέτρα προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αντισταθμίσει την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς δεν είναι πλέον σε θέση, όπως άλλοτε, να εισαγάγει ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά είναι εντυπωσιακά: οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται πλέον μόνο Δευτέρα και Τρίτη. Σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα (εκτός από το Καράκας), το ηλεκτρικό κόβεται για τέσσερις ώρες την ημέρα. Μια κατάσταση που προκάλεσε αυτή την εβδομάδα ταραχές και λεηλασίες στο Μαρακαΐμπο (βορειοδυτικά) , τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, διαδηλώσεις οργής των Βενεζουελάνων αποκαμωμένων από την κρίση.
Με την αλλαγή της ώρας, η χώρα επανέρχεται στη ζώνη ώρας που είχε μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2007, όταν ο τότε πρόεδρος, ο εκλιπών Ούγκο Τσάβες (1999-2013), είχε αποφασίσει η Βενεζουέλα να περάσει στη ζώνη ώρας -04:30 GMT, για να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο πριν ξημερώσει. «Θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε καλύτερα το φως της ημέρας, γιατί θα νυχτώνει πιο αργά», είχε υποσχεθεί, ανακοινώνοντας το μέτρο, ο υπουργός Επιστημών Χόρχε Αρεάσα. Ο Χεσούς Εσκολόνα, υπεύθυνος για τη νόμιμη Ώρα στη Βενεζουέλα, επιφορτίστηκε με την προσαρμογή του ρολογιού που έχει εγκατασταθεί στο Αστεροσκοπείο Καχιγάλ, στο Καράκας. Σε ένα κλίμα διαρκούς αναστάτωσης, με νέα μέτρα να ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα, συνεχίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος Μαδούρο προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα ανακοινώνοντας από την τηλεόραση την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30%. Από χθες, 1η Μαΐου, ο κατώτερος μισθός αυξήθηκε στα 15.051 μπολίβαρ (σχεδόν 40 δολάρια τον μήνα), μια αύξηση που θα αφορά επίσης τους δημόσιους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς και τους συνταξιούχους. Από τις αρχές του 2016, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί ήδη κατά 56%, από 98% το 2015. Ωστόσο η αύξηση αυτή παραμένει ανεπαρκής καθώς η χώρα υποφέρει από τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στον κόσμο, 180,9% το 2015, που θα εκτοξευθεί στο 700% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Με πληροφορίες από το thethoc.gr