Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΑιγαίο; Οι Τούρκοι διεκδικούν τώρα και την Ανταρκτική (!!!)

Αιγαίο; Οι Τούρκοι διεκδικούν τώρα και την Ανταρκτική (!!!)

|

Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν σήμερα μέσω του Υπουργείου Επιστημών ότι θα διεκδικήσουν περιοχές στην Ανταρκτική. Που στηρίζονται; Μα στο γεγονός ότι ο Οθωμανός ναύαρχος τον 16ο αιώνα είχε ζωγραφίσει (!!!) τον κόσμο και μέσα υπήρχε και η Ανταρκτική 

Και ο πόλεμος των γκρίζων ζωνών μεταφέρεται εκτός Αιγαίου… Η Ελλάδα μιλάει για την δημιουργία Διαστημικής Υπηρεσίας και η Τουρκία κάνει την υπέρβαση απαντώντας με την διεκδίκηση περιοχών της Ανταρκτικής… Όχι δεν είναι αστείο. Τα 150 και πλέον νησιά ή βραχονησίδες του Αιγαίου μπορούν να περιμένουν. Όπως και το φεγγάρι ή όποιο άλλο σημείο του πλανήτη. Σήμερα, οι Τούρκοι κάνουν την υπέρβαση και διά του υπουργού Επιστημών Φαρκού Ουζλού ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία θέλει να διεκδικήσει περιοχές της Ανταρκτικής. Και η είδηση έρχεται μέσω της Αυστριακής εφημερίδας der Standard, όπου σημειώνεται ότι η Τουρκία σχεδιάζει να οικοδομήσει ένα ερευνητικό κέντρο στην Ανταρκτική, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ουζλου στην εφημερίδα “Cumhuriyet” το Σάββατο. Αρχικά, όπως δήλωσε ο υπ. Επιστημών του Ερντογάν, η γειτονική χώρα θα στείλει τουρκική αντιπροσωπεία επιστημονικών ερευνών, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το αν προτίθεται να διεκδικήσει περιοχές στη νοτιότερη ήπειρο της Γης, απάντησε πως “όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά”.

Στήριξη σε χάρτη του 16ου αιώνα

Η επιστημονική αποστολή θα προέρχεται από πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος υπουργός έκανε αναφορά στον χάρτη που είχε καταρτίσει ο Πίρι Ρέις, Οθωμανός ναυτικός, ναύαρχος και συγγραφέας που έζησε από το 1470 μέχρι το 1554. Ο Ρέις είχε δημιουργήσει τον πορτολάνο, χρησιμοποιώντας ως πηγές του διάφορους παλαιότερους χάρτες οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, προέρχονταν από τον Χριστόφορο Κολόμβο και άλλους, που χρονολογούνται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σε διαστάσεις περίπου 60×86 εκατοστά, ο Τούρκος ναύαρχος Πίρι Ρέις είχε ζωγραφίσει το 1513 τον χάρτη του κόσμου και είχε συμπεριλάβει την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη δυτική Αφρική, τον κεντρικό και νότιο Ατλαντικό, την Καραϊβική, το ανατολικό μισό της νότιας Αμερικής και ένα μέρος της Ανταρκτικής, απαλλαγμένης όμως από τα στρώματα πάγου. Το ερώτημα που επανέφερε τώρα ο Ουζλού, είναι πώς κατάφερε ο Ρέις να σχεδιάσει την Ανταρκτική χωρίς εκείνη να έχει ανακαλυφθεί επίσημα τη δεδομένη χρονολογία. Η πρώτη επιβεβαιωμένη και επίσημη θέαση της ηπείρου είναι κοινώς αποδεκτό ότι συνέβη το 1820 από την ρωσική αποστολή του Φάμπιαν Γκότλιμπ φον Μπέλινγκσχαουζεν και του Μιχαήλ Λαζάρεφ.

Συνθήκη απαγορεύσεων

Η Συνθήκη της Ανταρκτικής υπογράφηκε το 1959 από 12 κράτη, και μέχρι τώρα την έχουν υπογράψει 49. Η συνθήκη απαγορεύει στρατιωτικές δραστηριότητες και εξόρυξη ορυκτών, πυρηνικές εκρήξεις και διάθεση πυρηνικών αποβλήτων, ενώ υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και προστατεύει την οικοζώνη της ηπείρου. Συνεχιζόμενα πειράματα διεξάγονται από πάνω από 4.000 επιστήμονες από διάφορες χώρες. Η Συνθήκη προβάλλει επίσης την αντίληψη της περιοχής ως “global commons” και δημιουργεί τον πρώτο διοικητικό μηχανισμό ενός χώρου που βρίσκεται πέραν των ορίων εθνικής δικαιοδοσίας. Το άρθρο IV κατοχυρώνει την αδυναμία ύπαρξης νέας διεκδίκησης και το αδύνατο της μεγιστοποίησης υφιστάμενης διεκδίκησης.

Υπάρχει προηγούμενο

Να σημειώσουμε εδώ ότι τον περασμένο Απρίλιο, ομάδα τούρκων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ιστάνμπουλ και του Τουρκικού Ιδρύματος Θαλάσσιων Ερευνών είχαν πραγματοποιήσει έρευνες στην Ανταρκτική. Μάλιστα ο Μπαϊράμ Όζτουρκ – πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Θαλάσσιων Ερευνών είχε δηλώσει ότι η Τουρκία οφείλει να υπογράψει όσο τον δυνατόν πιο σύντομα το περιβαλλοντολογικό πρωτόκολλο για την Ανταρκτική και είχε προσθέσει «Εάν η Τουρκία πρόκειται να ιδρύσει βάση στην ήπειρο και να γίνει συμβουλευτική χώρα, η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα μας προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα. Επιπλέον φιλοδοξούμε να ετοιμάσουμε τους ερευνητές που θα εργαστούν στην βάση σε περίπτωση που την ιδρύσει η Τουρκία».

Και είχε τονιστεί από τους επιστήμονες ότι η συγκεκριμένη ήπειρος είναι η μοναδική που δεν έχει γνωρίσει πολέμους, υπάρχουν 101 σταθμοί επιστημονικών ερευνών των χωρών που έχουν υπογράψει την Συνθήκη της Ανταρκτικής και τέλος ότι η Τουρκία διαθέτει διαθέτει πλοία και τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς επίσης και επιστήμονες που πραγματοποιούν έρευνες στην ήπειρο.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα news247.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Σίφνος: Οικογενειακός Παράδεισος και Γαστρονομικός Προορισμός της Καρδιάς μας

Από την κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λίστας του Travel & Leisure μέχρι το SiFNaThLon 2025, η Σίφνος ενώνει φύση, παράδοση, αυθεντικότητα και αθλητισμό, δείχνοντας τον δρόμο για ένα βιώσιμο και ποιοτικό τουριστικό μέλλον.

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.