Δωρεά ύψους 2 εκατ. € από τον Νίκο Ανδριώτη στον Δήμο Νισύρου για την ανακαίνιση των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών – Η αντίδραση του Δήμου
Η είδηση προκάλεσε εντύπωση. Ελληνοαμερικανός από τη Νίσυρο αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά 2.000.000 ευρώ για την ανακαίνιση των δημοτικών ιαματικών λουτρών της Νισύρου.
Πρόκειται για τον Νίκο Ανδριώτη, η δωρεά του οποίου ήδη έγινε αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής εταιρείας ΔΗΤΟΥΡΕΝ καθώς και οι όροι που διασφαλίζουν την επένδυση των χρημάτων για την ολοκλήρωση του έργου όπως ανακοίνωσε ο δήμος Νισύρου.
Ο κ. Ανδριώτης μετανάστευσε στην Αμερική τη δεκαετία του `50 σε μικρή ηλικία, δούλεψε σκληρά και κατάφερε να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, όπου διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών καθώς και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής.
Επί προεδρίας του κ. Ανδριώτη ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην Αμερική το οποίο λειτουργεί ως σήμερα. Το 2017 έκανε δωρεά ένα εκατομμύριο δολάρια στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου για την ανακαίνιση του δημοτικού σχολείου της κοινότητας.
Με τη δωρεά του στον δήμο μας, αναφέρει ο δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, αναδεικνύεται ως μέγας ευεργέτης του νησιού που τον γέννησε. Εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Νίκο Ανδριώτη και τον χαρακτήρισε «έναν αφοσιωμένο αρωγό των ελληνικών γραμμάτων και της Νισύρου όλη του τη ζωή. Πρέπει όχι μόνο ο Δήμος Νισύρου αλλά και η Πολιτεία να του αποδώσουν τις μέγιστες τιμές ως πράξη σεβασμού για την προσφορά του».
Ο δήμαρχος στην παρουσίαση των πεπραγμένων του δήμου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Αυγούστου δήλωσε πως η δημοτική Αρχή δεσμεύεται να συμβάλει με το ίδιο ποσό της δωρεάς και να προχωρήσει σε επαφές με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπουργεία για περαιτέρω χρηματοδότηση με στόχο την ολοκλήρωση του έργου της πλήρης ανακαίνισης των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών και της επέκτασής τους. Συνέχισε λέγοντας ότι ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες που απαιτούνται για να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό έργο και θα οριστεί Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την ανακαίνιση των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών.
Ένας ομογενής από την Νίσυρο μεγαλουργεί στην Αμερική
Ο Νίκος Ανδριώτης κατάγεται από το χωριό Νικιά Νισύρου και σε ηλικία 16 ετών, το 1956, μετανάστευσε στις ΗΠΑ.
Στα 65 χρόνια που ζει στην Αμερική, κατάφερε από υπάλληλος σε ασανσέρ, που ήταν η πρώτη του δουλειά, να αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για τους ομογενείς στην Αμερική αλλά και λαμπρό παράδειγμα για τους συμπατριώτες του στην Ελλάδα.
Τα μεγαλύτερο επίτευγμά του, αυτό που ο ίδιος ξεχωρίζει, από τα πολλά που έχει καταφέρει, δουλεύοντας σκληρά όλα αυτά τα χρόνια, είναι το μοναδικό ελληνοαμερικανικό λύκειο στις ΗΠΑ, το σχολείο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια που λειτουργεί από το 1979, το οποίο ξεκίνησε και υλοποιήθηκε υπό την προεδρία του.
Το 2016, ο κ. Νίκος Ανδριώτης, κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Η πορεία µου χωρίς ράσο” στο οποίο αναφέρεται στη ζωή του και σε όλα όσα πέτυχε στις ΗΠΑ.
Ο κ. Νίκος Ανδριώτης, ο «πρωθυπουργός της Αστόρια» όπως τον αποκαλούν, έχει μιλήσει κατά καιρούς για την πορεία των 65 ετών στην Αμερική, για τους μετανάστες εκείνης της γενιάς, για το κύμα «νεομεταναστών» από την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης. Έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Νίσυρο, δεν παραλείπει να σχολιάσει με καυστικό τρόπο την κατάσταση στην Ελλάδα, εκφράζει την απογοήτευσή του για τους Ελληνες πολιτικούς και υποστηρίζει ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να σταματήσει η «αιμορραγία» της φυγής των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό.
«Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα, δεν υπάρχει ωραιότερη αμοιβή ηθική κυρίως, από το γεγονός ότι αυτά που είχα στο μυαλό μου πριν από 40 χρόνια εφαρμόσθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Το εγχείρημα να κάνουμε λύκειο ήταν το πρώτο, το μοναδικό, και οι περισσότεροι νόμιζαν ότι πρόκειται για τρέλα. Να φανταστείς ότι ο προϋπολογισμός του σχολείου είναι 3,5 εκατομμύρια δολάρια και να έχεις υπόψη σου ότι δεν το επιχορηγεί ούτε το ελληνικό κράτος ούτε το αμερικανικό. Όταν έχεις έναν προϋπολογισμό 3,5 εκατ. δολάρια υπολόγισε πώς μαζεύονται, πώς διαχειρίζονται, ώστε να μπορέσεις να κρατηθείς όρθιος. Κι αν έχεις τόσα κτήρια που έχουμε εμείς μαζί με τα παραρτήματα, τότε απαιτούνται και πολλά χρήματα για συντήρηση.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε με τα μάτια σας. Πώς αντιδρούν τα παιδιά όταν βλέπουν έναν άνθρωπο που ξέρουν ότι δουλεύει γι αυτά και που γνωρίζουν ότι όλες οι ανέσεις και τα κτήρια αυτά, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειάς του. Δεν είναι εύκολο πράγμα να ζεις στην Αμερική, να ζεις σε μια χώρα που μας έδωσε τόσα πολλά αλλά παράλληλα που είναι και η χώρα η οποία αν δεν προσέξεις, θα σε ισοπεδώσει. Δηλαδή θα γίνεις Αμερικανός. Αν συνειδητοποιήσει κανείς αυτό που πετύχαμε εμείς σε αντίθεση με άλλες μειονότητες, είναι τεράστιο επίτευγμα. Δεν θα βρεις απογόνους τρίτης και τέταρτης γενιάς Ιταλών, Γερμανών, Γάλλων, Ολλανδών, που ήταν από τους πρώτους μετανάστες, να είναι τόσο κοντά στην πατρίδα τους, στην καταγωγή τους όσο εμείς. Αυτή ήταν η προσπάθεια του Ελληνα, ο οποίος δεν καταθέτει τα όπλα, ποτέ», είχε πει σε συνέντευξή του στη «Δημοκρατική» πριν χρόνια.
Με πληροφορίες από τη σελίδα newmoney.gr