Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΑΑΔΕ: "Παντόφλα" σε ελεγκτή από τη σύζυγο όταν έμαθε ότι πήγε στη...

ΑΑΔΕ: “Παντόφλα” σε ελεγκτή από τη σύζυγο όταν έμαθε ότι πήγε στη Μύκονο να αγοράσει μονόπετρο στη “καλή” του

|

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας στη μάχη μεταξύ των επιτήδειων επαγγελματιών και των «Ράμπο» της ΑΑΔΕ – Ποιος νομός φέτος αναδείχτηκε πρωταθλητής στη φοροδιαφυγή – Οι χάκερ και το παραλίγο διαζύγιο σε οικογένεια ελεγκτή λόγω μονόπετρου 

Αντιμέτωποι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας, όπως είναι το viber, το messenger και το whatsapp, βρίσκονται οι εφοριακοί στην προσπάθειά τους να πατάξουν το πάρτι φοροδιαφυγής στα νησιά και το οικονομικό έγκλημα.

Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) σκαρφίζονται διάφορους τρόπους ώστε να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες. Από τη μία μπορεί να παριστάνουν τα ερωτευμένα ζευγάρια ή να κάνουν πτώση με αλεξίπτωτο και από την άλλη να χρησιμοποιούν τεχνικές χάκερ προκειμένου να εντοπίσουν φοροφυγάδες, να επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα και να βάλουν 48ωρα λουκέτα.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε διάφορα κοσμοπολίτικα νησιά της χώρας επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους χώρους είναι οργανωμένοι και μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες αλλά και φωτογραφία που έχει στα χέρια του «Το Βήμα», ο εμπορικός σύλλογος γνωστού νησιού έχει φτιάξει ομάδα στο viber προκειμένου να ενημερώνονται μεταξύ τους οι επαγγελματίες όταν κάνουν την εμφάνισή τους στο νησί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

«Το ΣΔΟΕ είναι στο νησί»

Τα μηνύματα είναι εξοργιστικά και αποδεικνύουν πόσο δύσκολο είναι το κομμάτι πάταξης της φοροδιαφυγής, από τη στιγμή που έχει μπει η σύγχρονη τεχνολογία στο παιχνίδι.

«Το ΣΔΟΕ είναι στο νησί». Γράφει ο πρώτος που αντιλαμβάνεται την παρουσία των ελεγκτών στο γνωστό νησί του Αιγαίου, για να απαντήσει από κάτω ένας άλλος επαγγελματίας «ο έλεγχος συνεχίζεται στην…». Ο τρίτος της παρέας που βρίσκεται στην ομάδα με τίτλο Εμπορικός Σύλλογος…. γράφει: «Τι λέτε, ρε παιδιά;» υποδηλώνοντας τον τρόμο του επειδή μάλλον δεν έχει κόψει καμία απόδειξη και σκέφτεται το πρόστιμο που θα του επιβληθεί όταν φθάσουν οι ελεγκτές στο μαγαζί τους. Αλλοι δύο από κάτω που έχουν απαντήσει στον εν εξελίξει διάλογο γνωρίζουν ότι με τη σύγχρονη τεχνολογία το μήνυμα που έχουν γράψει μπορούν να το διαγράψουν και αυτό κάνουν. Μόνο που ξεχνούν ότι ακόμη και αν διαγράψουν το μήνυμα, φαίνονται τα στοιχεία τους.

Ακολουθεί ένα ακόμη μήνυμα το οποίο βρίθει ορθογραφικών λαθών και το παραθέτουμε όπως ακριβώς εμφανίζεται: «Μόλις φίγανε από φούρνο δύο γινέκες, το φούρνο του … Κιτάξανε τα τυπικά αποδίξις ζύτα». Και ο διάλογος συνεχίζεται αποδεικνύοντας ότι οι επαγγελματίες έχουν οργανωθεί σε αρκετές περιπτώσεις για να αντιμετωπίσουν τους «Ράμπο» των ελεγκτικών υπηρεσιών. Και παρόμοια μηνύματα ανταλλάσσονται και μέσω της εφαρμογής messenger του Facebook ή άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Παρακολουθήσεις

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπ. Οικονομικών, οι φοροφυγάδες χρησιμοποιούν και άλλα κόλπα για να αποφύγουν τον έλεγχο, πολύ πιο δυναμικά.

Σε γνωστό νησί του Ιονίου ιδιοκτήτες κλαμπ και κέντρων διασκέδασης φαίνεται να έχουν προσλάβει άτομα τα οποία έχουν ως αποκλειστική ευθύνη να παρακολουθούν σε 24ωρη βάση τους ελεγκτές όταν αυτοί βρίσκονται στο νησί και να ενημερώνουν τα «αφεντικά» τους για τις κινήσεις και το βασικότερο, πού πραγματοποιούν ελέγχους ώστε να πέφτει σήμα και να κόβονται εκείνες τις ώρες ή τις ημέρες αποδείξεις.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι εντυπωσιακά, και μερικές φορές είναι τόσο πετυχημένος ο τρόπος που ασκούν το καθήκον τους που μέχρι και οι σύζυγοί τους μπερδεύονται και μπορούν να παρεξηγηθούν! Σε έλεγχο που πραγματοποίησε ζευγάρι ελεγκτών σε κοσμηματοπωλείο κοσμοπολίτικου νησιού προσποιήθηκαν ότι είναι ερωτευμένοι και ότι  θέλουν να σφραγίσουν τον έρωτά τους με ένα εντυπωσιακό μονόπετρο. Την ώρα που συζητούσαν με τον καταστηματάρχη, ζευγάρι τουριστών αλλοδαπής προέλευσης με βαρύ πορτοφόλι αγόραζα δαχτυλίδι των 10.000 ευρώ. Μόλις ολοκληρώθηκε η συναλλαγή χωρίς απόδειξη βγήκαν οι ταυτότητες των ελεγκτών και το αποτέλεσμα στη συνέχεια ήταν να επιβληθεί 48ωρο λουκέτο.

Του έκανε σκηνή

Στη συνέχεια, όταν επέστρεψαν οι ελεγκτές στη βάση τους, μαθεύτηκε ότι εφοριακός είχε πάει σε κοσμηματοπωλείο για να αγοράσει μονόπετρο στην καλή του. Οταν το έμαθε η σύζυγός του τού έκανε σκηνή. Πέρασαν λίγα λεπτά για να της εξηγήσει ότι όλο αυτό ήταν στο πλαίσιο αποκάλυψης εστίας φοροδιαφυγής και έτσι αποφεύχθηκε ρήξη στη σχέση του ζευγαριού! Οι ιστορίες που μπορεί να σου διηγηθεί ένας ελεγκτής είναι ατελείωτες, όμως πολλά είναι και τα τρικ που χρησιμοποιούν οι φοροφυγάδες.

Για τον λόγο αυτόν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν ελεγκτές με γνώσεις χάκερ! Ενας από αυτούς είναι που εντόπισε το ηλεκτρονικό σύστημα γνωστού καταστήματος στη Μύκονο όπου όταν κάποιος πλήρωνε με την πιστωτική κάρτα τα χρήματα πήγαιναν απευθείας σε λογαριασμό του εξωτερικού.

Σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας

Περισσότεροι από 41.100 φορολογικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες σε ολόκληρη την επικράτεια από την ΑΑΔΕ και τα αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 13.005 είχαν υποπέσει συνολικά σε 94.203 παραβάσεις, εκ των οποίων οι περίπου 90.000 αφορούσαν μη έκδοση αποδείξεων. Πρωταθλήτρια περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής αναδεικνύεται η Λευκίμμη στην Κέρκυρα με ποσοστό παραβατικότητας 82%.

Από τα στοιχεία των ελέγχων προέκυψαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ποιοι είναι οι 10 νομοί της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας, ποια νησιά εμφανίζουν τις περισσότερες παραβάσεις ή ποια επαγγέλματα είναι πρωταθλητές φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» πρωταθλητής νομός φοροδιαφυγής είναι η Κέρκυρα με ποσοστό παραβατικότητας 73%. Ακολουθεί η Ζάκυνθος με 52%, τα Τρίκαλα και η Βοιωτία με 47%, ο Νομός Κορινθίας με 42%, η Αχαΐα με 42%, η Λευκάδα με 41%, ο νομός Θεσσαλονίκης με 40%, η Λάρισα με 40% και ο Νομός Μεσσηνίας με 39%.

Οι υπηρεσίες ταξί

Τα 20 επαγγέλματα με τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής την περίοδο ελέγχων από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους είναι οι υπηρεσίες ταξί με ποσοστό παραβατικότητας έως 77%, όσοι παράγουν παγάκια με ποσοστό 71%, κομμωτήρια με 65%, η ενοικίαση ΙΧ με 64%, η ενοικίαση τουριστικών σκαφών με 63%, αγρότες ειδικού καθεστώτος με 60%, μηχανικοί – τεχνικοί σύμβουλοι με 59%, ελαιοπαραγωγοί με 59%, παραγωγοί λαχανικών με 58%, ινστιτούτα αισθητικής με 58%, ενοικίαση μοτοποδηλάτων με 58%, αγοραίο ταξί με 58%, πλυντήρια αυτοκινήτων με 57%, ψαράδικα με 56%, κουρεία με 56%, υπαίθριοι πωλητές με 55%, περιποίηση νυχιών με 55%, θαλάσσια σπορ με 53%, καλλιέργεια κηπευτικών με 53% και χονδρικό εμπόριο ψαριών με ποσοστό παραβατικότητας 52%.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλοκαίρι 2025: Νέες διεθνείς πτήσεις προς τα νησιά των Κυκλάδων

Κέρκυρα, Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξος, Ηράκλειο, Κως και Ζάκυνθος στο επίκεντρο των αεροπορικών προγραμμάτων – Δυναμική παρουσία των Κυκλάδων στις φετινές πτητικές συνδέσεις

ΔΕΔΔΗΕ – Φιλώτι: Προγραμματισμένη αύριο 4ωρη διακοπή ρεύματος

Χωρίς ηλεκτροδότηση για τέσσερις ώρες το χωριό λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Τρία νεκρά θαλάσσια ζώα σε Νάξο και Ηρακλειά, Στην κορυφή της λίστας εκβρασμών το 2025

Ρινοδέλφινο στο Αλυκό, φώκια Monachus monachus στην Ηρακλειά και χελώνα Caretta caretta στην Αγιασσό συνθέτουν μια θλιβερή εικόνα για το Αιγαίο.

Πάρος Απρίλιος 2025: «Τα ’σπασε» στο λιμάνι, επιβάτες, οχήματα και… οβολός σε ιστορικά ρεκόρ

Οι αριθμοί μίλησαν, τα μηχανάκια έσπασαν φρένα και τα στατιστικά μας τρέχουν ιδρωμένα να προλάβουν την κίνηση – Χαμός στο λιμάνι και στα ταμεία.

Υπουργείο Ναυτιλίας: Μειώσεις έως 32% στα ακτοπλοϊκά και 40 εκατ. ευρώ μεταφορικό ισοδύναμο για τους νησιώτες

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιωτών και της μεσαίας τάξης, με αιχμή τη μείωση των λιμενικών τελών και τη συγκράτηση των ακτοπλοϊκών τιμών.

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

EKO Rally Acropolis 2024: Με εκκίνηση από το Καλλιμάρμαρο και φόντο την Ακρόπολη

Στις 26 Ιουνίου, η Αθήνα μεταμορφώνεται για την υπερειδική του ιστορικού αγώνα – Στη συνέχεια, το Ράλλυ ταξιδεύει σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, με νέα διαδρομή στο Δίστομο και φινάλε στο Σμόκοβο και τον Ταρζάν.

Χωρίς παιδίατρο η Ίος. Το ΠΑΣΟΚ – μέσω της Νάντια Σαλτερή – φέρνει το ζήτημα στη Βουλή

Η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ και Δικηγόρος Νάξου Νάντια Σαλτερή ζητά άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας μετά την παραίτηση του μοναδικού παιδιάτρου του νησιού για λόγους επαγγελματικής αξιοπρέπειας.

Γιορτή πολιτισμού στην Απείρανθο: Με επιτυχία η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στα Δημοτικά Μουσεία

Με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή μικρών και μεγάλων, τα Δημοτικά Μουσεία Απειράνθου τίμησαν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με πρωτοποριακές δράσεις και βιωματικά εργαστήρια που συνέδεσαν επιστήμη, πολιτισμό και τεχνολογία.

Κέα: Η βρετανική Express αναδεικνύει το νησί ως «εναλλακτικό στολίδι» των Κυκλάδων

Με δημοσίευμα στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Express, η Κέα προβάλλεται ως αυθεντικός και ήρεμος προορισμός, ιδανικός για Βρετανούς ταξιδιώτες που αναζητούν την πραγματική Ελλάδα.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Μιχ. Πολυτάρχου: Γράφει ιστορία, νέο πρωτάθλημα, νέα άνοδος (!!!)

Ο Ναξιώτης αρχηγός οδηγεί τη Δάφνη Δαφνίου στη National League 1 με ηγετική εμφάνιση και 19 πόντους στον τελικό

Κυκλάδες και “Γαλάζιες Σημαίες 2025”: 28 βραβευμένες παραλίες, απούσα η Νάξος (πίνακας)

Η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση παγκοσμίως, οι Κυκλάδες βραβεύονται με 28 παραλίες, αλλά η Νάξος παραμένει εκτός λίστας παρά την ομορφιά και την καθαρότητα των ακτών της

Νάξος: Αίσιο τέλος – με τη βοήθεια ρυμουλκού – για το “SuperRunner Jet” (video)

Μετά από τέσσερις ώρες αδυναμίας πρόσδεσης λόγω θυελλωδών ανέμων, το ταχύπλοο κατέπλευσε με ασφάλεια στη Νάξο μετά τα μεσάνυχτα με την αρωγή ρυμουλκού (video)