Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας στη μάχη μεταξύ των επιτήδειων επαγγελματιών και των «Ράμπο» της ΑΑΔΕ – Ποιος νομός φέτος αναδείχτηκε πρωταθλητής στη φοροδιαφυγή – Οι χάκερ και το παραλίγο διαζύγιο σε οικογένεια ελεγκτή λόγω μονόπετρου
Αντιμέτωποι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας, όπως είναι το viber, το messenger και το whatsapp, βρίσκονται οι εφοριακοί στην προσπάθειά τους να πατάξουν το πάρτι φοροδιαφυγής στα νησιά και το οικονομικό έγκλημα.
Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) σκαρφίζονται διάφορους τρόπους ώστε να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες. Από τη μία μπορεί να παριστάνουν τα ερωτευμένα ζευγάρια ή να κάνουν πτώση με αλεξίπτωτο και από την άλλη να χρησιμοποιούν τεχνικές χάκερ προκειμένου να εντοπίσουν φοροφυγάδες, να επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα και να βάλουν 48ωρα λουκέτα.
Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε διάφορα κοσμοπολίτικα νησιά της χώρας επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους χώρους είναι οργανωμένοι και μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες αλλά και φωτογραφία που έχει στα χέρια του «Το Βήμα», ο εμπορικός σύλλογος γνωστού νησιού έχει φτιάξει ομάδα στο viber προκειμένου να ενημερώνονται μεταξύ τους οι επαγγελματίες όταν κάνουν την εμφάνισή τους στο νησί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
«Το ΣΔΟΕ είναι στο νησί»
Τα μηνύματα είναι εξοργιστικά και αποδεικνύουν πόσο δύσκολο είναι το κομμάτι πάταξης της φοροδιαφυγής, από τη στιγμή που έχει μπει η σύγχρονη τεχνολογία στο παιχνίδι.
«Το ΣΔΟΕ είναι στο νησί». Γράφει ο πρώτος που αντιλαμβάνεται την παρουσία των ελεγκτών στο γνωστό νησί του Αιγαίου, για να απαντήσει από κάτω ένας άλλος επαγγελματίας «ο έλεγχος συνεχίζεται στην…». Ο τρίτος της παρέας που βρίσκεται στην ομάδα με τίτλο Εμπορικός Σύλλογος…. γράφει: «Τι λέτε, ρε παιδιά;» υποδηλώνοντας τον τρόμο του επειδή μάλλον δεν έχει κόψει καμία απόδειξη και σκέφτεται το πρόστιμο που θα του επιβληθεί όταν φθάσουν οι ελεγκτές στο μαγαζί τους. Αλλοι δύο από κάτω που έχουν απαντήσει στον εν εξελίξει διάλογο γνωρίζουν ότι με τη σύγχρονη τεχνολογία το μήνυμα που έχουν γράψει μπορούν να το διαγράψουν και αυτό κάνουν. Μόνο που ξεχνούν ότι ακόμη και αν διαγράψουν το μήνυμα, φαίνονται τα στοιχεία τους.
Ακολουθεί ένα ακόμη μήνυμα το οποίο βρίθει ορθογραφικών λαθών και το παραθέτουμε όπως ακριβώς εμφανίζεται: «Μόλις φίγανε από φούρνο δύο γινέκες, το φούρνο του … Κιτάξανε τα τυπικά αποδίξις ζύτα». Και ο διάλογος συνεχίζεται αποδεικνύοντας ότι οι επαγγελματίες έχουν οργανωθεί σε αρκετές περιπτώσεις για να αντιμετωπίσουν τους «Ράμπο» των ελεγκτικών υπηρεσιών. Και παρόμοια μηνύματα ανταλλάσσονται και μέσω της εφαρμογής messenger του Facebook ή άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Παρακολουθήσεις
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπ. Οικονομικών, οι φοροφυγάδες χρησιμοποιούν και άλλα κόλπα για να αποφύγουν τον έλεγχο, πολύ πιο δυναμικά.
Σε γνωστό νησί του Ιονίου ιδιοκτήτες κλαμπ και κέντρων διασκέδασης φαίνεται να έχουν προσλάβει άτομα τα οποία έχουν ως αποκλειστική ευθύνη να παρακολουθούν σε 24ωρη βάση τους ελεγκτές όταν αυτοί βρίσκονται στο νησί και να ενημερώνουν τα «αφεντικά» τους για τις κινήσεις και το βασικότερο, πού πραγματοποιούν ελέγχους ώστε να πέφτει σήμα και να κόβονται εκείνες τις ώρες ή τις ημέρες αποδείξεις.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι εντυπωσιακά, και μερικές φορές είναι τόσο πετυχημένος ο τρόπος που ασκούν το καθήκον τους που μέχρι και οι σύζυγοί τους μπερδεύονται και μπορούν να παρεξηγηθούν! Σε έλεγχο που πραγματοποίησε ζευγάρι ελεγκτών σε κοσμηματοπωλείο κοσμοπολίτικου νησιού προσποιήθηκαν ότι είναι ερωτευμένοι και ότι θέλουν να σφραγίσουν τον έρωτά τους με ένα εντυπωσιακό μονόπετρο. Την ώρα που συζητούσαν με τον καταστηματάρχη, ζευγάρι τουριστών αλλοδαπής προέλευσης με βαρύ πορτοφόλι αγόραζα δαχτυλίδι των 10.000 ευρώ. Μόλις ολοκληρώθηκε η συναλλαγή χωρίς απόδειξη βγήκαν οι ταυτότητες των ελεγκτών και το αποτέλεσμα στη συνέχεια ήταν να επιβληθεί 48ωρο λουκέτο.
Του έκανε σκηνή
Στη συνέχεια, όταν επέστρεψαν οι ελεγκτές στη βάση τους, μαθεύτηκε ότι εφοριακός είχε πάει σε κοσμηματοπωλείο για να αγοράσει μονόπετρο στην καλή του. Οταν το έμαθε η σύζυγός του τού έκανε σκηνή. Πέρασαν λίγα λεπτά για να της εξηγήσει ότι όλο αυτό ήταν στο πλαίσιο αποκάλυψης εστίας φοροδιαφυγής και έτσι αποφεύχθηκε ρήξη στη σχέση του ζευγαριού! Οι ιστορίες που μπορεί να σου διηγηθεί ένας ελεγκτής είναι ατελείωτες, όμως πολλά είναι και τα τρικ που χρησιμοποιούν οι φοροφυγάδες.
Για τον λόγο αυτόν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν ελεγκτές με γνώσεις χάκερ! Ενας από αυτούς είναι που εντόπισε το ηλεκτρονικό σύστημα γνωστού καταστήματος στη Μύκονο όπου όταν κάποιος πλήρωνε με την πιστωτική κάρτα τα χρήματα πήγαιναν απευθείας σε λογαριασμό του εξωτερικού.
Σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας
Περισσότεροι από 41.100 φορολογικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες σε ολόκληρη την επικράτεια από την ΑΑΔΕ και τα αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 13.005 είχαν υποπέσει συνολικά σε 94.203 παραβάσεις, εκ των οποίων οι περίπου 90.000 αφορούσαν μη έκδοση αποδείξεων. Πρωταθλήτρια περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής αναδεικνύεται η Λευκίμμη στην Κέρκυρα με ποσοστό παραβατικότητας 82%.
Από τα στοιχεία των ελέγχων προέκυψαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ποιοι είναι οι 10 νομοί της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας, ποια νησιά εμφανίζουν τις περισσότερες παραβάσεις ή ποια επαγγέλματα είναι πρωταθλητές φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» πρωταθλητής νομός φοροδιαφυγής είναι η Κέρκυρα με ποσοστό παραβατικότητας 73%. Ακολουθεί η Ζάκυνθος με 52%, τα Τρίκαλα και η Βοιωτία με 47%, ο Νομός Κορινθίας με 42%, η Αχαΐα με 42%, η Λευκάδα με 41%, ο νομός Θεσσαλονίκης με 40%, η Λάρισα με 40% και ο Νομός Μεσσηνίας με 39%.
Οι υπηρεσίες ταξί
Τα 20 επαγγέλματα με τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής την περίοδο ελέγχων από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους είναι οι υπηρεσίες ταξί με ποσοστό παραβατικότητας έως 77%, όσοι παράγουν παγάκια με ποσοστό 71%, κομμωτήρια με 65%, η ενοικίαση ΙΧ με 64%, η ενοικίαση τουριστικών σκαφών με 63%, αγρότες ειδικού καθεστώτος με 60%, μηχανικοί – τεχνικοί σύμβουλοι με 59%, ελαιοπαραγωγοί με 59%, παραγωγοί λαχανικών με 58%, ινστιτούτα αισθητικής με 58%, ενοικίαση μοτοποδηλάτων με 58%, αγοραίο ταξί με 58%, πλυντήρια αυτοκινήτων με 57%, ψαράδικα με 56%, κουρεία με 56%, υπαίθριοι πωλητές με 55%, περιποίηση νυχιών με 55%, θαλάσσια σπορ με 53%, καλλιέργεια κηπευτικών με 53% και χονδρικό εμπόριο ψαριών με ποσοστό παραβατικότητας 52%.