Το βράδυ της Τρίτης (14/07) βρέθηκε στην Γρότα το δεύτερο νεκρό δελφίνι για την φετινή περίοδο στην περιοχή της Νάξου
Ήταν η 26η Απριλίου όταν είχε εντοπιστεί πτώμα δελφινιού σε προχωρημένη αποσύνθεση από μέλη του Συλλόγου “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου” στην παραλία Πυργάκι της Νάξου… Το πιο εξωφρενικό ήταν ότι το νεκρό δελφίνι ήταν δεμένο από την ουρά με σχοινί και κομμάτια από δίχτυ… Με βάση τα στοιχεία που είχαν δοθεί από την εθελοντική ομάδα «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» μέσα από ανάλυση που είχε γίνει στο ερευνητικό Κέντρο “ΑΡΙΩΝ”, το άτυχο δελφίνι ήταν αρσενικό, νεαρής ηλικίας και είχε δεχτεί τρεις σφαίρες κοντά σε πρόσωπο και στομάχι. Ποιοι ήταν οι …δολοφόνοι του; Άγνωστοι. Όπως άγνωστοι είναι και οι δράστες της δεύτερης κτηνωδίας που έγινε γνωστή το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουλίου…
Όταν εντοπίστηκε ένα ακόμη νεκρό δελφίνι, επίσης νεαρής ηλικίας αυτή τη φορά στην Γρόττα Νάξου. Δίπλα μας, στη Χώρα της Νάξου. Το νεκρό δελφίνι που είχε ξεβράσει η θάλασσα στην περιοχή της παραλίας της Γρόττας στη Χώρα της Νάξου, εντοπίστηκε από περαστικούς όπου σε συνεννόηση με το naxostimes.gr ειδοποιήθηκε ο Σύλλογος Άγριας Ζωής Νάξου για να αναλάβει να προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειες.
Δελφίνια και κίνδυνοι
Τα ελληνικά πελάγη έχουν το προνόμιο να φιλοξενούν τέσσερα είδη δελφινιών. Το ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), το σταχτοδέλφινο (Grampus griseus) και το κοινό δελφίνι (Delphinus delphis). Όλα τα δελφίνια έχουν ένα σύστημα ηχοεντοπισμού με τη βοήθεια του οποίου προσανατολίζονται, εντοπίζουν την τροφή τους και επικοινωνούν μεταξύ τους. Μια επικοινωνία με κώδικες που δεν θα μπορούσε εύκολα να φανταστεί κανείς για ένα θαλάσσιο θηλαστικό.
Τα δελφίνια, παρότι είναι τόσο αξιαγάπητα, ο άνθρωπος παραμένει ο μοναδικός φυσικός τους εχθρός… Απειλούνται από τις αλιευτικές δραστηριότητες (ηθελημένη θανάτωση ή τυχαία παγίδευση) και άλλους κινδύνους όπως: Πετρελαϊκή ρύπανση, μόλυνση από τη συσσώρευση τεχνητών χημικών ενώσεων στους ιστούς τους, όχληση, κλιματική αλλαγή, ηχορύπανση, παρενόχληση από σκάφη αναψυχής, στρατιωτικές ασκήσεις και έρευνες για υδρογονάνθρακες απειλούν όλα τα είδη δελφινιών αλλά και τα υπόλοιπα θαλάσσια θηλαστικά.
Μπορούμε να μάθουμε να ζούμε μαζί και να μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι; Ας το ανακαλύψουμε!
• Αν εντοπίσετε νεκρό ή τραυματισμένο δελφίνι ειδοποιήστε άμεσα το πλησιέστερο Λιμεναρχείο και το Ερευνητικό Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ»
Πληροφορίες από την ιστοσελίδα στο διαδίκτυο του Συλλόγου «Προστασία της Άγριας Ζωής Νάξου» και από την ιστοσελίδα naxostimes.gr