Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΤυροκόμος ο Χαριτάτος

Τυροκόμος ο Χαριτάτος

|

Το προσεχές Σάββατο (11/06, 15:00) και στην εκπομπή του Alpha “Ανιδίκευτος Εργάτης” ο Σπύρος Χαριτάτος περνάει δύο μέρες στο Τυροκομειό της Ενωσης στξ Νάξο όπου μαθαίνει τα μυστικά της τυροκόμισης 

“Το γάλα δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να το φοβάσαι, αλλά και να το σέβεσαι”… Ποιος είπε σε ποιον αυτή την οδηγία και γιατί; Η απάντηση; Το προσεχές Σάββατο 11 Ιουνίου και στις 15:00, όταν ο Σπύρος Χαριτάτος θα αναζητήσει μεροκάματο στην τυροκομική μονάδα της ΕΑΣ στη Νάξο. Κι εκεί ο Γιάννης Κάβουρας θα του δώσει την πρώτη και πλέον σημαντική οδηγία: «Το γάλα δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να το φοβάσαι, αλλά και να το σέβεσαι». Χωρίς ρεπό, άδειες και αργίες, Ναξιώτες που αγαπούν το νησί τους, δουλεύουν αγόγγυστα 365 μέρες τον χρόνο. Διότι, «οι αγελάδες δεν σταματούν να βγάζουν γάλα».

Την πρώτη ημέρα, ο Σπύρος Χαριτάτος μαθαίνει να εργάζεται εκεί, έχοντας δύο σκέψεις στο μυαλό του. Αρχικά, ότι το τελικό προϊόν κάποιοι θα το καταναλώσουν, άρα θα πρέπει να έχει ποιότητα κι έπειτα, ότι τα τυριά της Νάξου είναι ακριβά και κάθε λάθος κοστίζει!

Η κυρία Γεωργία και ο κυρ Γιάννης μαθαίνουν στον νέο «συνάδελφό» τους την αξία της καθαριότητας και της λήψης όλων των κανόνων υγιεινής κατά την παρασκευή της περίφημης γραβιέρας Νάξου. Σκουφάκι, μανίκια και γάντια μιας χρήσεως είναι απαραίτητα αξεσουάρ για όποιον θέλει να εργαστεί στην τυροκομική μονάδα.

Η βάρδια του Σπύρου ξεκινά με τον έλεγχο της δεξαμενής στην οποία είχε πέσει το γάλα της ημέρας. Στη συνέχεια, αφρίζει και απολυμαίνει τα καζάνια. Μαθαίνει να τα ξεβγάζει με το φιλτραρισμένο νερό κι έπειτα με αποστειρωμένο. Το επόμενο βήμα, αφορά στην παστερίωση του γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν οι πρώτοι τυρόκοκκοι. Ο Νίκος βοηθά τον Σπύρο να βάλουν τους τυρόκοκκους σε τσαντήλα κι έπειτα σε καλούπι, ώστε να σχηματίσουν τυρομάζα. Από εκείνο το σημείο η διαδικασία αλλάζει, καθώς απαιτείται περισσότερη υπομονή, άρα λιγότερη ταχύτητα για να γίνει σωστά η αποβολή της υγρασίας, συστατικό επιτυχίας για τη γραβιέρα της Νάξου. Όπως μας δείχνει ο Ιάκωβος, οι σανίδες και οι τάκοι βγαίνουν, και το καλούπι πιέζεται ομοιόμορφα. Ο τυρόκοκκος ψήνεται στο καζάνι, γίνεται η εξαγωγή ανά κεφάλι κι ακολουθεί η ομοιόμορφη συγκόλληση μέσα. Στο τέλος, ο Τζανής και ο Νίκος δείχνουν στον Σπύρο πώς αφαιρείται η τσαντήλα και πώς καθαρίζεται το τυρί.

Πηγή: Newpost.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Διαδικτυακά εργαστήρια για γονείς με θέμα την εφηβεία από τον “Θησέα Κυκλάδων”

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ή/και περισσότερα από τα αυτοτελή πρωινά ή/και απογευματινά εργαστήρια.

Πανεπιστήμια: Περίπου 300.000 οι αιώνιοι φοιτητές που αναμένεται να διαγραφούν

Πιερρακάκης: Περίπου 300.000 οι επικείμενες διαγραφές αιώνιων φοιτητών

Σέριφος: Εγκρίθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “CERV L Democracy”

Επιτυχής συνεργασία του Δήμου Σερίφου με τη σύμβουλο ευρωπαϊκών προγραμμάτων Έφη Αναστασοπούλου

Seajets: Έφτασε στην Ελλάδα το νέο ταχύπλοο MAX

Έφτασε στην Ελλάδα το νέο ταχύπλοο MAX της Seajets - Βρίσκεται στη Σαλαμίνα, ποιοι το έφεραν

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Διαγωνισμός συντήρησης κρηπιδώματος του Παλιού Λιμένα

Διαγωνισμός συντήρησης κρηπιδώματος του Παλιού Λιμένα Μυκόνου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Γ. Χατζημάρκος: “Η πριμοδότηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα, ήταν αίτημα μας για πολλά χρόνια”

Ο Περιφερειάρχης αναλύει τους λόγους για τους οποίους αυτή η απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο μουσικός Quincy Jones

Ο Jones έγινε ευρύτερα γνωστός για τα άλμπουμ Off the Wall, Thriller και Bad του Μάικλ Τζάκσον

Νέα Υόρκη: Ο Σύλλογος Αμοργού τίμησε τον π. Θωμά Συνοδινό

Ο π. Θωμάς Συνοδινός κατέχει θέση συμβούλου στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ έχει τιμηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος, και την Πολιτεία σε μια αναγνώριση της προσφοράς, των ικανοτήτων αλλά και της ακούραστης διακονίας του.

Νάξος – Σύλλογος Προστασία Άγριας Ζωής: Ανέλαβε την περίθαλψη τραυματισμένης Λασποσκαλίδρας

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής για την τραυματισμένη Λασποσκαλίδρα αλλά και για τα παρυδάτια πτηνά (english)

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Εκτακτο: Νεκρός σε τροχαίο ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος

Νεκρός σε τροχαίο στο Κορωπί ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος

ZanteFerries: Το μεσημέρι της Τετάρτης αναχωρεί από Πειραιά το “Σολωμός”

Διαμόρφωση δρομολογίου για το "Σολωμός" (πίνακας)

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Νάξος – Δ. Λιανός: “Εργα που θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ένα βήμα μπροστά στον αθλητισμό - Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Blue Star Chios: “Ανοιχτά” τα χειμερινά δρομολόγια για Ανάφη, γνωστά και τα καλοκαιρινά δρομολόγια του …Delos

Διαθέσιμα τα χειμερινά δρομολόγια του Blue Star Chios και του Blue Star Delos για το καλοκαίρι με προορισμό την Ανάφη

Νάξος – Καιρικές Συνθήκες: Δεύτερη σερί χρονιά χωρίς ίχνος βροχόπτωσης ο Οκτώβριος

Το ...χειρότερο ξεκίνημα υδρολογικού έτους από το 2018 για τη Νάξο - Αλλάζει ο Νοέμβριος; Η εικόνα των στοιχείων μέσα από τους .. αριθμούς

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό