Το …χρυσάφι της Σχοινούσας, η φάβα, έχει την τιμητική της το διήμερο 1-2 Ιουλίου και για 5η σερί χρονιά θα στηθεί τρικούβερτο γλέντι στο νησί των Μικρών Κυκλάδων
Φάβα, το χρυσάφι της γης, το χρυσάφι της Σχοινούσας. Ο σπόρος και η γνώση πέρασαν από γενιά σε γενιά, αναλλοίωτα, κι έτσι, σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ένα αγροτικό προϊόν υψηλής ποιότητας. Αυτό, σε συνδυασμό με την συνεχή αναζήτηση του σύγχρονου ανθρώπου για αυθεντικότητα, έχουν αναδείξει το φάβα Σχοινούσας σε προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.
Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση έφερε πίσω στο νησί νέους αγρότες, με όρεξη και όραμα. Δεν θα υπερβάλαμε αν λέγαμε ότι το φάβα αναζωογόνησε το νησί μας!
Έτσι, θέλοντας να τιμήσουμε και να αναδείξουμε το μοναδικό αυτό προϊόν, κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, οργανώνουμε τη Γιορτή της Φάβας. Παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι με άφθονο φάβα, ψαράκι, κρασί και ρακί για όλους!
Φέτος, για πρώτη χρονιά η Γιορτή θα διαρκέσει δύο μέρες.
Την Παρασκευή 1 Ιουλίου στις 18:00 ξεκινάει το φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στις 20:00 στον ίδιο χώρο θα γίνει παρουσίαση μαγειρέματος ενώ παράλληλα οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατήσουν στο χωριό, δοκιμάζοντας κεράσματα φάβας από τα εστιατόρια του νησιού.
Το Σάββατο 2 Ιουλίου στις 18:00 η δράση μεταφέρεται στο πολιτιστικό κέντρο του Συλλόγου Νέων Σχοινούσας. Εκεί θα βρούμε του παραγωγούς, θα μιλήσουμε μαζί τους, θα γνωρίσουμε τα εργαλεία τους, τους τρόπους παραγωγής και τις ιστορίες τους.
Στις 19:30 θα γίνει επίδειξη παραδοσιακού αλωνίσματος. Στον περιβάλλοντα χώρο του Πολιτιστικού θα στηθεί παραδοσιακό αλώνι. Εκεί, μικροί και μεγάλοι παραγωγοί θα κάνουν επίδειξη παραδοσιακού αλωνέματος του Φάβα με γαϊδουράκια. Μετά από πολλά χρόνια θα αναβιώσει ένα κομμάτι της παλιάς, δύσκολης αλλά και ρομαντικής καθημερινότητας.
Τέλος, στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι, με ζωντανή μουσική από τον Μιχάλη Γαμπιεράκη !!!
Ιστορία
Όσο για την Φάβα; Όπως σημειώνεται στη Σχοινούσα, γνώρισε μια δυναμική «αναγέννηση» και η ντόπια παραγωγή ξεχώρισε, δίνοντας την πρώτη ύλη για υπέροχα πιάτα, με παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές. Σύμφωνα με τους ντόπιους παραγωγούς, ο σπόρος από το κατσούνι καλλιεργήθηκε αρχικά στο γειτονικό νησί της Αμοργού, (όπου καλλιεργείται μέχρι σήμερα). Μεταφέρθηκε στη Σχοινούσα όταν οικογένειες από την Αμοργό μετακινήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα. Στη Σχοινούσα η καλλιέργεια της φάβας έχει παράδοση πολλών ετών, καθώς το έδαφος του νησιού, που είναι σχετικά επίπεδο, με χαμηλούς λόφους, λίγες βροχοπτώσεις και ήπιους νότιους ανέμους, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια αυτού του φυτού. Κάθε οικογένεια είχε τότε τη δική της παραγωγή, σε ποσότητες που κυμαίνονταν από 300 έως 400 κιλά το χρόνο συνολικά σε όλο το νησί. Σήμερα οι ποσότητες αυξήθηκαν σε περίπου πέντε τόνους, και η ποσότητα αυτή προβλέπεται να διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια, όπως εκτιμούν οι ντόπιοι παραγωγοί.
Οργάνωση: Σύλλογος Σχοινουσιωτών
Σύλλογος Νέων Σχοινούσας
Δημοτική Κοινότητα Σχοινούσας
ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου
Παραγωγοί Φάβας
Χορηγοί: Ε.Α.Σ. Νάξου
Blue Star Ferries