Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΣτο Χόλιγουντ η σφαγή των Καλαβρύτων

Στο Χόλιγουντ η σφαγή των Καλαβρύτων

|

Στα τέλη του 2016 αναμένεται να κυκλοφορήσει η ταινία «Ηχοι από το παρελθόν» με θέμα των σφαγή των Καλαβρύτων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο  

Την ώρα που η Ελληνική Κυβέρνηση μιλάει πιο ανοιχτά από ποτέ για τις γερμανικές αποζημιώσεις, στην Γερμανική τηλεόραση εμφανίζεται ένας από τους ελάχιστες επιζώντες της σφαγής του Διστόμου και προκαλεί ρίγη συγκίνηση με τις αναφορές στο παρελθόν, έρχεται το Χόλιγουντ να δώσει την απαραίτητη ώθηση στο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων με θύματα αθώους Έλληνες πολίτες. Σε μια επική παραγωγή του Χόλιγουντ θα αναβιώσει το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, με σκηνοθέτη τον Νικόλα Δημητρόπουλο, γνωστό στην Ελλάδα από την επιτυχημένη σειρά «Υπέροχα πλάσματα» (αλλά και τη συνεργασία του με τη Village Roadshow στην κινηματογραφική ταινία «Alter Ego»). 

Σπόνσορες θα είναι οι Έλληνες παραγωγοί ταινιών και ιδιοκτήτες της εδρεύουσας στο Χόλιγουντ TerraMagma Pictures, Στίβεν Πριόβολος και Δημήτρης Κατσαντώνης σε μία ιδέα του Τομ (Αθανάσιου) Σουλελέ, γιο του Σωτήρη (Σαμ) Σουλελέ, ο οποίος έζησε από κοντά τα τραγικά γεγονότα της 13ης Δεκεμβρίου του 1943. Τότε που οι δυνάμεις της Βέρμαχτ σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους του πληθυσμού του χωριού – περίπου 500 άτομα – σε ακραία θηριώδη αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ. Ο Σωτήρης ήταν τότε 13 ετών και επέζησε τις σφαγής, καθώς η οικογένειά του – δηλαδή οι γονείς του, αυτός και τα έξι αδέλφια του – πρόλαβαν να διαφύγουν βρίσκοντας καταφύγιο στα βουνά.

Είναι ένα έγκλημα που δεν μπορεί να περιοριστεί σε μία ταινία… Χίλιοι εκατόν ένας άνθρωποι εκτελέστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους στα Καλάβρυτα περισσότερα από 1000 σπίτια λεηλατήθηκαν, ένα ολόκληρο χωριό ξεκληρίστηκε και κανείς υπεύθυνος ποτέ δεν λογοδότησε στην Δικαιοσύνη. Και ο Τομ Σουλελές μετά το ταξίδι που έκανε για πρώτη φορά (το 2013) στο τόπο καταγωγής του πήρε την απόφαση να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο τι έγινε εκείνες τις ημέρες στα Καλάβρυτα και ελπίζει ότι ο 83χρονος σήμερα πατέρας του θα δει την ταινία… 

Ο σχεδιασμός της παραγωγής της ταινίας από την TerraMagma Pictures βρίσκεται σε τελικό στάδιο ύστερα από ενάμιση χρόνο προετοιμασίας. Αναμένεται να κοστίσει συνολικά περίπου 2 εκατ. ευρώ και το 50% του μπάτζετ είναι χορηγία της οικογένειας Σουλελέ. Τα γυρίσματα υπολογίζεται να ξεκινήσουν στην Ελλάδα – και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα – τον Δεκέμβριο του 2015 και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στη Γερμανία. Ο Δημήτρης Κατσαντώνης έχει γράψει το σενάριο, ενώ ο Στίβεν Πριόβολος θα αναλάβει χρέη διευθυντή φωτογραφίας, καθώς είναι και καθηγητής πάνω στον κινηματογραφικό αυτό τομέα σε κολέγια και πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας συνεργαστεί – μεταξύ άλλων – με το National Geographic και τη Warner Brothers.

Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής: στη δίκη για τις πολεμικές αποζημιώσεις, μια Γερμανίδα δικηγόρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας της και ένας ετοιμοθάνατος συγγραφέας, από τους ελάχιστους επιζώντες του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, βρίσκονται αντιμέτωποι με το παρελθόν. Μέσα από έναν λαβύρινθο αντιπαραθέσεων, αναμνήσεων και πόνου, η συγκλονιστική αφήγηση καταλήγει στον δρόμο προς την κάθαρση. Τα γεγονότα είναι αληθινά και αδιαπραγμάτευτα. Στο τέλος, ο καθένας θα βρεθεί μπροστά στη δική του αλήθεια.

Σε ότι αφορά το καστ των ηθοποιών, για το ρόλο του πρωταγωνιστή, τον Νικόλα, οι παραγωγοί είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Τζέρεμι Αϊρονς, ο οποίος επιλέχθηκε λόγω των έντονων φιλελληνικών συναισθημάτων του. Για το ρόλο της Γερμανίδας δικηγόρου έχει προταθεί η Ντάιαν Κρούγκερ, ενώ για αυτόν του Γερμανού που έδωσε την εντολή για το ολοκαύτωμα πρώτος υποψήφιος είναι ο Σεμπάστιαν Κοχ. Η ομάδα παραγωγής θα έρθει τον Μάιο στην Ελλάδα για να κλείσει και το ελληνικό καστ, ενώ στόχος της είναι να προβληθεί το φιλμ στις κινηματογραφικές αίθουσες τον χειμώνα του 2016.

Η ταινία θα έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, αυτήν της τετραγλωσσίας. Εκτός από τα ελληνικά και τα γερμανικά, θα χρησιμοποιηθούν τα γαλλικά (για τις συνεννοήσεις των Γερμανών με τους Έλληνες) και τα αγγλικά, που  θα μιλούν ο Τζέρεμι Αϊρονς με τη δικηγόρο.

Η ταινία «Echoes of the Past» αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνο της ελληνικής κοινότητας παγκοσμίως, αλλά και να εγείρει δημόσια συζήτηση γύρω από τα εγκλήματα πολέμου όπως αυτό. Μπορεί η υπογραφή της να είναι ελληνική, αλλά η παραγωγή θα είναι καθαρά χολιγουντιανή και ίσως να μην υπάρχει καλύτερο δυνατό timing ώστε να αναβιώσει στη μεγάλη οθόνη μία από τις αποτρόπαιες στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για την οποία ποτέ κανείς δεν λογοδότησε.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος (Καστράκι) – Κ. Σαλτερής: “Φτιάξαμε έναν Επιτάφιο που αρμόζει στη περιοχή μας” (video)

Ο Κυριάκος Σαλτερής μιλάει στον Γιάννη Κοντόπουλο για τον Επιτάφιο του Καστρακίου (video)

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: “Ἀναστάσεως ἡμέρα λαμπρυνθῶμεν λαοί….”

Ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ. Καλλίνικου και η Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη εορτή του Πάσχα 2025

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group