Το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία: 20,8 δισ. δολάρια θα πληρώσει η BP για την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οριστικοποιήθηκαν οι όροι για τον διακανονισμό-ρεκόρ των 20,8 εκατομμυρίων δολαρίων με τον βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό BP PLC για την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού το 2010 μετά την καταστροφή της εξέδρας Deepwater Horizon.
Η ανακοίνωση έγινε από αξιωματούχους των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εμπορίου, Εσωτερικών σε συνεργασία με την αμερικανική υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος βάζοντας τις τελικές πινελιές στο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην ιστορία των ΗΠΑ για μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι αρχικοί όροι της συμφωνίας είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Ιούλιο από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Τότε η βρετανική εταιρεία είχε υπολογίσει το πρόστιμο στα 18,7 δισ. δολ. ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε λόγο για ένα ποσό κοντά στα 20 δισ. δολ.
Η γενική εισαγγελέας Loretta Lynch χαρακτήρισε τον διακανονισμό «μια ισχυρή και δίκαιη αντίδραση στη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ».
Η BP «λαμβάνει την τιμωρία που της αξίζει, ενώ ταυτόχρονα παρέχει κρίσιμες αποζημιώσεις για τις πληγές που προκάλεσε στο περιβάλλον και την οικονομία στην περιοχή του Κόλπου». Ο διακανονισμός τερματίζει όλες τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές απαιτήσεις έναντι της BP για το συμβάν.
Το προαναφερθέν ποσό θα πληρωθεί μέσα σε ένα χρονικό διάστημα της τάξεως των 18 ετών, και είναι το μεγαλύτερο που έχει επιδικασθεί ποτέ για να πληρωθούν περιβαλλοντικές διενέξεις. Το ποσό θα μοιραστεί στην κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε πέντε πολιτείες που πλήγηκαν περισσότερο από την καταστροφή (Αλαμπάμα, Φλόριδα, Μισισίπι, Λουιζιάνα και Τέξας), καθώς και σε πάνω από 400 τοπικούς οργανισμούς.
Η ίδια η ΒP υπολογίζει ότι από την έναρξη της καταστροφής έχει εκταμιεύσει ποσά που ξεπερνούν τα 42 δις δολλάρια. Όμως όπως δηλώνει ο Fred Krupp, πρόεδρος του Environmental Defense Fund, “καμία αποζημίωση δεν μπορεί να επαναφέρει την καταστροφή που έγινε στον Κόλπο του Μεξικού. Παρ’ όλα αυτά, η σημερινή συμφωνία, η μεγαλύτερη αποζημίωση για περιβαλλοντικά θέματα στην αμερικάνικη ιστορία, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την δικαίωση όλων όσων καταστράφηκαν κατά την διάρκεια των γεγονότων του 2010″.
Στην καταστροφή της εξέδρας εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon το Μάιο του 2010 μετά από έκρηξη σκοτώθηκαν 11 μέλη του πληρώματος, ενώ η διαρροή που ακολούθησε προκάλεσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ. Η αμερικανική δικαιοσύνη έκρινε ένοχη την BP για σοβαρή αμέλεια.
Το πετρέλαιο δεν εξαφανίστηκε ποτέ
Το πετρέλαιο που διέρρευσε δεν εξαφανίστηκε ως διά μαγείας: το μεγαλύτερο μέρος του απλά βυθίστηκε χάρη στα τοξικά χημικά στον πυθμένα, σε πολλά σημεία του οποίου έχει δημιουργήσει ένα μαύρο τοξικό «σάβανο» πάχους δέκα πόντων. Ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, κατέληξε πως το 70-80% του πετρελαίου που διέρρευσε παραμένει στη θάλασσα και αποτελεί «πρώτου μεγέθους» απειλή για το οικοσύστημα.
Σαν αποτέλεσμα, τα επίπεδα του κριλ και του πλαγκτόν, της βασικής τροφής των μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών και καρχαριοειδών που ζουν στην περιοχή μειωθήκαν δραματικά, και εκατοντάδες δελφίνια, φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες και καρχαρίες ξεβράζονται νεκρά στις ακτές της Λουιζιάνα, του Μισισιπή, της Αλαμπάμα και της Φλόριντα. Αλλά και πολλοί άνθρωποι που εργάστηκαν – συχνά εθελοντικά –με τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας και εκτέθηκαν σε τοξικά υγρά και αέρια έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως από καλπάζοντες καρκίνους – έστω κι αν οι πρόωροι θάνατοι τους συχνά αποδίδονται σε «φυσικά αίτια». Οι κάτοικοι του Κόλπου το αποκαλούν «νέο σύνδρομο του Κόλπου», με χαρακτηριστικά συμπτώματα την μόνιμη κόπωση, εμετούς και συνεχείς πονοκεφάλους.
Η BP ισχυρίζεται ότι σκοπός της ήταν να εμποδίσει την κάλυψη των ακτών από το πετρέλαιο: πολλοί ειδικοί όμως επιμένουν ότι η χημική ουσία διασποράς Corexit (ένας τοξικός διαλύτης απαγορευμένος σε 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία…), που χρησιμοποιήθηκε σε τεράστιες ποσότητες είχε ως στόχο να κρύψει το πετρέλαιο «κάτω από το χαλί», και έτσι να ελαχιστοποιήσει την ευθύνη της BP, όταν (και αν) έρθει η ώρα να πληρώσει τα βαριά πρόστιμα που προβλέπονται από τον νόμο.
Πληροφοίες από Koolnews.gr