Ο Βασίλης Καλλίδης προτείνει τα αγαπημένα του εστιατόρια και τοποθεσίες σε Νάξο και Τήνο για το φετινή καλοκαίρι
Απόψε θέλω αποδείξεις και ονόματα για τα πιο νόστιμα μυστικά των ελληνικών νησιών. Ο Βασίλης Καλλίδης, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος (έχει βρει τη δική του Γη της Επαγγελίας στη Γαύδο) και η Ντίνα Νικολάου (απολαμβάνει το φαγητό στη προαθωνική χερσόνησο) ξέρουν πού θα φας το πιο φρέσκο ψάρι, τις πιο νόστιμες τοπικές λιχουδιές αλλά και τις συνταγές που θα κλέψεις από τους ντόπιους για να πειραματίζεσαι στην πόλη. Και ο Βασίλης Καλλίδης;
«Στη Νάξο θα πας για μπάνιο στη Σαχάρα, μια παραλία 10 χιλιομέτρων με άσπρη άμμο σαν ζάχαρη. Δεν προμοτάρω ποτέ άχρηστους ανθρώπους. Προτείνω ανεπιφύλακτα τα μαγειρευτά, τον αστακό στα κάρβουνα και την αστακομακαρονάδα στην ταβέρνα ‘‘Παράδεισος’’. Ο Βαγγέλης Καραμάνης, που έχει την ταβέρνα κάτω από το διασημότερο αρμυρίκι των Κυκλάδων, έχει και δωμάτια και επίσης σφάζονται άνθρωποι να δοκιμάσουν τα γλυκά της συζύγου του. Συγκλονιστικό εκμέκ και σοκολατόπιτα.
Στο Χαλκί, στην ταβέρνα του Γιάννη, θα φας το καλύτερο μπιφτέκι και ωραίες τηγανητές πατάτες. Από το Χαλκί να αγοράσεις κίτρο άγλυκο ξηρό από τοποτοποιείο Βαλληνδρά για να κάνεις ωραία κοκτέιλ. Στις Μέλανες, στην ταβέρνα του Γιώργη, θα βρεις τον καλύτερο κόκορα κοκκινιστό με μακαρόνια. Στον ‘‘Αμοργινό’’, στην Απείρανθο, να δοκιμάσεις κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι και το απειρναθίτικο ροστό της Βουλάρας. Στην ταβέρνα ‘‘Λιοφάγος’’, στη Μικρή Βίγλα, θα φας μυθικούς κεφτέδες. Στην ταβέρνα «Ιππόκαμπος» θα φας καλό ψάρι. Στο ‘‘Waffle House’’ είναι επιβεβλημένη μια στάση για βάφλα με παγωτό βανίλια. Στο ‘‘Dal Professore’’, το μαρουσιώτικο που άνοιξε και στη Νάξο, έφαγα συγκλονιστική πάστα με σκορπίνα και πάστα με στηθοπλευρές μπρεζέ. Στο τυροκομείο του Κουφόπουλου να πάρετε ώριμα τυριά πέντε ετών. Μην παραλείψετε να κάνετε βόλτα στο Κτήμα Organic Islands και να αγοράσετε φρέσκα μυρωδικά και βότανα. Δεν θα φύγετε από τη Νάξο αν δεν σταματήσετε στο μπακάλικο του Αντώνη Τσιμπλάκη. Είναι πανέμορφο.
Η Τήνος πάλι έχει πανέμορφες και ήρεμες παραλίες, δεν είναι τιρκουάζ αλλά δεν θα σε απογοητεύσουν. Είναι ένα σικ και ήρεμο νησί. Δεν μου αρέσει να κάνω τουριστικά πράγματα, με πρόγραμμα να πηγαίνω στα χωριά της Τήνου. Αλλά εντυπωσιάστηκα από το χωριό Βώλαξ. Να πάρετε κάππαρη από τον Ιωσήφ και καλάθια από τον κ. Λουδοβίκο. Για μπάνιο θα πάτε στον Απηγανιά. Θα σας συμβούλευα να επισκεφτείτε το Μουσείο Τσόκλη. Η κουζίνα της Αντωνίας στοΘαλασσάκι είναι το καλύτερο φαγητό που έχω φάει στη ζωή μου! Λες απλά στον άντρα της, τον Αρη, ‘‘φέρε φαγητό, πεινάμε’’. Σε κόβει σαν ψυχολόγος, το ψάρι του είναι το κάτι άλλο. Και αστακό να πάρεις. Αποκάλυψη. Τα γλυκά είναι μυθικά, μαρέγκα με γλυκό κουταλιού και σοκολατόπιτα με κόκκους εσπρέσο. Φτιάχνουν και αναψυκτικά από δικά τους σιρόπια. Να πιείτε και τη μανταρινάδα τους. Η κυρία Αννα της ταβέρνας “Τα Υστέρνια” στα Υστέρνια μαγειρεύει φαγητό που σε κάνει να ουρλιάζεις. Να φάτε ψητό συκώτι, μελιτζάνες κατσαρόλας, φρέσκο τηγανητό καλαμάρι και χταπόδι κρασάτο».
Πηγή: Olivemagazine.gr