Στολισμός Επιτάφειου… Ενα έθιμο που περνάει από γενιά σε γενιά… Κάναμε μία βόλτα στο διαδίκτυο και αλιεύσαμε ουκ ολίγουςκαι ευχαριστούμε… ενώ ξεχωρίζει η περιφορά του Επιταφείου στη θάλασσα που γίνεται από το Σϋλλογο Πολυχνείου στο Καστράκι
– «Των μεγάλων εκκλησιών, Τζώνη. Γιατί αν πας σε κανένα χωριό που τηρούνται ακόμα τα έθιμα, θα δεις πόση διαφορά έχει ο Επιτάφιός τους από τους βιομηχανοποιημένους των πόλεων».
– «Εκεί τον στολίζουν οι γυναίκες της γειτονιάς, σωστά;».
– «Φυσικά. Τα λουλούδια τα μαζεύουν από τα χωράφια και τους κήπους τους. Ο,τι έχει η εποχή. Τα κουβαλάνε όλα στην αυλή ης εκκλησίας και μ’ αυτά στολίζουν τον Επιτάφιο. Χωρίς να ακολουθούνε σχέδιο, όπως νομίζει η καθεμιά».
– «Ετσι, κατά βούληση;».
– «Εχουν μια στοιχειώδη αρμονία οι γυναικούλες, δεν είναι χαζές, Τζώνη. Αλλά οι συνθέσεις τους είναι σπιτικές, όπως και να το κάνουμε, όχι επαγγελματικές. Βέβαια, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι παπάδες μιας εκκλησίας εδώ στην Αθήνα αποφάσιζαν ν’ αφήσουν στις γυναίκες της ενορίας τον στολισμό, πού θα βρούνε αυτές τα λουλούδια; Οπότε τον δίνουν στους λουλουδάδες και ξεμπλέκουν».
– «Καλύτερα, αρχηγέ. Αν είναι η κάθε κυρά Κατίνα να φτιάχνει τις ανθοσυνθέσεις που έχει μέσα στο κεφάλι της, καλύτερα να το κάνει κάποιος που ξέρει».
– «Αμ δεν είναι έτσι, Τζώνη μου. Πρώτον, διότι δεν στολίζουν ένα ξύλινο κουτί όπως νομίζεις εσύ. Τάφο στολίζουν. Και ο στολισμός ενός τάφου έχει κάτι το σπαρακτικό, που βέβαια δεν το έχει κάποιος επαγγελματίας λουλουδάς. Δεύτερον, μπορεί εμφανισιακά ο επαγγελματικός Επιτάφιος να είναι πιο εντυπωσιακός, έχει όμως ένα ελάττωμα σε σύγκριση μ’ αυτό τον γυναικών».
– «Τι ελάττωμα;».
– «Δεν μυρίζει, Τζώνη. Τα λουλούδια του είναι από τα φυτώρια κι απ’ τα ψυγεία. Δεν έχουνε ζωή μέσα τους. Ενώ ο Επιτάφιος του χωριού μοσχοβολάει. Εχει ανθούς νεραντζιάς και πορτοκαλιάς που κόπηκαν πριν από μία ώρα, τριαντάφυλλα απ’ τους κήπους, κρίνους απ’ τα χωράφια. Το ίδιο είναι;».
– «Λες, αρχηγέ, ε;».
– «Λέω, βέβαια… Καημένη γενιά, πόσα χάνετε…».
Αρθρο στο Εθνος του Δημήτρη Καμπουράκη με τίτλο « Ο στολισμός του Επιταφίου»
Και λόγω της ημέρας κάναμε μία βόλτα στο διαδίκτυο και βρήκαμε στιγμές στολισμού του Επιτάφιου στη Νάξο και παραθέτουμε και αυτόν της Ηρακλειάς…
Ξεχωρίζει ο στολισμός που γίνεται από τα μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πολυχνείου στο Καστράκι όπου το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά του Επιτάφιου γίνεται στη θάλασσα…
Χώρα Νάξου (Αγιος Νικόδημος)
Καλόξυλος
Κόρωνος
Αγγίδια Νάξου
Απείρανθος Νάξου
Φιλώτι Νάξου
Απόλλωνας Νάξου
Σύλλογος Πολυχνείου
Γαλανάδο Νάξου
Ηρακλειά