Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΜάιος με γεύσεις Κυκλάδων

Μάιος με γεύσεις Κυκλάδων

|

«Ημέρες Γαστρονομίας» στο Μουσείο Μπενάκη από τις 9 έως τις 11 Μαΐου με τις Κυκλάδες να είναι ο τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός

Ο φετινός Μάιος έχει έντονη τη γεύση από Κυκλάδες. Γεύση από φως, βράχο, μελτέμι και μνήμη πελάγους. Για πρώτη φορά έρχεται μια διοργάνωση που ζωντανεύει σε όλο του το μεγαλείο ένα απαράμιλλο οικοσύστημα μεγάλων και μικρών γαστρονομικών παραδείσων, από την ατίθαση Άνδρο μέχρι τη σαγηνευτική Φολέγανδρο, στις Ημέρες Γαστρονομίας, στις 9,10,11 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη. Η φετινή διοργάνωση των Ημερών Γαστρονομίας εξυμνεί τις Κυκλάδες μέσα από το θεσμό του Τιμώμενου Γαστρονομικού Προορισμού και υπόσχεται ένα τριήμερο συναρπαστικών δοκιμών, συναντήσεων, επαφών και δημιουργικών συνεργειών που θα αναδείξουν τη μακραίωνη γαστρονομική κληρονομιά του πιο διάσημου νησιωτικού συμπλέγματος της Μεσογείου. Μέσα από το πολύχρωμο καλειδοσκόπιο αυθεντικών τοπικών συνταγών, γεύσεων, δεκάδων αφιερωμένων παράλληλων εκδηλώσεων – συνδεδεμένων τόσο με την αντιπροσωπευτική κουζίνα της περιοχής όσο και με τον πολιτισμό και την παράδοση που την επηρεάζει – ενώ στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν τα υψηλής διατροφικής αξίας μοναδικά προϊόντα που συνθέτουν την «αφρόκρεμα» του Κυκλαδικού terroir (πχ. ΠΟΠ τυριά, κρασιά, όσπρια, ηδύποτα, αρωματικά φυτά, εδέσματα, αρτοποιήματα, γλυκίσματα κ.α.). Γεύσεις Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν να γνωρίσουν από κοντά, να δοκιμάσουν και να απολαύσουν διαλεχτά και διάσημα Κυκλαδικά προϊόντα από τις εταιρείες που συμμετάσχουν εκθέτοντας τα προϊόντα τους στο Αίθριο του Μουσείου: 1. Αμόργιον από την Αμοργό (Παραδοσιακά ηδύποτα – ρακόμελο και ψημένη) 2. Νερά Σάριζα από την Άνδρο (Φυσικό επιτραπέζιο νερό, ανθρακούχο νερό, σόδα) 3. Παραδοσιακά Εδέσματα από τη Μήλο (Σπιτικά γλυκά, πίτες, σκινοπαξιμάδια, γλυκά κουταλιού) 4. ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ τυροκομείο από τη Νάξο (Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., γραβιέρα από πρόβειο γάλα κ.α. γαλακτοκομικά) 5. Κουφόπουλος τυροκομείο από τη Νάξο (Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., κοπανιστή Π.Ο.Π., ξινοτύρι, κ.α. γαλακτοκομικά) 6. Μπαμπούνης τυροκομείο από τη Νάξο (Κεφαλοτύρι, Αρσενικό, Τουλουμοτύρι, Μυζήθρα) 7. Organic Islands από τη Νάξο (Βιολογικά αρωματικά & φαρμακευτικά φυτά και βότανα) 8. Ο Ξυλόφουρνος από την Πάρο (Παραδοσιακά αρτοποιήματα ) 9. Aegean Essence από την Τήνο (Τουρσιά, οινοπνευματώδη, τυροκομικά, παξιμάδια κ.α.) 10. Το ντουλάπι της γιαγιάς από την Τήνο (Ζυμαρικά, μεζέδες, τουρσιά, σάλτσες, παξιμάδια κ.α.) 11. Χάλαρης από την Τήνο (Παραδοσιακά τοπικά γλυκά και ζαχαροπλαστική) 12. Κάναβα Ρούσσος Οινοποιείο από τη Σαντορίνη (Συλλογή λευκών, κόκκινων, ροζέ οίνων) 13. Santo – Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων από τη Σαντορίνη (Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. οίνοι, τοματάκια, Π.Ο.Π. φάβα, κάππαρη κ.α. προϊόντα ) 14. Σιγάλας Οινοποιείο από τη Σαντορίνη (Συλλογή Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. λευκών, κόκκινων, ροζέ οίνων) 15/ Νομικός Γιάννης από τη Σαντορίνη (Π.Ο.Π. Φάβα Σαντορίνης) 16. Volkan Beer από τη Σαντορίνη (Artisanal μπύρα) 17. Άρωμα από τη Σύρο (Xειροποίητες μαρμελάδες φρέσκων φρούτων) 18. Συκουτρή Λουκούμια από τη Σύρο (Παραδοσιακά λουκούμια, χαλβαδόπιτες, σπιτικά λικέρ, γλυκά κ.α.) 19. Σύρου Εδέσματα από τη Σύρο (Γλυκά κουταλιού, μαραθόπιτες κ.α. εδέσματα) Τα προϊόντα θα προβληθούν μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο, υψηλής αισθητικής, σύστημα προβολής που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής με γνώμονα την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και γαστρονομίας. Για όσους ενδιαφέρονται να προμηθευτούν τα Κυκλαδικά προϊόντα που θα εκτεθούν στις Ημέρες Γαστρονομίας μπορούν να τα αναζητήσουν μέσω των καναλιών διανομής της κάθε εταιρείας ή και του ηλεκτρονικού καταστήματος greek-e-shop.gr. Πρόσωπα Η τοπική γαστρονομία των Κυκλάδων και η επιστροφή στη γη αποτελούν τόσο ένα στοίχημα οικονομικής ανάπτυξης όσο κι ένα πλούσιο πεδίο συνεχούς ανακάλυψης, ενεργούς δράσης και ορθής αξιοποίησης ενός συναρπαστικού πολιτισμού γεύσης. Oι διοργανωτές των Ημερών Γαστρονομίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχουν σχεδιάσει 14 εκδηλώσεις, ομιλίες, εργαστήρια, πάνελ συζήτησης, προβολές και δρώμενα και 11 live cookings συνθέτουν τα φετινά αφιερώματα στις Κυκλάδες: «Γευσίπλους: Χαρτογραφώντας τον γαστρονομικό πολιτισμό του Αιγαίου», «Γαστρονομικός τουρισμός: Μια επίκαιρη συζήτηση για την προοπτική αξιοποίησης ενός εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου για την τοπική ανάπτυξη», «Αφιέρωμα στο τυρί των Κυκλάδων: Μια νησιώτικη παλέτα γεύσεων με ονομασία προέλευσης, μακραίωνη γαστρονομική ιστορία και προοπτική ανάπτυξης», «Holy Terroir! Αφιέρωμα στον κυκλαδικό οίνο και αμπελώνα», «Culinary botany: Αρωματικά φυτά και βότανα της Ελλάδας», «Workshop γευσιγνωσίας: Αρωματικά φυτά και βότανα, «Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας ταξιδεύει σε μια συναρπαστική εμπειρία γευσιγνωσίας και πολιτισμού με ονομασία προέλευσης Ελληνική και άρωμα Αιγαίου», «Προβολή του πολυβραβευμένου Ντοκιμαντέρ «Η Βάρδια του Πελεκάνου» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF)», «Aegean pan – Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση διαδικτυακής γαστρονομικής περιήγησης με άρωμα Κυκλάδων», «Μελωδίες γευσιγνωσίας με άρωμα Αιγαίου!», «Επίγευσις – Θεματική μουσική βραδιά κυκλαδικού οίνου και ζύθου», «Κυκλάδες live cooking sessions: Ο Ηλίας Μαμαλάκης σε μια συναρπαστική εμπειρία γευσιγνωσίας και πολιτισμού με ονομασία προέλευσης Ελληνική και άρωμα Αιγαίου και η Μυρσίνη Λαμπράκη μας ταξιδεύει στις γεύσεις και τον πολιτισμό των Κυκλάδων του 15ου αιώνα με… Μάτια Ερμητικά Κλειστά, το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας με θέμα το Δίκτυο Aegean Cuisine. Στα live cooking sessions Chefs in Residence οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια πανδαισία μαγειρικής τέχνης και απόλαυσης με ονομασία προέλευσης Aegean Cuisine. Στo κεντρικό live cooking stage θα ανέβουν καταξιωμένοι άνθρωποι της μαγειρικής τέχνης της περιοχής εκπροσωπώντας γαστρονομικούς νησιωτικούς προορισμούς των Κυκλάδων: Ο Βασίλης Ζαχαράκης από την Σαντορίνη και το εστιατόριο «Νυχτέρι» Ο Γιάννης Γαβαλάς από την Μύκονο και το εστιατόριο «Bakalo» Η Σοφία Παπαδημητρίου από το εστιατόριο «Νικόλας της Σχοινούσας» Ο Στέφανος Στεφανίδης από τη Σέριφο και το εστιατόριο «Μεταλλείο» Η Λίνα Φουρνιστάκη από τη Σύρο και το εστιατόριο «Αλλού Γυαλού» Δελτίο Τύπου 4 Ερμούπολη, 30 Απριλίου 2014 Ο Γιάννης Βάσιλας από την Νάξο και το εστιατόριο «Αξιώτισσα» Η Αντωνία Ζάρπα από την Τήνο και το εστιατόριο «Θαλασσάκιι» Ο Νίκος Φραζέσκαρος από την Σίφνο και το εστιατόριο «Τσικάλι» Ο Βασίλης Παπίκινος από την Μήλο και το εστιατόριο «Αλευρόμυλος» Ο Κώστας Μπουγιούρης από τη Σύρο και το εστιατόριο «Ηλιοβασίλεμα» Τέλος, ένα ιδιαίτερο ραντεβού με την ιδιαίτερη ζαχαροπλαστική της Νάξου μαζί με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο και το ζαχαροπλαστείο – catering «Ραντεβού» Κυκλάδες: ένα πνεύμα, χίλιες δημιουργίες Στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της πανεπιστημιακής και επιχειρηματικής κοινότητας, οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με επικεφαλής τον Σέργιο Φωτιάδη, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και δημιούργησαν, ειδικά για το αφιέρωμα των Ημερών Γαστρονομίας στις Κυκλάδες, πρωτότυπα σκεύη εμπνευσμένα από το Κυκλαδικό πνεύμα και τη λιτή Κυκλαδική αισθητική. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα δημιουργήματα αυτά σε πρώτη προβολή στο Φεστιβάλ. Η καρδιά του Aegean Cuisine χτυπά στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας Το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργανώνει την Κυριακή, 11 Μαΐου 2014, το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας με κεντρικό θέμα το νέο προγραμματικό σχεδιασμό για το πρότυπο Δίκτυο Aegean Cuisine, στο αμφιθέατρο του Μουσείου, όπου θα παρουσιαστεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Δικτύου Aegean Cuisine και θα φιλοξενηθούν ομιλίες και παρουσιάσεις από καταξιωμένους εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του χώρου καθώς και πάνελ συζήτησης με σημαντικές και αγαπημένες προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομίας. Το Δίκτυο Aegean Cuisine που παρουσιάζεται στο 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας αποτελεί έργο που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο Κυκλάδων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Ανάδειξη Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη της Αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας ως καταλυτικός παράγοντας στην εδραίωση ενός ενιαίου γαστρονομικού ταξιδιωτικού προορισμού. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει παρουσιάσεις από τους Νίκο Κατσαρό, π. Πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Δημήτρη Σκάλκο, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομίας & Διοίκησης Επιχειρήσεων Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αριστοτέλη Καρβέλα, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.ΠΕ), Γιώργο Καλώστο, Σύμβουλο Επιχειρήσεων & συνεργάτη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ενώ θα Δελτίο Τύπου 5 Ερμούπολη, 30 Απριλίου 2014 πραγματοποιηθεί και πάνελ συζήτησης με τους Γιάννη Οικονομίδη, Διευθυντή πιστοποίησης της TUV Hellas, Αλέξη Τσιάντη, Διευθυντή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής γαστρονομίας: τον Ηλία Μαμαλάκη, τη Νταιάνα Κόχυλα, τον Γιώργο Χατζηγιαννάκη, και τον Νίκο Σαράντο. Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε ένα πολύπλευρο ακροατήριο όπου αναμένονται να επισκεφθούν το Μουσείο Μπενάκη δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, από υφιστάμενα μέλη του Δικτύου Aegean Cuisine, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, ανταποκριτές διεθνών δικτύων επικοινωνίας, οινολόγοι, chefs, food bloggers, restaurateurs, food buyers, εμπορικοί διευθυντές μεγάλων delicatessen και e-shops προϊόντων, ερευνητές, επενδυτές, μέχρι εκπρόσωποι εξαγωγικών δικτύων, στελεχών μάρκετινγκ τροφίμων –ποτών, της εστίασης και του τουρισμού, καθώς και το ευρύ κοινό, μικροί και μεγάλοι λάτρεις της γαστρονομίας και της γευσιγνωσίας. Ημέρες Γαστρονομίας: Δημιουργώντας μια νέα κοινότητα γεύσης Οι διοργανωτές των Ημερών Γαστρονομίας – μια ομάδα νέων δημιουργών με αποστολή την προώθηση πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης – έχουν ως πηγή έμπνευσης τον ανεξάντλητο πλουραλισμό της ελληνικής γαστρονομίας. Στόχος τους οι Ημέρες Γαστρονομίας να γίνουν το σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και παραγωγής δίνοντας τη δυνατότητα συνάντησης σε όλους όσους ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας. Οι Ημέρες Γαστρονομίας τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κάθε χρόνο παρουσιάζουν τον γαστρονομικό πολιτισμό μιας περιοχής παρέχοντας πολλαπλές δυνατότητες ανάδειξης νέων δημιουργών. Πηγή: money-tourism.blogspot.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Πολιτισμού: “Κίτρινη” κάρτα στο project των 30 εκατ. ευρώ στο Ξενία Κύθνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε «φρένο» σε τμήμα της πρότασης της Xenia Kythnos – Δεν εγκρίθηκαν οι υπόσκαφες κατασκευές λόγω αλλοίωσης του τοπίου

Σύρος: Στρατηγικός σχεδιασμός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και ψηφιακή πολιτιστική σύνδεση

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επενδύει στον ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό με δράσεις για City Breaks, εναλλακτικές μορφές και καινοτόμα πολιτιστική ενημέρωση με κάρτα QR

Νάξος – 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου “Παρά θίν’ αλός”: Ανοίγει αυλαία με δύο δυνατές παραστάσεις (αφίσα)

Ο «Πινόκιο» και «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα» σηματοδοτούν την έναρξη του φετινού φεστιβάλ θεάτρου – Τοπικές θεατρικές ομάδες ανεβάζουν τον πήχη!

Στην “ATTICA GREEN EXPO 2025” το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

θα παρουσιαστούν οι περιβαλλοντικές δράσεις του Δ.Λ.Τ. Θήρας, μέσα από φωτογραφικό υλικό, βίντεο και ενημερωτικά έντυπα

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Διπλή συνεδρίαση την Τετάρτη 28 Μαΐου

Κατά την πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα θέμα και κατά τη δεύτερη δεκαέξι.

Φολέγανδρος: Μία ανάσα από την απόκτηση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Ένα σημαντικό βήμα για τον βιώσιμο τουριστικό σχεδιασμό του νησιού – Σύνδεση με το Εθνικό Παρατηρητήριο και στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης

Αμοργός – Αιγιάλη: Οικογενειακό εστιατόριο ζητάει μάγειρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Οικογενειακό εστιατόριο στην Αιγιάλη προσφέρει διαμονή και φιλικό περιβάλλον – Θέση πλήρους απασχόλησης για σεζόν Ιούνιος–Οκτώβριος

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final-4 U14: Η καρδιά του αναπτυξιακού μπάσκετ χτυπά στο “ΔΑΚ Νάξου”

Πανναξιακός, Περιστεριώνας Τήνου, ΑΟ Μυκόνου και Μαρπησσαϊκός διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου στο «Δημήτρης Περιστεράκης»

Ξεκινά η εκπαίδευση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας για το 2025

Από 31 Μαΐου έως 24 Ιουνίου η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση νέων εθελοντών σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση – Μέσω πλατφόρμας και με φυσική παρουσία

Μανώλης Κρητικός: Παγκόσμιοι δείκτες διακυβέρνησης και η Ελλάδα

Με τους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης (Global Governance Indicators, GGI) των Ντ. Κάουφμαν (Natural Resource Governance Institute and Brooking Institute) και A. Κράι (World Bank Development Research Group), όπως και με άλλους διεθνείς δείκτες θα κρίναμε μια κυβερνητική θητεία;

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.