Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομη την εκχώρηση του αιγιαλού και των παράλιων από δήμους σε ιδιώτες
«Φρένο» στις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες βάζει το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο έκρινε ανεφάρμοστη σχετική απόφαση. Το ΣτΕ έκρινε παράνομη την εκχώρηση του αιγιαλού και των παράλιων από δήμους σε ιδιώτες, μετατρέποντας τη σχετική υπουργική απόφαση του 2010 σε ανεφάρμοστη. Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή ανοίγεται ομπρέλα προστασίας στους αιγιαλούς, στις παραλίες και τις παράχθιες ζώνες, βάζοντας τέλος στην ασύδοτη τοποθέτηση καθισμάτων, στις ξαπλώστρες, στα θαλάσσια ποδήλατα, στα αναψυκτήρια και τα beach bar!
Συγκεκριμένα, με απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ κρίθηκε ότι οι ΟΤΑ πρέπει να παραχωρούν «μεμονωμένα, κατά περίπτωση» τις παραλίες προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, θαλάσσια ποδήλατα, αναψυκτήρια κ.λπ. και ακυρώθηκε η υπουργική απόφαση με την οποία δινόταν συλλήβδην και για όλη την Ελλάδα αυτό το δικαίωμα.
Αντίθετα, το ΣτΕ έκρινε ότι η παραχώρηση θα πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση, εφόσον υπάρχουν τα σχετικά διαγράμματα, τα οποία θα καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις. Επιπλέον κρίθηκε ότι αποκλείεται η παραχώρηση αιγιαλού, όχθης κ.λπ., όταν αυτή έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ή έχει χαρακτηριστεί περιοχή φυσικού κάλους ή υπάρχουν ευπαθή οικοσυστήματα.
Κάτι που σημαίνει ότι ο αιγιαλός και η παραλία αποτελούν δημόσια κτήση ενώ η εκχώρηση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την απόφασή του λέει «όχι» στις μόνιμες κατασκευές, με το σκεπτικό ότι επιφέρουν αλλοίωση στη μορφολογία του αιγιαλού.
Και όπως αναφέρουν δικαστές κατά την έννοια των διατάξεων του νόμου 2971/2001 η έγκριση των αρμοδίων υπουργών για «την περαιτέρω μεταβίβαση σε τρίτους του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας εκ μέρους των Ο.Τ.Α. ως παραχωρησιούχων, χορηγείται κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νομοθέτη για την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση και να διαφυλαχθεί η κοινοχρησία τους».
Οπως επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση, η εποπτεία και οι προληπτικοί έλεγχοι είναι σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα προκειμένου να αποφεύγονται οι παραβάσεις των όρων παραχώρησης, όπως είναι η αλλοίωση της μορφολογίας, η αναίρεση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού, η όχληση των περιοίκων αλλά και η εξασφάλιση του βέλτιστου οικονομικού ανταλλάγματος για το Δημόσιο, αντί των φαινομένων των εικονικών δημοπρασιών από τους δήμους.
Την σχετική προσφυγή είχε κάνει πριν από 5 χρόνια ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στο ΣτΕ. Στην υπόθεση είχε παρέμβει και ο Δήμος Σαρωνικού. Αναμένεται η καθαρογραφή της απόφασης.