Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΚαθισιό, φαγητό και τσιγάρο

Καθισιό, φαγητό και τσιγάρο

|

Η εικόνα του σύγχρονου Ελληνα μάλλον δεν είναι και η ιδανική με τρίπτυχο: φαγητό, τσιγάρο και …καθισιό 

Ποιες είναι οι αγαπημένες συνήθειες του νεοέλληνα; Καθισιό, φαγητό και τσιγάρο. Ναι σωστά το πετύχατε και το χειρότερο είναι ότι παρά τις προειδοποιήσεις που δέχονται δεν λένε να αλλάξουν ρότα, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα πρωτίστως στον εαυτό τους και την υγεία τους. Παράλληλα φαίνεται πως έχουν και μία… αλλεργία στις προληπτικές εξετάσεις όπως είναι η μαστογραφία και η μικροσκοπική κοπράνων, τις οποίες αποφεύγουν συστηματικά.

Την ίδια στιγμή, οι ασφαλισμένοι Έλληνες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν είτε τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται είτε τα φάρμακά τους: σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες διαθέτει κάθε μήνα το 5% του εισοδήματός του για γιατρούς, εξετάσεις ή φάρμακα, ενώ το 15% του πληθυσμού δαπανά πάνω από το 10% του μηνιαίου μισθού του για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα «Hellas HealthVΙ» για την υγεία των Ελλήνων που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, τον Απρίλιο του 2015, από την Metron Analysis.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από τον καθηγητή κ. Γιάννη Τούντα, διευθυντή του ΙΚΠΙ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ένας καταθλιπτικός θεριακλής με αδυναμία στα ανθιυγεινά φαγητά

Μόνο το 41% του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού δηλώνει ότι η υγεία του είναι «εξαιρετική» (12%) ή «πολύ καλή» (29%). «Κακή υγεία» δηλώνουν σε υπερδιπλάσιο ποσοστό οι συνταξιούχοι (14%) και οι έχοντες βασική εκπαίδευση (17%).

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο δείκτης ψυχικής υγείας την τελευταία πενταετία: η αντίστοιχη έρευνα το 2010 αποτύπωνε τον σχετικό δείκτη στο 49,5 ενώ σήμερα έχει μειωθεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, πέφτοντας στο 45,8.

Τέσσερις στους δέκα απέχουν από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα (μέτρια φυσική άσκηση), ενώ το ποσοστό αυτό στα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα ανεβαίνει στο 50%.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή και το αποτύπωμά της στη ζυγαριά, η εικόνα παραμένει μελανή: μόλις το 41% των Ελλήνων έχουν κανονικό βάρος σώματος. Το 17% είναι παχύσαρκοι και το 42% υπέρβαροι. Το 9% δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα και το 15% δεν καταναλώνει κανένα φρούτο.

Εξαιρετικά ψηλά εξακολουθούν να παραμένουν τα ποσοστά των καπνιστών στην Ελλάδα, παρά τη μείωση που καταγράφεται την τελευταία πενταετία σε άντρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, ο επιπολασμός του καπνίσματος στην Ελλάδα το 2015 εκτιμάται στο 37%, με το 40% των ανδρών και το 34% των γυναικών να δηλώνουν καπνιστές. Το δε παθητικό κάπνισμα θεριεύει συνεχώς στους χώρους εργασίας (27%), στα εστιατόρια (78%) και στις καφετέριες και τα μπαρ (92%).

Τα τρία συνηθέστερα χρόνια νοσήματα

Η αρτηριακή υπέρταση (15%) και η υπερχοληστερολαιμία (12%) κατέχουν και πάλι τις πρώτες θέσεις, όπως άλλωστε και στις Hellas HealthΙ και ΙΙ το 2006 και το 2010. Οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη, που κατείχαν το 2013 την 3η (12,2%) και 4η (9,4%) θέση, υποχωρούν το 2015 στην 5η (5%) και 7η (2%) θέση αντίστοιχα. Το ποσοστό του σακχαρώδους διαβήτη δείχνει να σταθεροποιείται περίπου στο 6% το 2015, όπως και η οστεοαρθρίτιδα ισχίου ή γόνατος που δείχνει να κινείται κοντά στο 7%.

«Αποστάσεις ασφαλείας» κρατούν όμως οι Έλληνες και από τον προληπτικό έλεγχο. Η έρευνα έδειξε χαμηλά ποσοστά στη χρήση προληπτικών εξετάσεων, κυρίως  στη μαστογραφία (57%), στη μικροσκοπική κοπράνων (14%), ενώ 2 στους 10 Έλληνες δεν έχουν μετρήσει την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος.

Προβλήματα υγείας χωρίς δημόσιες υπηρεσίες υγείας

Σε σχέση με προηγούμενες μελέτες, καταγράφεται αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων που επιλέγουν ιδιώτη ιατρό είτε συμβεβλημένο (37%) είτε μη συμβεβλημένο (23%) με το ταμείο τους, ενώ αισθητά μειωμένο είναι το ποσοστό όσων επιλέγουν ιατρείο του ασφαλιστικού τους ταμείου (8%) για ιατρική φροντίδα.

Οι ερευνητές θεωρούν πως το εύρημα αυτό συνδέεται με τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και ειδικότερα στην ατελή μεταρρύθμιση των πρώην ιατρείων του ΙΚΑ και μετά ΕΟΠΥΥ που μετονομάστηκαν σε δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται όσον αφορά την πρόσβαση στα πολυϊατρεία των ασφαλιστικών ταμείων και στα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς ένας στους δύο Έλληνες δηλώνει ότι η πρόσβαση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση υπηρεσιών υγείας και το φάρμακο διαπιστώθηκε επίσης ότι το 44% διαθέτει μηνιαίως για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα πάνω από 5% του εισοδήματος, ενώ περισσότεροι από το 15% διαθέτουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους. Ένας στους πέντε δηλώνει ότι δεν έλαβε τη θεραπεία ή/και τις εξετάσεις που ήθελε.

Μόνο σχεδόν ένας στους πέντε εμπιστεύεται τα γενόσημα φάρμακα. Η χαμηλή εμπιστοσύνη θεωρείται επίσης προϊόν στερεότυπης θέσης καθώς το 63% των ερωτώμενων έχουν περιορισμένη γνώση για τα γενόσημα. Το 83% των ερωτώμενων δηλώνουν πως δεν ζητούν από τον ιατρό τους να τους προτείνει γενόσημο φάρμακο. Εκτιμάται ότι αυτό οφείλειται κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα γενόσημα  (44%), ενώ ένας στους τρεις δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον ιατρό του όσον αφορά στην επιλογή του φαρμάκου που θα του προτείνει.

Μεγάλη εμπιστοσύνη δείχνουν όμως και προς τον φαρμακοποιό. Σύμφωνα με την έρευνα, η εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό ότι θα δώσει το φθηνότερο γενόσημο είναι υψηλή (64%). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισοί από όσους γνωρίζουν την ύπαρξη φθηνότερων φαρμάκων σε σύγκριση με αυτό το οποίο πρότεινε ο ιατρός τους, δηλώνουν πως το έχουν πληροφορηθεί από τον φαρμακοποιό τους.

Πηγή: Koolnews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: “Κρίσιμη” χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αγία Εδρα ανακοίνωσε ότι ο ποντίφικας υπέστη «παρατεταμένη αναπνευστική κρίση που μοιάζει με άσθμα» και ότι, λόγω χαμηλών αιμοπεταλίων, χρειάστηκε να του γίνει μετάγγιση αίματος

Ελληνικός Στίβος: Στα 6,01 μ. “πέταξε” ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής πέτυχε αρχικά πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα στα 5.95μ και μέσα σε λίγα λεπτά το κατέρριψε αφού πέρασε τα 6.01μ (video)

Σεισμική ακολουθία: Κλειστά τα σχολεία έως 28 Φεβρουαρίου σε Αμοργό, Ανάφη, Ιο και Σαντορίνη

Σε ύφεση η σεισμική ακολουθία - Η απόφαση μετά από την κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών για τη σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού

Μ. Μαυρογιάννης: Γιατί μιλάει για πολιτική .. παράσταση μέσω social media

Μάκης Μαυρογιάννης: “Θεσμικοί έλεγχοι στα σχολεία – Πολιτική παράσταση στα social media” - Σε ποιους αναφέρεται και γιατί;

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Πότε ξεκινούν, οι διαδρομές των Κορδελάτων και το Καρναβάλι

Σύρος: Συνάντηση Χατζηδάκη – Αθανασίου και το αεροδρόμιο που πάει σύντομα σε ιδιώτες

Στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ο Κωστής Χατζηδάκης - Ποια ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι - Τι ανέφερε ο κος Αθανασίου

Κυκλάδες: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδάει “Λατρεμένη Σαντορίνη” (video)

"Λατρεμένη Σαντορίνη " Το τραγούδι του Βαγγέλη Κονιτόπουλου (σε στίχους Θανάση Περιστεράκη) για την δοκιμαζόμενη Σαντορίνη (video)

Δωδεκάνησα – Νίσυρος: Ο Δήμος δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα

Ο Δήμος Νισύρου δημιουργεί ενεργειακή κοινότητα - Τι επιδιώκει

Νάξος: Έρχονται (25/02) τα “Άγουρα κεράσια” με τους Καζάκο – Τρύπη

Πότε και που θα δούμε τη παράσταση "Αγουρα Κεράσια" στη Νάξο - Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Η Ναυαγοσωστική κάλυψη στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Τρίτη 25 Μαρτίου η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου – Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Ε. Νομικού: «Να μην μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης»

"Δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά έχεις ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη"