Μέσα από ένα έξυπνο και χιουμοριστικό κείμενο η Θεοδώρα Μπάρτζου (γιατρός στη Μήλο) δίνει συμβουλές για ένα ασφαλές και υγιεινό καλοκαίρι…
Οι περισσότεροι όταν μπαίνει το καλοκαίρι εμφανίζουμε μία διαφορετική συμπεριφορά. Θέλουμε να κάνουμε ότι μας …απαγορεύεται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Και μερικές φορές τα αποτελέσματα δεν είναι και ότι το καλύτερο. Η γιατρός Θεοδώρα Μπάρτζου που εργάζεται στη Μήλο μέσα από ένα χιουμοριστικό κείμενο δίνει 18 συμβουλές για ένα ασφαλές καλοκαίρι προχωρώντας και σε απομυθοποίηση διάφορων γεγονότων. Αξίο σεβασμού το κείμενο και θεωρούμαι ότι είναι ο ιδανικός σύμβουλος για το καλοκαίρι που έρχεται… Κρατήστε τον…
Ιατρικές οδηγίες (ωχχ Παναγιά μου, θα γελάει μαζί μου όλος ο ιατρικός κόσμος) για να περάσουμε κι εμείς κι εσείς, ενα όμορφο καλοκαίρι!
1) Οταν δούμε το φίδι της γνωστής οικογενείας Vipera Lebetina κάτω απο μελιτζανιές, ΤΡΕΧΟΥΜΕ! Δεν απλώνουμε το χέρι να την χαιδέψουμε, ουτε απλώνουμε το πόδι να την πατήσουμε. Άλλωστε, ως γνωστόν, δεν τρέφεται με μελιτζάνες, οπότε οι μελιτζάνες δεν διατρέχουν κίνδυνο. Όταν επίσης δούμε την ανωτέρω κυρία στο κλουβί με τα κουνέλια, επίσης ΤΡΕΧΟΥΜΕ. Πνίγει ναι μεν τα κουνέλια και τις κότες αλλά καλύτερα αυτά, παρά εμάς… Είναι πολύ πιο γρήγορη από εμάς, πιστέψτε με..
2) Αφού πέρασε η εφηβεία και δεν έχουμε ποτέ καβαλήσει μηχανάκι, παπάκι, γουρούνα και οτι άλλο εχει δυο τροχούς, δεν το κάνουμε ξαφνικά επειδή ήρθαμε στην Μήλο διακοπές… Γιατί άραγε στο όμορφο αυτό νησί, οποίος έρχεται πιστεύει οτι κρύβει μέσα του έναν πρωταθλητή του moto cross;;
3) όταν βγαίνουμε, βγαίνουμε για να περάσουμε καλά, να φάμε και να πιούμε, αλλά όχι τον Βόσπορο. Υπάρχουν κι άλλες μέρες… Διότι… Ενα περίεργο πράγμα, ξαφνικά το ποτό μας ανακηρύσσει σε πρωταθλητές του μπόξ, ή πρωταθλητές της οδήγησης.
4) Αν μας εγκατέλειψε ο δήθεν εκλεκτός ή η εκλεκτή μας, δεν καταπίνουμε όλο το φαρμακείο… Διότι ως συνήθως δεν θα τα καταφέρουμε (και μεταξύ μας, δεν θέλουμε να τα καταφέρουμε) αλλά αντίθετα θα αναγκάσουμε τον ιατρό να μας περάσει σωλήνα απο την μύτη στο στομάχι… Αηδιαστικό ακούγεται;; Κι όμως είναι…. Οπότε σκεφθείτε το δυο και τρεις φορές πριν το κάνετε…
5) όταν ο γιατρος σας λέει οτι πρέπει να πάτε στην Αθήνα, δεν το λέει για να σας διώξει απο το νησι, δεν εχει και λόγο άλλωστε. Διότι η Αθήνα είναι μόνο 87 ναυτικά μίλια μακριά και άμα δεν φύγετε όταν πρεπει, μετά μόνο με διαστημόπλοιο της NASA μπορεί να γίνει η διακομιδή.
6) Όταν μας τσιμπήσει το ψάρι της γνωστής οικογενείας δράκαινας, βάζουμε το πόδι μας σε πολύ ζεστό νερό και έτσι αδρανοποιούμε το δηλητήριο. Δεν χρειάζεται πανικός.
7) όταν πάμε παραλία, λιώνουμε απο την ζέστη…. Γιατί άραγε πιστεύουμε οτι το σάντουιτς με το τυράκι και το ζαμπονάκι θα παραμείνουν παγωμένα και άθικτα στο ταπεράκι; Είναι ΜΥΘΟΣ! Ψυγείο παραλίας… Μεγάλη εφεύρεση.
8) στην παραλία επίσης δεν πάμε ντάλα μεσημέρι και φάτσα στον ήλιο, χωρίς αντηλιακό, διότι 99,9% θα πάθουμε έγκαυμα, ηλίαση και θα χαλάσουμε τις διακοπές μας… Και προς Θεού, λυπηθητε τα μικρά παιδιά.. Προστατέψτε τα με ομπρέλες, αντιηλιακά, μακριμάνικα ρούχα και ελάχιστη έκθεση στον ήλιο. Αφυδατώνονται πολύ πιο γρήγορα απ´ οτι οι ενήλικες.
9) κάνει ΖΕΣΤΗ!! Οπότε πίνουμε άφθονο νερό… Όχι μπύρες, ούζο, κρασί, κτλ.. Ή τουλάχιστον με μέτρο το αλκοόλ και πολύ νερό μαζί..
10) δεν πάμε για ψαροντούφεκο, σερφινγκ, καγιάκ και αλλα θαλάσσια σπορ μόνοι μας.. Δεν είμαστε ψάρια και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε κατω απο το νερό, όπου μπορούν να συμβούν τα πιο απίθανα πράγματα. Σεβόμαστε την θάλασσα, άμα θέλουμε να μας σεβαστεί κι αυτή. Άμα δεν με πιστεύεται, ρωτήστε τους παλιούς καπεταναίους.
11) δεν τρώμε τον Άμπακα και μετά πέφτουμε στο νερό…. Αυτό το κάνουν οι καρχαρίες και τα δελφίνια. Άμα επιμένετε, ρωτήστε τα τελοσπαντων, να σας πουν τον τρόπο.
12) δεν ανάβουμε φωτιές, ουτε πετάμε αποτσίγαρα αναμμένα… Δεν σβήνουν μόνα τους…
13) οι σαγιονάρες είναι φονικά όπλα!! ΝΑΙ! Καλά ακούσατε… Να τις σέβεστε! Όταν περπατάμε σε βράχια δεν κοιτάμε μόνο τον ουρανό και την υπέροχη φύση. Υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσουμε.. Και ο γύψος ζεσταίνει πολύ το καλοκαίρι!
14) υπάρχουν κάτι απαίσια έντομα… Τα λένε κουνούπια.. Τσιμπάνε.. Τους γλυκοαίματους. Οπότε, χρησιμοποιούμε ταμπλέττες, φιδάκια, ειδικές κρέμες και οτι άλλο εντομοαπωθητικό ξέρουμε. Δεν είναι της μόδας το πουά δέρμα… Μόνο τα ρούχα!
15) όταν το φέρει η κακιά στιγμή και χτυπήσουμε, δεν βάζουμε βιτάμ… Αλλά πάγο σε πετσέτα. Μεγάλη ανακάλυψη.. Το βιτάμ είναι νόστιμο και καλό, άλλά μόνο στις πίτες…
16) όταν καούμε απο εξάτμιση, λάδι, νερό ή αλλο μέσο, δεν απλώνουμε οδοντόπαστες τύπου Κολινός, ούτε πελτέ στο έγκαυμα… (Απίθανος ο άτιμος στο ψωμί). Τρέχουμε στον γιατρό…
17) αν έχουμε γνωστή αλλεργία σε σφήκες, μέλισσες και μπάμπουρες, έχουμε μαζί μας το ενεσάκι μας. Αν δεν το έχετε, λέτε στον γιατρό σας, να σας το γράψει…. Διότι η απόσταση για το Κέντρο Υγείας είναι μικρή αλλά ξαφνικά, μπορεί να γίνει μεγάλη! Εδώ ισχύει ο νόμος της σχετικότητας!
18) άλλος ένας νόμος που όντως ισχύει και είναι εξακριβωμένο, είναι ο νόμος της βαρύτητας. Όταν πηδάμε απο βράχια, μάντρες και τοίχους, δυστυχώς η βαρύτητα μας τραβάει προς τα κάτω…. Εκτός κι αν έχουμε φτερά….
19) και κάτι τελευταίο!! Δεν κάνουμε βουτιές απο τα βράχια στο Σαρακήνικο… Μαγευτικό τοπίο, αλλά γιατί θέλετε ντε και καλά να μείνετε παράλυτοι; Η βουτιά απο μεγάλο ύψος, ασχέτως αν ειναι σε νερό, αυτόματα το μετατρέπει σε τσιμέντο…. Οπότε μην το κάνετε….
Αυτά εν ολίγοις, διότι το Καλοκαίρι είναι απίθανο και μπορούμε να το χαρούμε!! Οποιαδήποτε ομοιότητα στην περιγραφή με ασθενή ή περιστατικό είναι τυχαία.. Δεν θέλω να θίξω κανέναν απο εσάς. Αυτή τη στιγμή λείπω απο το νησί, αλλά σας σκέφτομαι!!
Καλό Καλοκαίρι σε όλους!!
Μετά τιμής, Δρ. Μπάρτζου Θεοδώρα Επιμελήτρια Γενικής Ιατρικής στο Κ.Υ. Μήλου
Πηγή: Miloslife.gr