Η Νάξος μαζί με πέντε ακόμη Κυκλαδονήσια θα πάρει μέρος στον 6ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό (01/11, 11:00 καφέ Cream Χώρας Νάξου)
Καλοκαίρι του 2013 και στην Σαντορίνη, σε ένα κατεξοχήν κοσμοπολίτικο νησί με χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου και με …ανοιχτό μυαλό, σημειώνεται ένα συμβάν απ’ εκείνα που μένουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό όλων. Έξω από εστιατόριο …πολλών αστέρων, η Ειρήνη Δαραβίγκα, κάτοικος Σαντορίνης που έχει βγει βόλτα με την 23 μηνών κόρη της κάνει στάση για να την θηλάσει. Κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους του διεθνούς φήμης εστιατορίου (ειρωνεία ο τίτλος του καταστήματος «το σπίτι της Μαμάς») που κατηγόρησαν την νεαρή μητέρα για «ανάρμοστη συμπεριφορά» ενώ υπήρξε και προσπάθεια για επέμβασης της Αστυνομίας, αλλά η νεαρή μητέρα αποχώρησε γιατί το μωρό είχε αρχίσει να ενοχλείται… Για αρκετές εβδομάδες στην Ελλάδα το θέμα του «Δημόσιου Θηλασμού» μπήκε ως σημείο αναφοράς και άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση για το εάν είναι αποδεκτός ή όχι. Εάν θεωρείται ανάρμοστη συμπεριφορά ή όχι και γενικά πως οι Έλληνες θα μάθουν να αγαπούν μία εικόνα που θεωρείται η πλέον φυσιολογική σε μία σχέση μητέρας – παιδιού…
Μουσουλμάνοι
Σήμερα, η εικόνα των νεαρών κυρίως γυναικών οι οποίες θηλάζουν τα μωρά τους σε έναν δημόσιο χώρο, όπως σε μια καφετέρια, ένα εστιατόριο, ένα εμπορικό κέντρο, ακόμη και στη μέση του δρόμου, είναι συνήθης και αποδεκτή. Μητέρες οι οποίες ταΐζουν τα μωρά τους χωρίς να τις ενοχλούν τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών, μια και πρόκειται για μια φυσική κίνηση φροντίδας της μητέρας προς το παιδί της. Και μπορεί στην Ελλάδα ο μητρικός θηλασμός να μη θεωρείται ταμπού – με τις Ελληνίδες (89%) να τον επιθυμούν, αλλά μόνο το 1% αυτών να συνεχίζει και μετά τον τρίτο μήνα -, όμως ακόμη, υπάρχουν περιστατικά όπου οι μητέρες που θηλάζουν αντιμετωπίζονται με ρατσιστικό τρόπο. Μάλιστα, η σύμβουλος θηλασμού κ. Αγλαϊα Παπαδήμα θα τονίσει ότι «Ακόμη και στις μουσουλμανικές χώρες επιτρέπεται ο δημόσιος θηλασμός. Η επικράτηση όμως των ειδικών και των οικονομικών συμφερόντων περιόρισε τον θηλασμό, αποθαρρύνοντας τις νέες μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους, παραβλέποντας τα πλεονεκτήματα που φέρει ο θηλασμός τόσο για την υγεία του παιδιού όσο και για αυτήν της μητέρας». Σύμφωνα μάλιστα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «ο θηλασμός συντηρεί την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη. Νεογέννητα, βρέφη και μικρά παιδιά επιβιώνουν και ευδοκιμούν όταν τρέφονται με μητρικό γάλα αποκλειστικά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους».
Φωτογραφίες
Γιατί όμως αυτή η αναφορά; Όχι βέβαια επειδή στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, τα γυναικεία στήθη θεωρούνται αποκλειστικά αντικείμενο σεξουαλικού πόθου και ευχαρίστησης. Μάλιστα, μία φωτογράφος από τη Λιθουανία, η Ιβέτ Ιβένς (ζει και εργάζεται στο Σικάγο) το περασμένο καλοκαίρι συνέθεσε ένα απίστευτο φωτογραφικό πρότζεκτ προκειμένου να ανοίξει τον διάλογο για το εάν είναι επιτρεπτός ή όχι ο δημόσιος θηλασμός. Οι φωτογραφίες της, στυλιζαρισμένες και άψογης αισθητικής, απεικονίζουν μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους σε κάθε πιθανό σημείο, δημόσιο και ιδιωτικό. Η ανάγκη του συγκεκριμένου πρότζεκτ προέκυψε από τις προσωπικές εμπειρίες της ίδιας της φωτογράφου, η οποία ως μητέρα δύο παιδιών, συνήθιζε να τα θηλάζει μέχρι την ηλικία των τριών χρόνων όπου μπορούσε. Από τα εμπορικά κέντρα και τους δρόμους μέχρι τις εκκλησίες και τα χωράφια. Στόχος της είναι να κάμψει τις αντιδράσεις και να υπογραμμίσει ότι ο δημόσιος θηλασμός είναι κάτι το φυσιολογικό.
Τόπος
Και φτάνουμε στο ..σήμερα. Ήτοι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1 – 7) που θεωρείτε ως η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Και το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, διοργανώνει τον 6ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε περισσότερες από 45 πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων, σε 6 νησιά των Κυκλάδων! Στην Κέα, στη Μήλο, στη Νάξο, στην Πάρο, στη Σαντορίνη και στη Σύρο… Για τις Κυκλάδες τη διοργάνωση έχει αναλάβει και φέτος η ομάδα “ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας” (www.facebook.com/groups/kykladesthilasmos) και προσκαλεί όλες τις μητέρες την Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015 και ώρα προσέλευσης 11:00 π.μ., στην Κέα, στη Μήλο, στη Νάξο, στην Πάρο, στη Σαντορίνη και στη Σύρο, σε μια εκδήλωση γιορτή για το μητρικό θηλασμό στα παρακάτω σημεία:
Κέα – Κορησσία στο Café/Snack Bar “Εν Πλω”
Μήλος – Παιδική Χαρά του Αδάμαντα
Νάξος – καφέ «cream» παραλία χώρας Νάξου
Πάρος – Παροικία, Πλατεία Μ. Μαυρογένους στο café «Coffe Way»
Σαντορίνη – Tranquillo, Παραλία Περιβόλου
Σύρος – Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», στη Πλατεία Μιαούλη
Αν και ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 θα καταμετρηθούν στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που θα γίνει την ίδια ώρα σε όλες τις πόλεις! Και ώρα λήξης του event λογίζεται ως η 2 μετά το μεσημέρι…
Γιορτή
Σκοπός της εκδήλωσης-γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, είναι η απενοχοποίηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας. Από τo 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια συμμαχία για την προώθηση του θηλασμού), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1 – 7 Αυγούστου. Φέτος, για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που στην Ελλάδα εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ενώνει τις δυνάμεις του με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) να εξαπλωθεί το φετινό μήνυμα «Θηλασμός και Εργασία: Μπορεί να Δουλέψει !»
Και όπως αναφέρει και το σχετικό κείμενο από την ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας «Σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουμε για έκτη συνεχόμενη χρονιά , μητέρες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μέλη των ομάδων του Δικτύου μας, με σκοπό την προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία «από μητέρα προς μητέρα». Παράλληλα θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό, θα γίνουν συζητήσεις και θα γνωριστούμε από κοντά! Σας περιμένουμε λοιπόν και φέτος, μανούλες θηλάζουσες, μανούλες to be, με κοιλίτσες ή με σκέψη για κοιλίτσες, μανούλες πρώην θηλάζουσες, σύζυγοι και λοιποί φίλοι και συγγενείς, ελάτε να γιορτάσουμε!!!»
Πηγή: Εφημερίδα Κυκλαδική, Kykladiki.gr