Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΗ Aegean Cuisine αποκαλύπτεται…

Η Aegean Cuisine αποκαλύπτεται…

|

Την προσεχή Δευτέρα 16 Μαρτίου θα παρουσιαστεί το Μανιφέστο της Κυκλαδίτικης Κουζίνας 

Το πάντρεμα της γαστρονομίας, των τοπικών προϊόντων, και της φιλοξενίας είναι καθοριστικοί παράγοντες που προσθέτουν αξία στην τοπική οικονομία και την ταξιδιωτική εμπειρία. Η πρωτοβουλία Aegean Cuisine, όπως είναι γνωστό, υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από το Επιμελητήριο Κυκλάδων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με στόχο την προβολή των ποιοτικών τοπικά παραγόμενων προϊόντων και της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας στους επισκέπτες των νησιών του Αιγαίου οι οποίοι αναζητούν το Αιγαιοπελαγίτικο συναίσθημα και εμπειρία.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, από τον αγαπητό σε όλους, Ηλία Μαμαλάκη και τον συγγραφέα και μέλος της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, Δημήτρη Ρουσουνέλο, το Μανιφέστο Κυκλαδίτικης Κουζίνας στην ειδική εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τα μέλη του Δικτύου Aegean Cuisine, όπου και θα παραλάβουν το χειροποίητο σήμα και το πιστοποιητικό ένταξής τους.

Στην εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στις 17:00 στο Μetropolitan Expo, στο πλαίσιο της έκθεσης FOOD EXPO GREECE 2015, τα μέλη και οι ξεχωριστοί προσκεκλημένοι και παρευρισκόμενοι, καλούνται να γνωριστούν μεταξύ τους και να συνδιαμορφώσουν μια κοινή, ενιαία αντίληψη του Δικτύου, καλλιεργώντας την ενεργή συμμετοχή όλων με προτάσεις σχεδιασμού και εξέλιξης του Δικτύου.

Όπως δεν αναφέρει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος «Nέα εποχή για το πρόγραμμα Aegean Cuisine του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Ήδη προωθείται ένας διαχωρισμός ανά τμήματα του Αιγαίου κι έτσι η κάθε περιοχή κατά κάποιο τρόπο αυτονομείται χωρίς να διαχωρίζεται από τον κύριο κορμό της κουζίνας του Αιγαίου. Έχοντας επιχειρηματολογίσει για την ενότητα, την αυτονομία, αλλά και την ανάγκη από κοινού ανάδειξης της Κυκλαδίτικης Κουζίνας σαν σύνολο (βλ. το βιβλίο μου «Κυκλάδες: Γαστρονομικό οχυρό») ήδη από το 2007 αλλά και παλαιότερα, είχα φέτος την ιδιαίτερη τιμή να συνεργαστώ με καταξιωμένους συναδέλφους, από τον χώρο γαστρονομίας, σε μια προσπάθεια να δώσουμε στην υπόθεση Aegean Cuisine μια πιο ξεκάθαρη και ουσιαστική γαστρονομική κατεύθυνση. Η πρώτη σκέψη ήταν ότι πρέπει με κάποιον τρόπο, με τη σύνταξη μιας «χάρτας» να περάσουμε ένα μήνυμα που θα απευθύνεται πρωτίστως στους συμπατριώτες μου Κυκλαδίτες, αλλά και στους μη Κυκλαδίτες. Το ερώτημα που έμπαινε κατά καιρούς ήταν και παραμένει: Για τι πράγμα μιλάμε. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κουζίνας των Κυκλάδων; Σε ποιο πλαίσιο κινηθήκαμε και πως πρέπει να κινηθούμε από δω και μπρος. Δώσαμε τον τίτλο «Μανιφέστο Κυκλαδίτικης Κουζίνας» επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι πρέπει να σημάνει ένας γαστρονομικός συναγερμός στα νησιά μας και καλούμαστε να συμμετάσχουμε όλοι: παραγωγοί, έμποροι, εστιάτορες, ξενοδόχοι, επαγγελματίες, μάγειρες και πολίτες.

Απευθυνόμενος στα νέα μέλη του Δικτύου ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου εστιατορίου «Σελήνη» στη Σαντορίνη, Γιώργος Χατζηγιαννάκης, θα μιλήσει για το τι σημαίνει μέλος του Δικτύου και η Βάσια Καζάζη, Δ/ντρια Συστημάτων Ποιότητας της TUV Ηellas θα πει λίγα λόγια για την προσφάτως ολοκληρωμένη διαδικασία πιστοποίησης των νέων μελών. Θα ακολουθήσει μια δημιουργική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του δικτύου όπου θα κληθούν νέα και συνεχιζόμενα μέλη να συνδράμουν με τοποθετήσεις, ιδέες, σκέψεις και προτάσεις προς «ζύμωση» και υλοποίηση.  

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μάριον Μιχελιδάκη, παρουσιάστρια της εκπομπής Σαββατοκύριακο της ΝΕΡΙΤ. 

Ευγενική χορηγός μετακίνησης των μελών του Δικτύου από νησιά των Κυκλάδων είναι η εταιρεία BLUE STAR FERRIES.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μπορούν να επικοινωνήσουμε με το Επιμελητήριο Κυκλάδων στο τηλέφωνο 22810 82346 (εσωτ. 104 και 105) για να δηλώσουν ενδιαφέρον.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, το πρόγραμμα και χρήσιμα στοιχεία μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνδεσμο  https://www.e-kyklades.gr/articles/article.jsp?context=103&categoryid=1002&articleid=36209  και το σύνδεσμο  https://www.aegeancuisine.gr/Ekdilosi_Entaxis_Melon_Sto_Diktuo_Aegean_Cuis


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Προκήρυξη θέσεως Επιμελητή Α’ για το Κέντρο Υγείας

Προκήρυξη θέσεως Επιμελητή Α’ για το Κέντρο Υγείας Αμοργού - Ειδικότητες και τι προσφέρει ο δήμος

Springer Reisen: Αεροπορική σύνδεση από Βιέννη σε Πάρο, Νάξο και Μήλο

Νέες συνδέσεις με τις Κυκλάδες από τη Βιέννη το καλοκαίρι του 2025

Γλυπτά Παρθενώνα: Θα έρθουν στην Ελλάδα με … δανεισμό το 2025?

Θα έρθουν τελικά πιο κοντά σε λύση Βρετανικό Μουσείο και ελληνική κυβέρνηση το 2025;

Σίκινος: Η Νεικώ πάει Λονδίνο, ποιος ο λόγος;

Η Επισκοπή Σικίνου και η Νεικώ ταξιδεύουν στη βρετανική πρωτεύουσα

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Κυκλάδες: Προκήρυξη 22 θέσεων σε 14 Κέντρα Υγείας (!!!)

Κέντρα Υγείας: 324 προσλήψεις γιατρών – Προθεσμίες και ειδικότητες - Η προκήρυξη αφορά και στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της Ελλάδας, για 12 ειδικότητες

Αιγαίο: Τριάντα “πράσινα” έργα (ανάμεσά τους και το Τσικαλαριό) στα ελληνικά νησιά

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις άνω των 2,5 δισ. για να βγουν τα νησιά από την απομόνωση. Ταμιευτήρες και φράγματα πολλαπλού σκοπού σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα.

Χατζημάρκος από Νάξο: Ερχονται επενδύσεις 5 δις στην νησιωτική Ελλάδα

Γιώργος Χατζημάρκος: Το Ταμείο Απαναθρακοποίησης Νησιών φέρνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου