Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΖΩΗΗ Aegean Cuisine αποκαλύπτεται…

Η Aegean Cuisine αποκαλύπτεται…

|

Την προσεχή Δευτέρα 16 Μαρτίου θα παρουσιαστεί το Μανιφέστο της Κυκλαδίτικης Κουζίνας 

Το πάντρεμα της γαστρονομίας, των τοπικών προϊόντων, και της φιλοξενίας είναι καθοριστικοί παράγοντες που προσθέτουν αξία στην τοπική οικονομία και την ταξιδιωτική εμπειρία. Η πρωτοβουλία Aegean Cuisine, όπως είναι γνωστό, υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από το Επιμελητήριο Κυκλάδων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με στόχο την προβολή των ποιοτικών τοπικά παραγόμενων προϊόντων και της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας στους επισκέπτες των νησιών του Αιγαίου οι οποίοι αναζητούν το Αιγαιοπελαγίτικο συναίσθημα και εμπειρία.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, από τον αγαπητό σε όλους, Ηλία Μαμαλάκη και τον συγγραφέα και μέλος της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, Δημήτρη Ρουσουνέλο, το Μανιφέστο Κυκλαδίτικης Κουζίνας στην ειδική εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τα μέλη του Δικτύου Aegean Cuisine, όπου και θα παραλάβουν το χειροποίητο σήμα και το πιστοποιητικό ένταξής τους.

Στην εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στις 17:00 στο Μetropolitan Expo, στο πλαίσιο της έκθεσης FOOD EXPO GREECE 2015, τα μέλη και οι ξεχωριστοί προσκεκλημένοι και παρευρισκόμενοι, καλούνται να γνωριστούν μεταξύ τους και να συνδιαμορφώσουν μια κοινή, ενιαία αντίληψη του Δικτύου, καλλιεργώντας την ενεργή συμμετοχή όλων με προτάσεις σχεδιασμού και εξέλιξης του Δικτύου.

Όπως δεν αναφέρει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος «Nέα εποχή για το πρόγραμμα Aegean Cuisine του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Ήδη προωθείται ένας διαχωρισμός ανά τμήματα του Αιγαίου κι έτσι η κάθε περιοχή κατά κάποιο τρόπο αυτονομείται χωρίς να διαχωρίζεται από τον κύριο κορμό της κουζίνας του Αιγαίου. Έχοντας επιχειρηματολογίσει για την ενότητα, την αυτονομία, αλλά και την ανάγκη από κοινού ανάδειξης της Κυκλαδίτικης Κουζίνας σαν σύνολο (βλ. το βιβλίο μου «Κυκλάδες: Γαστρονομικό οχυρό») ήδη από το 2007 αλλά και παλαιότερα, είχα φέτος την ιδιαίτερη τιμή να συνεργαστώ με καταξιωμένους συναδέλφους, από τον χώρο γαστρονομίας, σε μια προσπάθεια να δώσουμε στην υπόθεση Aegean Cuisine μια πιο ξεκάθαρη και ουσιαστική γαστρονομική κατεύθυνση. Η πρώτη σκέψη ήταν ότι πρέπει με κάποιον τρόπο, με τη σύνταξη μιας «χάρτας» να περάσουμε ένα μήνυμα που θα απευθύνεται πρωτίστως στους συμπατριώτες μου Κυκλαδίτες, αλλά και στους μη Κυκλαδίτες. Το ερώτημα που έμπαινε κατά καιρούς ήταν και παραμένει: Για τι πράγμα μιλάμε. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κουζίνας των Κυκλάδων; Σε ποιο πλαίσιο κινηθήκαμε και πως πρέπει να κινηθούμε από δω και μπρος. Δώσαμε τον τίτλο «Μανιφέστο Κυκλαδίτικης Κουζίνας» επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι πρέπει να σημάνει ένας γαστρονομικός συναγερμός στα νησιά μας και καλούμαστε να συμμετάσχουμε όλοι: παραγωγοί, έμποροι, εστιάτορες, ξενοδόχοι, επαγγελματίες, μάγειρες και πολίτες.

Απευθυνόμενος στα νέα μέλη του Δικτύου ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου εστιατορίου «Σελήνη» στη Σαντορίνη, Γιώργος Χατζηγιαννάκης, θα μιλήσει για το τι σημαίνει μέλος του Δικτύου και η Βάσια Καζάζη, Δ/ντρια Συστημάτων Ποιότητας της TUV Ηellas θα πει λίγα λόγια για την προσφάτως ολοκληρωμένη διαδικασία πιστοποίησης των νέων μελών. Θα ακολουθήσει μια δημιουργική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του δικτύου όπου θα κληθούν νέα και συνεχιζόμενα μέλη να συνδράμουν με τοποθετήσεις, ιδέες, σκέψεις και προτάσεις προς «ζύμωση» και υλοποίηση.  

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μάριον Μιχελιδάκη, παρουσιάστρια της εκπομπής Σαββατοκύριακο της ΝΕΡΙΤ. 

Ευγενική χορηγός μετακίνησης των μελών του Δικτύου από νησιά των Κυκλάδων είναι η εταιρεία BLUE STAR FERRIES.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μπορούν να επικοινωνήσουμε με το Επιμελητήριο Κυκλάδων στο τηλέφωνο 22810 82346 (εσωτ. 104 και 105) για να δηλώσουν ενδιαφέρον.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, το πρόγραμμα και χρήσιμα στοιχεία μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνδεσμο  https://www.e-kyklades.gr/articles/article.jsp?context=103&categoryid=1002&articleid=36209  και το σύνδεσμο  https://www.aegeancuisine.gr/Ekdilosi_Entaxis_Melon_Sto_Diktuo_Aegean_Cuis


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φόρτωμας: Παρέμβαση στη Βουλή με επίκεντρο τα Λατομεία στις Κυκλάδες

Η παρέμβαση του Φίλιππου Φόρτωμα σχετικά με την ορθή λειτουργία των Λατομείων στις Κυκλάδες

Π. Πολυκρέτης: Ναξιώτης επιστήμονας μίλησε στην Βουλή της Ιαπωνίας (video)

Τι είπε ο Παναγής Πολυκρέτης - διδάκτορας δομικής βιολογίας- από τη Βουλή της Ιαπωνίας; (video)

Αεροδρόμια: Καλά τα ρεκόρ αλλά αντέχουμε άλλους επιβάτες;

Ρεκόρ επιβατών στα αεροδρόμια – Προβληματισμός για τη χωρητικότητα

Ομάδα Αιγαίου: Επίσκεψη στη Κάσο, μεταφορά τεχνολογίας

H Ομάδα Αιγαίου και η Κωτσόβολος πήγαν την τεχνολογία στην Κάσο και συνεχίζουν στα απομακρυσμένα νησιά

Νάξος: Κυριακή ώρα για περίπατο, από το Μπαούζι μέχρι το Μαραθό

Κυριακή 3 Νοεμβρίου και είναι μία καλή ευκαιρία για βόλτα. δείτε το πρόγραμμα

Φιλοδώρημα: Τι ισχύει από την 1η Νοεμβρίου, αφορολόγητα το πρώτο σαββατοκύριακο

Με τη νέα ρύθμιση, η φορολόγηση θα ξεκινά όταν τα δηλωμένα φιλοδωρήματα μέσω POS υπερβαίνουν τα 3.600 ευρώ ετησίως.

Μπορεί η σύγχρονη μητέρα να κατακτήσει την ισορροπία και την ευτυχία;

Η σύγχρονη μητέρα μπορεί να κατακτήσει την ισορροπία και την ευτυχία, εάν αναγνωρίσει τα όρια της, αποδεχτεί ότι η τελειότητα δεν είναι ρεαλιστική και στηριχθεί σε ένα δίκτυο υποστήριξης.

Κυκλάδες – Λεονταρίτης: Επίσκεψη αστραπή στην Τήνο

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης βρέθηκε στην Τήνο - Τι έκανε;

Γ. Παπαγεωργίου: Ο “Σίλβιο” αγαπάει τη νησιώτικη μουσική, ζητάει το σεβασμό της παράδοσης (video)

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για τηλεόραση, μουσική και την ανάγκη να διατηρήσουμε την παράδοση στην μουσική μας (video)

Πρόταση ημέρας: Κοτόπουλο φιλέτο πρασάτο, με κύμινο

Μία απλή και ...δροσερή συνταγή με βάση το πράσο

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Εκτακτο: Νεκρός σε τροχαίο ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος

Νεκρός σε τροχαίο στο Κορωπί ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος

Νάξος: Τροχαίο με πρωταγωνιστή 23χρονο, διακομιδές σε Αθήνα και Σύρο

Δύο διακομιδές από Νάξο προς Σύρο και Αθήνα χθες Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Ακτοπλοϊα – Σεπτέμβριος: Σαντορίνη και Μύκονος έκλεψαν την παράσταση (στατιστικά)

Ο Σεπτέμβριος αποδείχτηκε ιδιαίτερα .. καυτός για τα νησιά των Κυκλάδων

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με τριάδα παικτών για φίλημα επικράτησε του Πορφύρα και έκανε το 3χ3 νίκες

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ επικράτησε του Πορφύρα 90-82 και έφτασε τις 3 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στον 3ο όμιλο της National League 2

Ιος: “Πράσινο” φως για νέο ξενοδοχείο

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο

ZanteFerries: Το μεσημέρι της Τετάρτης αναχωρεί από Πειραιά το “Σολωμός”

Διαμόρφωση δρομολογίου για το "Σολωμός" (πίνακας)

Νάξος – Δ. Λιανός: “Εργα που θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ένα βήμα μπροστά στον αθλητισμό - Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Κρουαζιέρα: Η Costa Cruises γυρίζει τη … πλάτη στην Σαντορίνη

Η Costa Cruises “βγάζει στη… σέντρα” τη Σαντορίνη - Ποιο νησί θα αντικαταστήσει τη Σαντορίνη;

Κωμιακή: Επιτυχημένη η ενημερωτική ημερίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού (photos)

Με μεγάλη συμμετοχή η ενημέρωση των γυναικών Κωμιακής και Απόλλωνα για την πρόληψη στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού (photos)