Την προσεχή Δευτέρα 16 Μαρτίου θα παρουσιαστεί το Μανιφέστο της Κυκλαδίτικης Κουζίνας
Το πάντρεμα της γαστρονομίας, των τοπικών προϊόντων, και της φιλοξενίας είναι καθοριστικοί παράγοντες που προσθέτουν αξία στην τοπική οικονομία και την ταξιδιωτική εμπειρία. Η πρωτοβουλία Aegean Cuisine, όπως είναι γνωστό, υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από το Επιμελητήριο Κυκλάδων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, με στόχο την προβολή των ποιοτικών τοπικά παραγόμενων προϊόντων και της αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας στους επισκέπτες των νησιών του Αιγαίου οι οποίοι αναζητούν το Αιγαιοπελαγίτικο συναίσθημα και εμπειρία.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, από τον αγαπητό σε όλους, Ηλία Μαμαλάκη και τον συγγραφέα και μέλος της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου, Δημήτρη Ρουσουνέλο, το Μανιφέστο Κυκλαδίτικης Κουζίνας στην ειδική εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τα μέλη του Δικτύου Aegean Cuisine, όπου και θα παραλάβουν το χειροποίητο σήμα και το πιστοποιητικό ένταξής τους.
Στην εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στις 17:00 στο Μetropolitan Expo, στο πλαίσιο της έκθεσης FOOD EXPO GREECE 2015, τα μέλη και οι ξεχωριστοί προσκεκλημένοι και παρευρισκόμενοι, καλούνται να γνωριστούν μεταξύ τους και να συνδιαμορφώσουν μια κοινή, ενιαία αντίληψη του Δικτύου, καλλιεργώντας την ενεργή συμμετοχή όλων με προτάσεις σχεδιασμού και εξέλιξης του Δικτύου.
Όπως δεν αναφέρει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος «Nέα εποχή για το πρόγραμμα Aegean Cuisine του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Ήδη προωθείται ένας διαχωρισμός ανά τμήματα του Αιγαίου κι έτσι η κάθε περιοχή κατά κάποιο τρόπο αυτονομείται χωρίς να διαχωρίζεται από τον κύριο κορμό της κουζίνας του Αιγαίου. Έχοντας επιχειρηματολογίσει για την ενότητα, την αυτονομία, αλλά και την ανάγκη από κοινού ανάδειξης της Κυκλαδίτικης Κουζίνας σαν σύνολο (βλ. το βιβλίο μου «Κυκλάδες: Γαστρονομικό οχυρό») ήδη από το 2007 αλλά και παλαιότερα, είχα φέτος την ιδιαίτερη τιμή να συνεργαστώ με καταξιωμένους συναδέλφους, από τον χώρο γαστρονομίας, σε μια προσπάθεια να δώσουμε στην υπόθεση Aegean Cuisine μια πιο ξεκάθαρη και ουσιαστική γαστρονομική κατεύθυνση. Η πρώτη σκέψη ήταν ότι πρέπει με κάποιον τρόπο, με τη σύνταξη μιας «χάρτας» να περάσουμε ένα μήνυμα που θα απευθύνεται πρωτίστως στους συμπατριώτες μου Κυκλαδίτες, αλλά και στους μη Κυκλαδίτες. Το ερώτημα που έμπαινε κατά καιρούς ήταν και παραμένει: Για τι πράγμα μιλάμε. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κουζίνας των Κυκλάδων; Σε ποιο πλαίσιο κινηθήκαμε και πως πρέπει να κινηθούμε από δω και μπρος. Δώσαμε τον τίτλο «Μανιφέστο Κυκλαδίτικης Κουζίνας» επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι πρέπει να σημάνει ένας γαστρονομικός συναγερμός στα νησιά μας και καλούμαστε να συμμετάσχουμε όλοι: παραγωγοί, έμποροι, εστιάτορες, ξενοδόχοι, επαγγελματίες, μάγειρες και πολίτες.
Απευθυνόμενος στα νέα μέλη του Δικτύου ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου εστιατορίου «Σελήνη» στη Σαντορίνη, Γιώργος Χατζηγιαννάκης, θα μιλήσει για το τι σημαίνει μέλος του Δικτύου και η Βάσια Καζάζη, Δ/ντρια Συστημάτων Ποιότητας της TUV Ηellas θα πει λίγα λόγια για την προσφάτως ολοκληρωμένη διαδικασία πιστοποίησης των νέων μελών. Θα ακολουθήσει μια δημιουργική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του δικτύου όπου θα κληθούν νέα και συνεχιζόμενα μέλη να συνδράμουν με τοποθετήσεις, ιδέες, σκέψεις και προτάσεις προς «ζύμωση» και υλοποίηση.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μάριον Μιχελιδάκη, παρουσιάστρια της εκπομπής Σαββατοκύριακο της ΝΕΡΙΤ.
Ευγενική χορηγός μετακίνησης των μελών του Δικτύου από νησιά των Κυκλάδων είναι η εταιρεία BLUE STAR FERRIES.
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μπορούν να επικοινωνήσουμε με το Επιμελητήριο Κυκλάδων στο τηλέφωνο 22810 82346 (εσωτ. 104 και 105) για να δηλώσουν ενδιαφέρον.
Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, το πρόγραμμα και χρήσιμα στοιχεία μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνδεσμο https://www.e-kyklades.gr/articles/article.jsp?context=103&categoryid=1002&articleid=36209 και το σύνδεσμο https://www.aegeancuisine.gr/Ekdilosi_Entaxis_Melon_Sto_Diktuo_Aegean_Cuis